När kommer Högtrycket?

När blir det bra väder? När kommer högtryck och sommarvärme?

Alltså inte bara vanligt svensk sommarväder, utan riktigt fint sommarväder? Jag har fått frågan ett par gånger nu de senaste veckorna. Sommaren skulle ju bli varm enligt långtidsprognoserna.

I och för sig så var det ju rätt så bra väder igår, men nu?

Jo, det växlar. Idag (lördag) är det bra väder bland annat i östra Götaland och ett par mil in från södra Norrlandskusten. Samtidigt regnar det på många andra platser. Så kommer det att fortsätta. Okay eller bra väder på vissa platser, regn på andra.

Jag känner mig naturligtvis nödgad att reservera mig för att vi alla har olika uppfattning om vad som är bra respektive dåligt väder. Men regn och tio grader i juni måste man väl ändå få kalla dåligt väder? Fattas bara att det börjar blåsa.

Även i Frankrike, Tyskland och Spanien (mfl länder i västra delen av Europa) är det svalare än vanligt så här års.

Så var finns värmen? Jo kring Medelhavet och över Ryssland.

Skall det vara så här länge? Överlag så pendlar temperaturerna mellan tio och tjugo grader kommande vecka. Och det kommer fortsätta att vara lokala regnskurar. Men också en del solsken. Det stora Högtrycket lyser dock med sin frånvaro. Jag ser en svagt stigande trend avseende temperaturen här hemma i Sverige.

Det kunde varit bättre. Men det kunde faktiskt även varit sämre.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

  • Vart är den där växthuseffekten då. Kör vi för lite bil här i sverige eller?

    Martin: Jag funderade på att skriva något om det. Det är säkert så att vi kört för lite bil den senaste veckan och att det är därför det blivit kallare! Någon annanstans, tex i Tunisien, har de väl kört för mycket bil, för där är det varmt?

    Eller så är det så att man om man lägger samman alltihop så har vi, med bilar, eldrivna konservöppnare och annat, direkt eller indirekt släppt ut en massa växthusgaser. I medeltal har medeltemperaturen stigit. Det betyder inte att det på alla platser skall vara exakt si eller så mycket varmare, bara att det blir det i medeltal. Uppenbarligen kan medeltal bestå av en massa olika siffror. En del av dem har vi här. Just nu är det lite kallare. Här.

  • Bra att du reserverar dig för vad som är bra väder.Visst, optimalt sommarväder är 22-24* med sol från (en nästan) klarblå himmel. Däremot är vi många som INTE älskar värmeböljevärme med 30* eller mer plus ”neddisad” sol. Däremot kan ett riktigt åskväder med en kraftig skur som piskar mot fritidshusets fönster vara mycket uppfriskande.
    Bra väder är väl trots allt när vi får lite av varje sett i ett litet längre tidsperspektiv och slipper låsningar/blockeringar av vädertyper som idel regndagar eller tröttande , hälsovådliga långa värmeböljor.

    Martin: Jag håller med dig till 100%. Och jag respekterar att andra hellre vill ha annat väder.

  • Stig: Jag håller också med dig till 100%. Du beskriver precis ”Svensk sommar”. Medelhavsvärmen vi haft de senaste decennierna är rent hälsovådliga.

  • Håller inte med ovanstående. När det är varmt vänjer man sig och blir det en dag bara 24-25 grader så känns det svalt.

    För min del får det gärna vara 30-35 grader månaden ut.

    Och ljumma nätter över 20 grader är skönt. Förstår inte varför alla klagar. Sverige är för kallt. Inte för varmt. Och den värme vi får ska vi vara tacksamma för.

  • Jag håller med Niklas. Dagar med klarblå himmel, 25-32 grader är helt underbara! Helst ska det inte vara så mycket vind heller.

    Sen får det mer än gärna dra in något mycket kraftigt åskväder på natten!

  • Det är helt upp till var och en att tycka vad vi skall vara tacksamma för, men jag är nöjd så länge jag slipper extrema väderförhållanden.

  • Menar du att det dåliga vädret kommer fortsätta länge?

    Martin: Dåligt och dåligt… Just nu finns det något för alla: Sol, regn, moln och en massa olika temperaturer. Det är väl bra 🙂

  • Jo, det är ju skapligt svenskt sommarväder. Men tror du att vi kommer få någon högsommarvarm period under sommarferien?

  • Martin; dra något gammal över dej!! Hur fan siar du prognoserna på klart.se?? Du är ju helt inkompetent! Är du verkligen meteorolog??? Bättre du plagierar http://www.yr.no

  • Håller verkligen med

    Martin Hedberg: Det kunde varit bättre. Men det kunde faktiskt även varit sämre. fast hade gärna villa se lite högre tempraturer som i maj månad 20-25 grade om inte 30 – 32 som sommaren 97

  • Hur kan det skilja så mycket på SMHI:s och YR:s prognoser för Grästorp den närmaste veckan? SMHI spår ganska stora regnmängder nästan varje dag medan YR ligger nästan på 0 mm…
    Imorse sa SMHI att det skulle komma runt 15 mm här, och YR trodde på kanske nån liten mm. Facit – inte en droppe.

  • Bra med sval sommar. Inte över +25. Dessutom blir vattnet bättre när alla inte ligger och kör med båtar som släpper ut diesel, avfall direkt i vattnet.

  • Det är kanske svårt att den 9 juni slå fast att sommaren 2012 är sval. Det är bara att hoppas värmeböljan kommer i juli.

