Hur surfar du väder?

Vi som arbetar med Klart.se strävar efter att göra den så användarvänlig som möjligt. Vi utgår från bra prognoser som uppdateras allteftersom vi får in nya rapporter och så presenterar vi detta på ett logiskt och begripligt sätt.

Det finns mycket data man kan presentera och det är lätt att lockas av att lägga ut mycket information för att ni besökare själva skall kunna välja vad och hur ni vill se den. Men det är en avvägning. Mycket data och en massa detaljer gör att det lätt bli ”information overflow”, all data och alla valmöjligheter gör att det blir svåröverskådligt.

Det gäller att hitta en balans utan att för den skull göra det för minimalistiskt.

Så till min ursprungliga fråga: Hur konsumerar ni besökare väderinformationen? Har ni sparat snabblänkar till ”ikonvädet” för er favoritort eller börjar ni med att kolla in luftrycket på väderkartorna? Klickar ni er fram för från förstasidan via länssidor eller går ni direkt på specialprognoser som Kustvädret? Eller är det så att ni först kollar bilder som folk har laddat upp?

Själv börjar jag med Lufttrycket (under fliken Väderkartor) för att få en överblick. Därefter ökar jag detaljrikedomen via de andra väderkartorna. Sedan kollar jag min/max-temperaturerna på den ort som jag är intresserad av, därefter klickar jag på Timme-för-timme, sedan Utökad…

Men som sagt var: Hur gör du? Saknar ni något och är det något ni skulle vilja ändra på?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

32 CommentsLeave a comment

 • Jag är sjukt glad över er app som visar rätt de flesta ggr (fast jag tycker den har visat lite väl mycket nederbörd i Lund de senaste veckorna och det har knappt regnat något, men hellre en sådan prognos och solen tittar fram än tvärtom!!! Tyvärr har jag börjat förlita mig lite väl på prognoser istället för att titta it och känna själv. Förr, när jag arbetade på en bondgård, hade jag snorkoll på vädret men nu har jag blivit lite lat, eller så är jag inte lika ”känslig” längre!

  Älskar er blogg! Lär mig mycket och har alltid tyckt att det här med väder är intressant! Inte ”grotta-ner-mig-i-ämnet-intressant” men intressant ändå!

 • Jag skulle önska sjöväder på mobil.klart.se
  Ett annat önskemål är tyligare markeringar än de små ”flaggorna”. Även om de är standardsymboler, så tycker jag att det blir plottrigt att följa förändringar. I synnerhet vill man lättare kunna se skillnad på 10 och 12 m/s.
  Motsvarande information på DMI tycker jag är tydligare.

 • Jag tycker det är tråkigt att Twitter-konton har insomnat. Det hade räckt med en rad och en länk när det kommer nya inlägg i bloggen, går nog till och med att fixa så det sker automatiskt.

 • Jag startar alltid direkt på vädret i Älmhult och lägger ofta Klart.se och SMHI:s prognos jämte varandra. Ibland går jag på timme-för-timme-prognosen och därefter (alltid) till bloggen.

 • Gillar er sajt, men har fått problem att läsa den i min nya surfplatta (Samsung Galaxy Tab). Den bara hänger sig och man blir tvungen att starta om. Det finns ju fler vädersajter, men jag brukar alltid börja med klart.se.

 • Jag börjar nästan alltid med lufttrycket (med nederbörd) för att få en överblick och en möjlighet att förstå vad som händer om prognosen inte stämmer så bra. Sedan tittar jag på nederbördskartan och prognosen timme för timme om jag planerar någon väderberoende aktivitet. Tittar sällan mer än 5 dagar framåt på min favoritort.

 • Börjar alltid med lufttryckssidan. Jag skulle verkligen önska att fronter/tråg fanns med. Sedan översikt, vind, sjöväder och timme/timme.

