Februari, en riktig vintermånad börjar inte precis i Kung Bores anda. Vi noterar ett markant omslag i temperatur. Snöfall övergår i regn och temperaturen tar ett kliv uppåt.
Under söndagen så blir det omkring noll grader inte bara i Götaland och Svealand utan även i södra Norrland.
Idag lördag så drar ett område med regn in över Västra Götaland. Under söndagen så är det istället Östersjölandskapen som får regn av och till. Detta tär givetvis på snötäcket och det skapar även en hel del problem i trafiken.
Halkriskkarta från Trafikverket.
Marken håller minusgrader och när det såväl blir mildare som kommer regn så skapar detta givetvis risk för olika former av halka. Den första man kommer att tänka på är när regn fryser till is på de kalla vägbanorna.
Men även fukten i luften kan orsaka halt väglag: Ju varmare det är, desto mer vattenånga kan luften bära utan att den kondenserar. Men när/om luften skulle kylas av så minskar förmåga att bära fukt. Det gör att vattenångan kondenserar till vatten i fast eller flytande form.
Det som händer just nu är att mild och fuktig luft strömmar norrut över landet. Men marken/vägar är kallare än luften. Det gör att vattenångan i luften kondenserar på de kalla vägbanorna. Och så länge de håller minusgrader så innebär det inte våta utan isiga ytor.
Det milda vädret ser ut att stå sig en tid framöver. Temperaturen kommer att pendla över och under noll grader i Götaland, Svealand och Gästrikland. Övriga Norrland ser ut att bara kortvarigt få temperaturer över noll grader. Men ett tydligt omslag är det i alla fall.
🙂
En plusgrad och det töar, enda abret är att det borde kommit redan i Tisdags, då hade jag varit en tusing rikare. 🙁
______
Hoppsan, kommentarer via email. Toppen!
Omslag är en överdrift, runt 0° eller strax över dagtid är snarare milt väder och något som är naturligt under vintern, även de kallaste vintrarna har haft korta perioder med mildluft ( undantaget 2009/10 vintern).
Blir inte direkt vår heller av lite plusgrader, och flera bakslag kommer finnas på vägen innan våren kommer på riktigt. Gissar på sen vår i år
Om dygnsmedel är över +0,1°C sju dygn i följd så är det vår. Det ser onekligen lovande ut nästa vecka. 🙂
SMHI vill även att våren inte ska kunna inträffa före den 15:e Februari, men om det bryr sig våren föga.
Det kommer inte bli vår, oavsett om du vill det eller inte. En kort eller lång period med kallt väder kommer säkert förekomma innan Februari är slut, om inte förmodligen i första halvan av Mars.
Du Albin, jag vill ju att det blir vår. Att jag uppskattar plusgrader är helt och hållet en personlig oseriös egotripp utan några aspekter på hur det påverkar vare sig natur eller andra människor. 😉
Lite seriös kan jag väl vara och tycka att det är nästan märkligt hur samstämmiga ALLA långtidsprognoser varit denna vinter och att de dessutom stämt, än dvs…
Det vore kul med Martins tankar runt det om han har tid.
Kan länka några med vad de anger framöver. WSI anger fortsatt varmare än normalt, http://www.wsi.com/d99d478d-39a5-4989-a742-5a4773c0b930/news-scheduled-forecast-release-details.htm
IRI anger fortsatt varmare än normalt, http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/seasonal-climate-forecasts/
DMI anger forstatt varmare än normalt, http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/maaned-og-saeson/
Det har varit dystert och ser fortsatt dystert ut, för dem som gillar kalla vintrar.
Nja, det beror väl ändå lite på var man bor i landet. Alla huserar (trots allt) inte Skåne eller i Stockholm. I delar av Lappland var januari tre-fem grader kallare än normalt, om än efter en mycket mild decembermånad.
Har varit med om betydligt mer obarmhärtiga mildvintrar än denna.
Det jag skrev avsåg den här vintern. Jag kommer ihåg slaskiga vintrar på 70-talet i söder så det var ingen anspelning på någon global uppvärmning. 😉
Hur många obarmhärtiga mildvintrar har du upplevt i lappland förresten?
Här är en sammanställning från SMHI för Januari 2014, http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpYrAvv
Men man kan fundera över hur många människor som påverkas och var.
50% av Sveriges befolkning bor söder om en rak linje mellan Strömstad och Flen.
80% bor säder om Uppsala.
Om man delar Sverige precis på mitten så bor mindre än 10% ovanför och då tätare mot kusten.
Det behöver väl inte vara över +0,1°C, Det räcker väl med att det är över 0° eller? PS, hur fan gör man ett gradtecken? Jag fick kopiera tecknet från texten ovan.
Håll nere ’Alt’ och tryck in ’0176’ på dina numeriska tangenter.