  • Jag blir fruktansvärt trött på när man hör ord som ”kanonväder” ”kalasväder” ”fint väder” osv från t o m meteorologer!! Eller ”risk för regn” när det inte regnat på 4 veckor!!Hur man uppfattar väder är helt individuellt, för många är ”kalasväder” +10 och regn. Professionellt är enbart att säga hur vädret ska bli utan några värderingar.

  • Har vi inte totalt sett fått mer regn än vanligt för denna årstid? Hösten var mycket blöt här på västkusten och nu våren också!Vi brukar ha mycket torra vårar här vid kusten annars.
    Man är ju något trött på regn.

  • Hej Martin! Kan du ge mig någon bra åskriskprognos de kommande tre dagarna? Kan det bli någon åska i Bergslagen?

    Martin: Japp, redan i morgon måndag respektive tisdag.

  • Äntligen kom det lite regn i helgen, drygt 30 mm, precis som utlovats här i N Bohuslän.
    Marie: här har vi fått obetydligt med regn sedan början av maj så det har nog varierat längs västkusten.

  • Sommaren 2012 har inletts svalt och blött. Nu får framtiden utvisa om det kommer bli bra semesterväder i juli-augusti, eller om det fortsätter på den inslagna vägen resten av sommaren. Det finns flera olika exempel på en kylig juni, där sedan fortsättningen av sommaren tagit helt olika vägar.

    1955 – En erkänt varm sommar i Sverige, men juni var extremt kall. Så sent som den 8/6 snöade det i Skåne i samband med en kallfront.

    1975 – Mycket kall juni, med extremt kall start. Normal juli, och extremt varm augusti.

    1987 – Extremt kall juni, följt av mycket kall och våt juli & augusti.

    1993 – Kall juni, följt av två dåliga sommarmånader med mycket regn och kyla.

    1994 – Sval och ostadig juni, följt av riktig värmebölja juli-början av augusti.

    1996 – Dålig juni & juli, riktig fin augusti.

    1997 – Kylig och blöt juni, med vassa vindar. Varm & ostadig juli, riktigt varm augusti.

    1998 – Sval och blöt juni, liksom svala och blöta juli- och augustimånader.

    2000 – Kall juni, följt av dålig hög- och sensommar.

  • Daniel: Låter som du kan en del. Men får man fråga hur gammal du är egentligen? Det räcker alltså inte att kolla på Wetterzentrale för att se hur luftrycksfördelningen har varit eller inte. För det är inte alltid 850 Hpa temperaturen avspeglar 2m tempen.

    Sen är det alltid bra att vara kritisk mot felmarginaler inom vädret och kunna definera vad bra väder är och vilken temperatur det krävs för att klassas som ” varmt väder” eller ” Varm julimånad” etc. Är en sval Juni en månad där de flesta dagar gått under 20° ( normaltemp för juni btw) eller går du efter DINA önskningar för hur det ska va? Har det regnat mycket kanske du ser månaden som kall m.m

  • Jag var född den 16 agu 97 min mamma har ofta berättat hur varmt det var i agu
    Hade inte haft nåt emot att få känna av den hettan 25 – 32 grader 🙂

  • Albin: Jag är 15 år gammal, och har studerat gamla dagars väder hos både SMHI och i min farmors väderanteckningar mellan 1941 och 2012. Jag har läst meteorologi så mycket på vädersajter, att jag vet otroligt mycket om väder och klimat.

    Aram: Sommaren 1997 var mycket varm, men det är inte typiskt svenskt sommarväder. Temperaturer på över 30 grader får vi säkert bara glömma i år, och någon värmebölja kommer det troligtvis inte bli heller, i allafall inte en av samma slag som 94 och 97.

    Vill man ha värme sommaren 2012 får man nog resa söderut, för något sommarväder finns inte i sikte enligt de senaste väderprognoserna.

  • Enligt DMI,s långtidsprognos ser det ut att bli en 1993-sommar, alltså en dålig sommar. Kan vi då helt glömma sommarvärmen i år Martin?

  • Svar till Aram:

    Det är lite svårt att tyda DMI:s prognoser, eftersom de är lite tvetydliga. Ena raden blir man rent besviken, andra textraden får man åter hoppet om någon värme. Jag kan kopiera in deras månadsprognos, och så kan du se vad de säger:

    ”Hvor bliver sommeren af?

    Der kan som nævnt de forrige uger måske komme et snert af sommerligt vejr omkring Sankt Hans, men i givet fald holder det sandsynligvis ikke mere end en uges tid. Derefter vender det vekslende vejr tilbage og det ser ud til at fortsætte frem til midten af juli.

    Vi kan forvente, at vi midt i næste uge går fra at være under indflydelse af lavtryk til at være underindflydelse af højtryk. Vi kommer sandsynligvis ind i en mere stabil periode, men hvor højtrykket lige lægger sig er mere usikkert, og det har stor betydning for temperaturerne. Dermed er det ikke til at sige, om vi får op mod 25°C i dagtimerne, eller om dagtemperaturerne holder sig under 20°C.

    Sidst på måneden eller først i juli ser det igen ud til, at vi får lavtrykspræget vejr. og så bliver det igen svært at få en stabil periode med dagtemperaturer over 20°C”

    De säger att det ser ut att bli ostadigt, men de nämner ingenting om vilken temperatur det exakt blir, och om det mellan varven kan bli runt 25 grader. Blir det en 1993-sommar är det bara att boka en 4-veckorsresa till Mallorca för att njuta sol och värme.

  • Dåligt väder = dyra utomlands resor bli ingen resa för mig :/ får väl vara kvar i tråkiga sverige