Äntligen sol!

Uttrycket ”solen har lyst med sin frånvaro” känns rätt så relevant denna vinter. Men när solen visar sig så inser man vad det verkligen är vi har missat. Det handlar mindre om det skall vara plus eller minus fem grader, det handlar om solsken!

20140202-moln-sol

Man blir glad av solen. Nåja, bäst att vara lite neutral: många blir glada av solen. I alla fall så här års när det dels inte är dagsljus särskilt länge, dels har varit mulet väldigt länge.

På måndag kommer en högtrycksrygg att passera Sverige. Det gör att molnen skingras. Inte alla överallt, men tillräckligt för att solen skall visa sig på många platser.

På måndag är sannolikheten att se solen störst i mellersta Norrland. På tisdag och onsdag är den störst i Götaland och södra Svealand. Men den kommer även att märkas på många andra platser i och med att molnen blir mindre kompakta.

Temperaturen kommer att fortsätta hålla sig omkring noll grader i södra Sverige. Tidvis blir det flera plusgrader. Det kommer givetvis att tära en del på snötäcket främst i Götaland, men även i Svealand. Nattetid sjunker temperaturen under nollan i alla fall i Svealand. I Norrland ser det ut att överlag vara under noll grader, bara kortvarigt någon plusgrad.

Detta, att temperaturen svänger kring noll grader, innebär givetvis en del risk för att det uppstår halka i samband med att smältvatten fryser till is, främst om nätter och morgontimmar.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Hade hoppats att ditt ”äntligen sol” också hade gällt Leksandstrakten där jag bor, men det blev en blek skymt av densamma idag, räckte inte ens för att trigga solpanelerna att börja ladda.
  Har fört statistik på soltimmar/månad sedan jag monterade mina solpaneler 2007, januari 2014 har ett absolut lägsta sedan dess med 6 timmar och 43 minuter! Tidigare lägsta är nov 2009 med 9 tim, november brukar vara lägst under året, januari brukar ligga runt 40-50 timmar.
  Jag bör högt och mot söder med paneler både mot öster och söder vilket innebär att så länge solen lyser laddar mina paneler.
  2013 gav ett vackert rekord på drygt 2200 gångtimmar, bottenrekordet är 2009 med 1640 timmar.
  Tyvärr visar prognoserna ett fortsatt gråväder för min ort, men för den som väntar på något gott osv!

  • Jo, det är nu det är lite fjuttigt med solpaneler. Även om de visar plusgrader blir det inte mycket laddning. Lagringen är ju kruxet, man måste få till något som räcker längre och som man kan utnyttja längre. Då måste man leka med låga temperaturer.

   Hade jag haft ork och tid så hade jag grävt ner en duktigt stor tank som jag laddade med solpaneler. Sedan hade jag kört värmepump mot tanken.

   Dels utnyttjar man markvärmen, man får laddning från sol mot riktigt låga temperaturer plus ännu en stor bonus, man kan utnyttja den energi som finns i vattnets fasövergång om det blir riktigt bistert länge.

   Nåja, snart blir det ännu mer sol och då släpper de där stora tankarna på stora tankar. 🙂

   • Jag trodde att Mike har solceller, annars brukar man inte tala om laddning. Och från nu och framåt börjar den bästa tiden för solceller!

    • Jag vet inte vad Mike har. Jag själv har dock solpaneler som skapar varmvatten.
     Jag brukar använda ordet ”laddar” eftersom jag har ackumulatortankar som de verkar mot. Solpanelerna laddar ackumulatortankarna med värme.

    • Jag tolkade Mikes inlägg som om det var solpaneler för vatten eftersom solceller laddar omedelbart, en solpanel för vatten behöver komma upp i tillräcklig temperatur innan den triggar cirkulationspumpen till laddning.

     Mina solcellspaneler är on grid, det blir konstigt att prata om laddning då.
     Däremot säger jag alltid laddar när det gäller solpanelerna eftersom de laddar acktankar med värme.

     Oavsett vilket så är det förbannat kul att hålla på med och lönsamt. 🙂

     • Givetvis har jag precis som det står ”solpaneler”, brukar vara den gängse benämningen då man värmer vatten, de för att alstra el brukar benämnas ”solceller”, med ”laddning” avses vatten då de laddar en acktank.
      En kompis till mig har däremot solceller installerade i början av mars 2013, jag tror de gav under året uppåt 5000 Kwh. Är lite sugen på att skaffa sådana själv, än så länge är ju solenergi ”gratis”, men säg inget åt våra politiker…:-)

     • 🙂 Solar Tax. Ja det vore nåt det. 🙂

      Vad de hittar på kan man inte vara säker på. Naturvårdsverket har ju lyckats lura i alla att det är olagligt för en privatperson att hantera köldmedium. Det är det inte.
      Iofs är det bra då ingen levande ska släppa ut den där onödiga skiten i atmosfären.
      Men olyckligt för människors förtroende för myndigheter. De som applåderar högt och är väldigt pigga med att påpeka olagligheten är givetvis de som säljer värmepumpar.

 • Underbart. Hoppas all snö försvinner. Bara elände för oss som ska köra på nattens vägar 🙂

 • Snöslask är ingen höjdare, men hoppas nu att tövädret mån o tis smälter slasket på sjöarna så att kommande nattkyla därefter ger oss spegelblanka isar. Det vore en höjdare!

 • Riktigt synd att det inte kunde fortsätta vara kallt och soligt. Januari var riktigt fint! Februari ser ut att bli mild och grå… Våren kom tidigt.

  • Det kan ju vara milt och soligt? Det behöver inte vara grått bara för att det är milt?

 • Det är väl aldrig synd att våren kommer tidigt!!! Dessutom, man hör det ju på själva ordet – ”milt”, alltså något snällt och skonsamt för människan. I motsats till kallt och ”strängt” väder!!! Leve sol och värme!

  • Inte vintrarna i södra Sverige heller då?

   Själv förstår jag att t ex Fairbanks i Alaska ligger på samma breddgrad som Skellefteå men har för den skull inte samma typ av väder.
   Drar du ett snöre från Malmö till Skellefteå blir det drygt 1100km långt, vänder du ner detta snöre som hamnar du nära Milano. Skulle jag bli tvungen att välja mellan Skellefteå och Milano så är valet enkelt. 🙂

 • Ja, ”många blir glada av solen” är en betydligt bättre formulering än ”man blir glad av solen”, om man nu alls måste blanda in människors (förmenta) reaktioner i en rapport om vädret. Egentligen borde det räcka med att nyktert rapportera om sakernas tillstånd och låta läsarna dra sina egna slutsatser. ”Äntligen sol” är en direkt förkastlig rubrik, men tyvärr i linje med den hurtighet som präglar de flesta svenska meteorologer. (Jag trodde bättre om Martin…)

  • Hej Gubben.
   Jag brukar vinnlägga mig om att vara neutral. Men det finns vissa tillfällen när jag tillåter mig att ta ställning. Det är tex om det har varit ovanligt kallt eller varmt en längre tid, om det blåser kraftigt eller regnar mycket. Nu har det varit mulet en längre tid och jag tillåter mig (tydligen) att säga: ”Äntligen sol!”.
   Den lilla strimma av sol som visade sig ett par timmar kan rimligen inte ha retat så många. Däremot är jag tämligen säker på att de som fick chansen att uppleva solen uppskattade den.

 • Hej Martin!
  Både i går och idag i Stockholmsområdet så visade du sol hela dagen, men när jag tittade upp på himlen var timme och jämförde med klart.se´s prognos så såg jag knappt solen alls för alla grå moln som ligger som ett lock över Stockholmsområdet. Hur förklarar du det. Jag frågade många om de upplevde att det var soligt och fick svar: nej, det är alldeles grått på himlen. Har du iakttagit samma sak, eller …?