  Högst på min önskelista, fronter på lufttryckssidan (så slipper man kolla på weatherfax kopior)

 • Jag kör själv en egen väderstation WMR200 http://www.oregonscientific.se/
  Kör även lite data ut på twitter http://twitter.com/#!/RolfJuto
  Intressant om man skulle kunna samla dom privata väderstationerna som snurrar i Sveriges avlånga land även här på sidan. Då skulle man lätt se lokalt väder data.
  Gjorde en liten sökning på nätet och det finns många privata väderstationer. Annars så tittar jag runt lite på olika vädersidor och kollar upp mot min station och sedan beslutar jag vad det blir för väder haha

 • Översikt för min ort, timme för timme, blogg, väderkartor och ytvattentemp. för Vänern.

  Jag hade tyckt att det vore intressant, med jordens temperatur och en hänvisning till hur mkt varmare kallare än normalt det är för tillfället. Det måste väl finnas statestik för det, eller hur och hur ofta mäts det?
  Det vore väl intressant med tanke på all diskussion om skillnaden på väder och klimat?

 • Instämmer med Ricky, fast för mig låser sig Eriksson telefon. Det började för nån vecka sedan.

  Man kan väl aldrig få för mycket information om vädret. Fantastisk vore en app som ger väldigt lokalt väder med varningar vid väderomslag. T.ex ”Om 30min beräknas åska där du står, slå av elutrustning”
  ”om 15min blir det troligen frost, ta in blommorna”
  Eller för en resa. ”Det kommer ca 2cm nysnö under restiden, kör försiktigt”

 • Jag kollar nederbördskartan med kombinerad observation och prognos. Brukar ge en ok bild för mig om det finns risk för regn under dagen.

 • Jag skulle önska att man hade prognoser man kan ha mer respekt för ! Nu när man börjar kika på midsommarvädret så visar ni ena dan 24 grader (läs igår) idag 13 grader här i TIbro man knappast tro på nåt av detta ! Är det verkligen nån metrolog som tittar på prognoserna innan de läggs ut ?

 • Ett kraftigare streck som markerar dygnsgränserna på ”timme för timme” skulle underlätta överskådligheten enormt!

  Kollar på översikt & sen ”timme för timme” nästan aldrig något annat.

  På lufttryck bredvid H = Högtryck & L = Lågtryck, kanske Normaltryck & enheten skulle vara bra (hPa? mBar?), för oss oinsatta.

  Jag skulle även föredra att komma till den senast kollade orten och inte sverige-kartan när man kommer in på sidan.

 • Det jag gillar allra bäst är att ni ger säkerheten i prognosen. Det är ni ensamma om tror jag och ger värdefull information om hur svårt vädret är att tolka för tillfället.

 • Jag tittar på översikt för min ort, sen också på timme för timme prognosen, mest för idag, i morgon och i övermorgon. Inte längre i framtiden eftersom prognosen är inte trygg och förändras för ofta.
  Förbättringar? Jag tror symboler (regn, sol, moln osv) i översikten går bara efter vädret på precis denna tiden (kl 8, 14 och 20). Om det nu regnar från kl 15 till kl 19 kan man lätt tro att det regnar inte alls om man tittar på översikten (jo, jag vet att det också finns hela mängden av nederbörd i översikten men ändå). Eventuellt skulle symbolen i översikten inte bara beskriva precis en timme utan också 2 eller 3 timmar före och efter, som en genomsnitt.

 • Kom ihåg att jag för många år sedan hade diskussion med dig och Holmberg om att förnya layouten av väderkartorna. Detta kna väl ha varit 2003/2004. Bl.a. efterfrågade jag rörlig grafik. Minns att Holmberg ansåg att det var onödigt och fyllde ingen funktion. Många många år sedan blev det så rörligt på SVT. Så här i efterhand inser jag att ni vaknade sent. Jag tycker inte att ni behöver förändra något förrutom att förnya layouten och ha rörliga vädersymboler. / Christian

 • Ja, jag skulle önska att ni avvecklade er mobilapp = mindre mobilanvändande, mindre strålning, och bättre välbefinnande för alla.

  Eftersom jag är mycket intresserad av odling, skulle jag uppskatta om ni lade upp kartor över mikroklimat på olika platser. Ni skulle också kunna göra en sammanfattning under ”historik”, där det står genomsnittliga väderdata per år för orten i fråga, t.ex. antal soltimmar, medeltemperatur, medelfuktighet och så vidare, så att man kan få ett hum om klimatet på orten.

  Den historiska informationen borde också kunna presenteras för ett visst specifikt datum för hela Sverige på en karta, alternativt som en lista, med alla orter för ett visst län. Detta gör det lättare att ta reda på vilken ort som fick mest regn/ högst temperatur etc ett visst datum, vilket kan vara intressant att veta.

 • …Och överst i listan över orter och deras historiska väderdata för visst datum, borde det finnas olika flikar man kan klicka på, för att sortera lista efter t.ex. alfabetisk ordning, temperatur, lufttryck, mm. Samma funktion skulle också kunna införas för framtida väder, vilket gör det lättare att se vilken ort där högst temperatur, etc prognostiserats för visst datum. Detta underlättar om man ska ut och fiska/vandra etc visst datum, och behöver ta reda på på vilken ort som vädret förutspås bli ”finast” detta datum.

 • Översikten och sedan ”timme för timme”. Någon gång kartorna. Har lagt in en länk på hembygdsföreningens hemsida, går oftast via den, men har förstås också klart.se bland favoriterna

 • Använder egen väderstation.
  Hänger inte upp mig nämnvärt på pronoserna, läser här mest för bloggens skull.
  Ska något göras ute som inte gillar regn tittar jag även på väderradar.

 • Strålande!
  tycker allting fungerar enkelt och rättfram, skulle kanske önska en lite kortare intervall på uppdateringen till kanske det dubbla under dagen föe att kunna fastställa en mer exakt bild, annars väldigt bra!

 • Det enda jag saknar är detaljerad radarinformation. (det är den enda orsaken jag besöker smhi.se).

  Prognoser i all ära men för att kunna bestämma sig om man ska ta med paraplyet på lunch eller inte så är detaljerad radar information överlägset.

 • Hej,

  Det som jag saknar är uppdateringstid för prognosen. Sen skulle det också bra att veta hur stort område de lokala prognoserna är tänkta att gälla för.

 • Hej igen, så förslagsvis kunde intervallerna för uppgradering av vädernyheterna bli: kl. 6:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 & 21:00. under ostabila dagar skulle detta vara ovärderligt för oss som arbetar ute. Tackar.

 • Hej
  Jag använder idag mest iPhones Klart-app. Det är smidigt och överskådligt att dra i tidslisten för att se hur regn och temp kommer att bli. Jag saknar kanske möjligheten att zooma in. Hade man kunnat välja landsdel hade det varit ännu bättre.
  Ska erkänna att jag kollar både YR och SMHI också om jag vill vara extra säker.

 • Det skulle vara bra om det kom en app till Android.
  Tack för en bra vädersajt..

  Martin: Vi arbetar på den.

 • Chrille, nu handlar väl Martins fråga om hur vi använder eller vill kunna använda Klart.se!

 • Använder i princip enbart översikten och timme-för-timme för min ort. Ibland tycker jag att de kan visa olika (översikten kan visa uppehåll medan timme-för-timme visar regn för samma tid på dygnet). Men jag antar alltid att timme-för-timme stämmer bäst 🙂

 • Tittar varje dag på översikten och timme för timme för min/mina orter (ska min man utomlands är det värdefullt att kolla även de orterna). trevligt med solens upp/nedgång. Historiken bygger på prognoserna och inte på fakta i tex nederbörd, dumt, därför blir det väldigt fel för en ort som Mörbylånga där jag varit 17 dagar. Under den tiden kom 8 mm medan historiken visar ca 18. Ni har svårt att prognosticera väder på Öland. En man sa att de fått 60mm april tom början av juni, mycket torrt!

  Det bästa är väderkartorna, särskilt lufttryck (verkar ha senaste uppdateringen), satelit och nederbörd (prognosen är bra men stämmer sämre än lufttryckt).

  Önskar att se vilken tid prognoserna är gjorda och att historiken bygger på faktiska förhållande.

 • Kan ej ladda ner data ifrån appen Klart.se
  Kommentar?
  Har haft appen tidigare i min iphone, och
  Har inte haft problem tidigare med appen.

  Martin: Hej Kjell. Det berodde på ett tekniskt fel vid en uppdatering. Felet är åtgärdat och jag hoppas att du skall fortsätta vara nöjd med appen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *