Martin säger: Som väntat så har prognosmodellerna närmat sig varandra rörande vädret på fredag. Det råder dock fortfarande en del stora skillnader.
Ta lufttrycket tex. Lägst lufttryck har ECMWF (”Centret”) med 1005 hPa över Sverige med ett markerat lågtryck över södra Norrland. De brukar göra tillförlitliga prognoser. Men idag står de lite ensamma.
Brittiska UKMO förutspår ett flackt tryckfält på knappt 1010 hPa. Inget markerat lågtryck.
Japanska JME är inne på samma linje, 1010 hPa, men med en tendens till lågtryck över Lappland. De har regn över Götland och stora delar av Norrland. Uppehåll och möjligen en del sol över södra Norrlandskusten och de inre delarna av Svealand.
Amerikanska GFS har även de ett flackt tryckfält på 1010 hPa med en tendens till lågtryck strax väster om Trondheim. Dne ger regn i Lappland, södra Norrland och de inre delarna av Svealand/Götland. Uppheåll och möjligen sol över Norrlandskusten, Östersjölandskapen, Skåne och Västkusten.
Tyska DWD har högt tryck. De ligger på 1010-1015 hPa och sydliga vindar med lågtryck väster om Norge och högtryck över norra Ryssland.
US Navy:s NOGAPS har även de högt tryck, de ligger på 1010-1015 hPa med sydliga vindar. Tryckbilden liknar DWD:s.
Modellerna har även likheter. Alla har de ett flackt högtryck över Centraleuropa, små lågtryck över Vitryssland och ett djupt lågtryck på tillväxt över Atlanten väster om Irland.
Så vad skall man planera för till Midsommar? Ja än så länge har modellerna för stora skillnader sig sinsemellan för att jag skall vilja känna mig lugn över utvecklingen. I en korg av prognoser så vill jag gärna vikta ECMWF lite högre än de andra, men idag skiljer den sig rätt markant från alla andra modeller så det sticker ut lite för mycket.
Flera modeller har med någon form av regn som kommer in över Norge och berör västra Norrland/västra Svealand. Det verkar inte orimligt. Svårare är det med regnet i söder. Det lågtryck vi hade med i gårdagens modeller tycks komma att gå längre österut och därmed inte påverka oss. Men å andra sidan har vissa modeller med ett annat nederbördsområde som berör Götaland parallellt med regnet i öster.
Än så länge bör man förutsätta att det vädermässigt blir en ”vanlig” Midsommar. Högtrycket, som berör Centraleuropa, är försvagat över Skandinavien. Vi följer utvecklingen.
/Martin
PS. Många undrar nu säkert vilken modell som ligger till grund för prognoser som presenteras som ikoner och kartor här på Klart. Svaret är att det varierar. Vi köper in prognoserna från Foreca och de väljer modell utifrån vädersituation. DS.
Vad betyder procentsatsen i prognosen ”risk för åska”. I går, måndag åskade det i sydöstra Sverige men risken angavs till två procent. Frågor är alltså – två procent i förhållande till vad? Vid vilken procentsats skall man ta riskbedömningen på allvar?
Martin säger: Jag skall kolla med de som sätter procentsatsen.
Varför skiljer sig prognoserna så mycket mellan instituten?
Använder dom inte samma datasimulerings program?
Martin säger: Nej. Olika simuleringar ger olika svar.
Det är till och med så att samma modell, men i olika datorer ger olika svar. I det senare fallet är det givetvis mycket små, men ändå mätbara skillnader som växer med prognostiden. Det hänger tex samman med skillnader avrundning av femtonde decimalen.
På så sätt är det en bra bild av verkligheten. Små skillnader blir större med tiden. Och man kan inte förvänta sig att modellerna skall lyckas avbilda verkligheten exakt. Strävan är att göra det bra.
Hej på er Martin och John!
Hur än vädret i midsommar blir så imponeras jag av era stora ansträngningar och vilja att för allas vår skull lyckas lämna en bra prognos.. Att det blir någon form av regn hör ju nästan till numera, så det är väl bara att ta med i beräkningen..
Vill önska er och alla andra på Klart.se en riktigt fin och trevlig midsommar, oavsett väder! 🙂
/Sky..
Hej Martin! Bra att det änligen finns en blogg där allmänheten kan ställa frågor på djupet.
För det är verkligen inte lätt att förstå hur ni tyder o gör prognoser och bedömmer säkerhet.
Jag har haft abonnemang på SMHI s vädertjänst (lantbruksväder) i många år och lärt mig en hel del där.
Jag har kritiserat smhi där på slutet flitigt för att dom ger sämre o sämre förklaringar.
Det värsta är när dom inte gör rättelser när det gått snett i prognoserna, det är nästan lika viktigt som att göra prognosen.
Jag tror att du var helt rätt ute när du sa att det blir kanonväder i midsommar. det var nog bara ett snespel av datorerna.
Yr har helt tagit bort alla lågtryck över värmland iallafall nu ikväll o klart har sänkt mängderna.
Grattis !
Jag vet inte hur många gånger jag tittat på klart.se på kvällen efter att prognosen är uppdaterad vid 21 och sett att det ska bli fint väder dagen efter i Stockholm med solar så långt ögat kan se. När jag sen går in på morgonen är prognosen ändrad till molnigt. Jag förstår att förhållandena kan skifta, men så ofta?
Jämför jag med SMHI är det snarare regel än undantag att det är helt olika, molnigt på SMHI och sol på klart.se eller tvärtom. Inte för att de har mer rätt på något sätt, men det är frapperande så olika ni prognosticerar.
Väldigt ofta kan jag sitta och sola på balkongen under en klarblå himmel samtidigt som klart.se säger att det är molnigt det klockslaget över Stockholm. Känns det inte lite fjantigt att visa att det är molnigt samtidigt som alla som tittar ut genom fönstret ser att det är klarblå himmel. Just nu säger ni t.ex. växlande molnighet och det finns inte ett moln på himmeln.
Samma sak gäller er regnprognos i förhållande till er vanliga prognos. Inte alltid de har överensstämt.
Jag vet att det är svårt att sia, speciellt om framtiden men det går helt klart inte att titta enbart på klart.se om man vill ”veta” hur vädret ska bli.
Martin säger: Hmm. Jag skickar din fråga vidare till systemfolket som sköter om den sortens prognoser.