Du Albin, din gissning är helkass.
Ja du Albin, det beror allt på var man bor det. I de sydligaste delarna av landet skulle våren redan varit här om man inte haft den lite märkliga regeln att den inte får infinna sig före 15 februari. Här blev det väl ungefär en veckas ”vinter”. Vi hade några minusgrader men nu är det plus även på natten. Fåglarna börjar kvittra och det känns rent fysiskt att våren är på väg. Detta är den bästa tiden på året när våren sakta smyger sig in. Knappast troligt att vintern gör någon förnyad seriös attack här, men skulle den komma så lär den bli ytterst kortvarig. Jag har själv bott i mellansverige och vet hur stor skillnaden kan vara. Där kan man räkna med ytterliggare ett par månader av vinter eller vinterliknande förhållanden. Jag påstår inte att det ena är bättre än det andra, men skillnaden är påtaglig och för mig var det ett viktigt skäl till att flytta söderut.
Hej. Enligt samma definition så hade ni fortfarande haft höst om det inte blivit vinter. 😉
Men/och det är tydligt att de torra definitionerna inte riktigt matchar verkligheten.
Du måste verkligen älska vintern. Men vi får ju hoppas på mellan 1 – 6 plusgrader i södra och mellersta Sverige 9feb och framåt.
Jag har en väldigt stark känsla på att våren redan är på gång. Kylan kan också komma tillbaka senare i Mars för Mars, men också April är väldigt instabila månader mellan värme och kyla,snö och regn. Vem vet?. Vänta och se är det bästa.
Medan man väntar kan man ju alltid spekulera och resonera lite 😉
Vem väntar, solen skiner, solpanelerna laddar och fåglarna kvittrar örobedövande. Jag är lycklig. 🙂
———–
Notifiering via mail får jag inte, men jag har kanske blivit svartlistad pga för många kommentarer det sista. 😉
Hej.
När du klickar i notifieringen så får du ett e-brev som du måste kvittera tjänsten på innan den aktiveras. Detta för att man inte skall kunna spamma andra genom att ange en falsk e-postadress.
I det e-brevet finns även en länk som man kan följa för att modifiera/stänga av tjänsten.
Hmm, det gjorde jag redan igår när jag gjorde första kommentaren i denna artikel men har inte fått något mail alls.
Hej.
Det fungerar när jag testar. Någon annan som stöter på problem?
Jag fick inte heller något mail.
Hm, knepigt. Skall kolla med teknikerna.
Satt av en händelse på en Linuxburk nu på morgonen och kommenterade under en annan artikel med IceWeasel som browser. Där fungerade notifieringarna. På den andra IE11.
Härligt, nu börjar de likna något plus grader långt fram i mitten på
februari,på både Klart,Yr,Smhi Dmi.Kanon, man känner hur livet börjar återvända efter 3 veckors elände.Hoppas på rekord tidig vår.
Är 0 grader plus eller minus?
Jag gissar på Plus, men vet ej. Mvh
Vad sägs on en singularitet mitt emellan plus och minus? Måste jag välja sida så blir det plus.
Finns det någon inbiten matematiker som har ett bra svar?
Det är väl därför vi officiellt använder en decimal när temperaturen mäts, då blir det ingen tvekan om 0 grader är plus eller minus.
Givetvis blir 0,0 grader varken + eller -!
Jag säger att det är minus, med motiveringen att 0,0 grader räknas som vinter av SMHI. Det måste ju t ex ha varit +0,1 grader eller mer i sju dagar för att våren ska ha anlänt.
0 grader ur metrologisk synpunkt, är det + eller – ? Annars finns det tre olika typer av ”grader” ? Plus, (0) och Minus?
Jag tycker det bara är svårt att få in, därför jag fråga proffsen som 0 är plus eller minus. Det går ju inte att säga 0 inte är någon grad, 0 är en grad, Smälter snö / is / glass you name it, i 0 grader? Isf är noll en plusgrad?
Det regnar! Mera! Mera!
Om noll är plus eller minus?
Inom matematiken kan man precis som Martin skriver tolka noll som en singularitet. Om samma begrepp gäller väder och temperatur kan jag dock inte bekräfta, men eftersom matematikens noll fungerar som gränsskiktet mellan plus och minus där -0=0=+0, så ser jag samma koppling här.
Detta eftersom både is och vatten kan ha samma temperatur, men de båda faserna agerar på var sin sida om nolltecknet.
Snön, den är mer än välkommen, men jag börjar sakna solen. Behöver några riktiga soldagar nu. Det jämngråa vädret tär lite på humöret och immunförsvaret.
Handbroms i! 🙂
Matematiskt definition av noll tycker jag man kan hoppa över eftersom både Anders Celcius och Lord Kelvin använder samma utgångspunkter. Nämligen den absoluta nollpunkten samt vattnets trippelpunkt och har därmed samma skalsteg. 1°C=1K.
Vattnets trippelpunkt ligger vid 0.1°C eller 273.16K.
0°C hamnar därmed på den negativa sidan! Jag är inte fysiker eller matematiker men som människa generellt tycker jag inte om att befinna mig på den negativa sidan alls! 🙂
Men eftersom 0,1 inte är noll så behöver man inte ens fundera över det.
Hade vi gjort som Anders Celcius ville så hade jag haft 98.8°C ute nu. Han hade skalan med 0°C där vi idag har 100°C, omvänt alltså.
Inget illa om Anders Celsius som gjorde det mesta rätt men vi borde ta steget fullt ut och använda Kelvin. Skalan börjar vid den enda logiska utgångspunkten, den absoluta nollpunkten. K är ju dessutom redan SI-enheten för temperatur.
Just har jag alltså 274.3K ute. Känns mycket hetare! 🙂
Hej Enligt min mor är detta kyndelsmäss-blidvädret. Det verkar vara återkommande varje år enligt henne.
Med tanke på den globala uppvärmningen och att vi kanske fortsättningsvis får betydligt mildare vintrar här i Sverige så kanske man skulle ta bort det här att våren inte får inträffa före den 15 Feb.
Enligt prognoser framöver så ser det ut att dygnsmedeltemperaturen
kommer att hamna över 0 grader 7 dagar i sträck, vad kallas det för då? ja inte är det ju vinter i varje fall.
@ Albin: våren kommer tidigt i år vare sig du vill det eller inte.
Nej det gör den inte Eva-lena, oavsett vad du tror kan Mars bli smällkall likt 1971, 2006 eller 2013.
Vinter 1970/71 blev mild överlag, men från slutet på Februari slog vädret om markant och Mars visade underskott i hela landet vilket syns på länken jag har
http://data.giss.nasa.gov/tmp/gistemp/NMAPS/tmp_GHCN_GISS_ERSST_1200km_Anom03_1971_1971_1961_1990_CE/nmaps.gif
Allt kan hända, framtiden är oviss men tidig vår blir det inte
Du säger att allt kan hända -utom att det blir en tidig vår? 🙂
Ja
Vintern 1970/71 blev mars riktigt kall , berodde kylan på en HT-blockering över Nordatlanten eller var det kalla LT-tråg norrifrån?
Hej,
En riktig vintermanad? Nej inte i sodra Sverige betr. februari. Temperaturen sager inte allt – dagarna ar nagra timmar langre och solen ger dagsmeja. Man kan till och med sitta ute nagra minuter med en kopp kaffe.
Redaktoren ar fel ute…
Tack Martin för dina utmärkta bloggar! Därtill räddar du sannolikt liv med tex halk-kartan över Sverige! Roligt och allmänbildande dessutom.
@ Albin:
Hur kan du veta att det blir en sen vår? chansen är ungefär lika med att jag gissar på att det blir en tidig vår.
Det finns vintrar som påminner mycket om den här vintern, mild Dec
några veckors snö och kyla i Jan eller Feb och tidig vår i Mars (tyvärr så blir inte sommaren så bra då).
Men visst det kan säkert komma bakslag i slutet av Feb eller början på Mars men då i en kortvarig period.
Eva-lena: Våren (kan) bli sen pga en PV-split som sker kommande veckan och ett mer SO/O liknande väder med dessa vindar drar igång ingen från någon gång i mitten på Februari
Vi får inte glömma det som skedde förra vintern i Mars, 1970 och även 2006. I alla dessa fall utropades det en tidig vår men ikke.
PV-split? Hur vet du det? Och hur vet du att, och i så fall framförallt varför, den skulle påverka vädret över våra huvuden?
Jag föredrar päronsplit eller jetström på Svenska. 🙂
Det var kallare alla de åren före, som du har nämnt i dina kommentarer.
Det som skedde förra året var exeptionellt när det gällde soltimmar och det svängde mellan kalla nätter och varma dagar, så medeltemperaturen sjönk inte många tiondelar i Mars.
Min medeltemperatur för Feb-Mar förra säsongen var två tiondelar högre (varmare) än medel för månaderna före, Dec-Jan!
Min medeltemperatur för Dec-Jan denna säsong var fyra grader högre (varmare) mot förra säsongén!
Men det var här det. Jag hoppas på päronsplit och fortsatta vårkänslor som idag. 🙂
Trötter: En PV-split innebär att polarvirveln går sönder på mitten och kalluft från polarområdet rinner ner mot lägre latituder, sannolikheten att Sverige får kalluften över sig är minst 66% vid en Stratospheric warming
Jag förstod. 😉
Den egentliga frågan var, hur vet du att det blir så och varför?