Milt med regn och snö

Det blir lite av varannandagsväder kommande vecka. En dag med regn/blötsnö och en med uppehåll och tom lite sol.

Det milda vädret håller i sig. Götaland, Svealand och sydvästra delen av Norrland får ännu ett par dagar med tögrader. Detta tär naturligtvis ordentligt på snötäcket som redan de senaste dagarna har sjunkit ihop ordentligt.

Det är nollgradigt till och med i Norrbotten. Här kommer dock temperaturen att falla tillbaka under noll igen, men det fortsätter att vara för årstiden mycket milt.

Det kommer in nya områden med nederbörd med sydvästliga vindar. Idag söndag får vi tex in resterna av det oväder som gav Storbritannien stora problem igår. Lågtrycket har dock fyllts ut och ”ovädret” är inte i närheten av vad det var igår.

Storbritannien har drabbats av en serie av svåra stormar och översvämningar. Det är inte bara ett väderfenomen utan kombinationen av händelser som gör situationen extra svår. Det ser ut att fortsätta vara mycket besvärligt läge. Dels för att problemen inte är över bara för att stormen har bedarrat, dels för att det kommer att bli fler stormar och översvämningar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • När beräknas man få en solskymt i Stockholmstrakten? Pratar vi veckor? Månader? Enligt prognosen verkar det bli fortsatt grått.

 • Martin…Nästa helg kan det vara en ”smygvår på ingång” ? med plusgrader som skvallrar om 6-8 i Götaland och Svealand det är ändå mitten av februari och inte länge till så är våren här.

 • Leif: Du måste läst fel. De flesta prognoser pekar på återgång till kyligare väder från nästa helg. Torrare och troligen högtryck med sol och normala vintertemperaturer.

  • Här har trenden varit att prognoserna visat på sjunkande temperaturer from ungefär en vecka och framåt i tiden. Verkligheten har blivit varmare. Får se om det fortsätter.

 • Känns litet fel att prata om vår när vi ingen riktig vinter haft. Suck! Jag saknar från ungdomen att skrinna kilometervis över blanka naturisar, ta sparken ner och handla, joggen i nyfallen snö, knarret under kängorna, skidturen över Alvaret, vinterljuset…

  • Visst har det varit riktig vinter och är vinter. Den är bara inte lika kall som förr.

   Vinter definieras nu som då medeltemperaturen stadigt är under noll. Men det är den i Stockholm i snitt inte förrän mot slutet av december eller början av januari. I snitt hamnar dygnsmedeltemepraturen på plus i början av mars. Det innebär att den meteorologiska vintern endast är två månader lång. Å andra sidan är den meteorologiska sommaren runt 5 månader lång (gränsen går vid 10 grader).

   Man borde anpassa de meteorologiska definitionerna efter den faktiska verkligheten. För de flesta är det nog vinter när dygnsmedeltemperaturen når under plus 2-3. På samma sätt är det inte riktig sommar förrän medeltemperaturen når över 13-14 grader.

   En följd av vintergränsen på noll grader är att det krävs sju dygn i sträck med medeltemp över noll för att det ska bli vår (tillsammans med ytterligare regel att den inte får komma före 15 februari). För de andra årstiderna krävs bara fem dagars stadigvarande medeltemp. Anledningen är att våren i de flesta fall annars skulle komma väldigt tidigt i hela Götaland och Svealand (minus Dalarna och Värmland).

 • Pratade med en äldre herre föregående Söndag, under dom 70år han varit bosatt i vårat samhälle (Västerbotten) har det inte varit så här lite snö (ca: 40cm).

  Den statistiken är ganska dramatisk!

  Tillräckligt i dom flesta läger men är ens stora vinter passion att köra skoter så är det lite deprimerande.

 • Jag är verkligen inte en vintermänniska, älskar sommar och vinter.
  Men faktiskt hellre snö och några minusgrader blir ljusare och trevligare.
  Sedan finns det en önskan om att moder natur förändrar sig så att det blir varmare i våra trakter. Men då blir det väl ramaskri från länder söderut om att vi inte reser dit.

  • Sverige är väl knappast någon av förlorarna vad gäller klimatförändringarna. Vi har ett ogästvänligt vinterklimat men det håller på att förändras till ett mer angenämt. Vi kommer slippa resa så långt för att uppleva riktigt skön sommarvärme.

   Förändringarna i Södra Europa gör inte bara att vi slipper åka dit. Det gör dessutom att eventuellt att deras samhällen inte kan uppbära någon större befolkning. Man får hoppas att EU inte sätter in stora resurser på konstgjord andning för dessa samhällen, utan att vi uppmuntrar att de flyttar hit istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *