Vi har ännu ett par dagar med sydvästliga vindar och fronter som rullar in med regn och snö.
Temperaturen sjunker trots detta någon, eller ett par, grader kommande vecka. Det är inte stora skillnader mätt i grader, men eftersom vi ligger nära noll grader i i stort sett hela landet så kommer det på sikt att betyda att det på många platser blir minus istället för plus på termometern.
Det gör givetvis en stor skillnad på den form som nederbörden kommer i. Det ökar sannolikheten för snöfall istället för regn på ett betydande sätt.
Jag har även fått indikationer på att det på söndag kan komma ett omslag i vädret. Det kan sker i samband med en lågtrycksbildning över Biscayabukten-Engelska kanalen på fredag och lördag. Lågtrycket rör sig sedan vidare upp mot Sverige. Det ser ut att ge dels blåsigt väder, dels en del nederbörd. Detta alltså i helgen.
Omslaget i vädret sker i samband med att lågtrycket tar en bana över Östersjön. Det skulle i så fall öppna upp för nordliga vindar att svepa ner över Skandinavien.
Om det verkligen blir så här återstår att se. Men en del scenarier i ensemblerna, inklusive den operationella modellen, tyder i alla fall på det. Det som talar mot det är att den operationella modellen ligger i utkanten av ensemblerna. Men det skulle samtidigt kunna vara så att den plockar upp de första signalerna innan ensemblerna, med lite sämre upplösning, gör det. Vi följer upp det.
PS. Storbritannien kommer på onsdag, dvs innan ovanstående lågtryck bildats, att drabbas av ytterligare ett ordentligt oväder. Det är alltså en föregångare till det som jag beskrev ovan. Det ser i skrivande stund ut att bli inte riktigt i klass med de extremväder de drabbades av i förra veckan. Men trots detta riktigt blåsigt och mycket nederbörd. Det är inte det som de behöver just nu. DS.
Hej Martin.
Tack för dina outtröttliga kommentarer(spec. om klimatförändringen).
Ang. dagens inlägg så har jag en fråga länge har fått mej att undra.
Den hoppighet som man ofta kan se i prognoserna efter ca 5 dygn verkar kopplat till den operationella modellen fastän den är en extrem(som du anger i inlägget). Varför använder men inte generellt medel av alla modeller. I nuvarande situation har medel i ca en vecka visat en sjunkande tempkurva fr. 15/2 medan prognoserna hoppat från dag till dag.
Om den operationella modellen generellt visar sämre tot. resultat jmf med medelmodellen borde den rimligen inte användas? Detta har väl matematiskt utvärderats?
För mej är det bara en magkänsla.
Hälsn Per
Hej Per.
Håller med dig. Vi sitter och arbetar på en sådan lösning just nu.
Det är fortfarande så att man ställs inför en del val: Skall man använda medelvärdet eller medianen? Skall man ta medlet av ett par operationella modeller eller av ensembler från en modell osv.
Men som sagt var: Vi kommer strax att presentera ett väder som är sammanvägt av ett par olika modeller. 🙂
Vackert! Har Herr Hedberg börjat äta grötfrukost? Det har hänt flera positiva saker med bloggen sista tiden. 🙂
Att kunna söka bland kommentarerna på bloggen har varit ovärderligt för mig iaf. Har missat några riktiga ögonöppnare i kommentarsfälten av t ex Anders Persson när det gäller just modellkörningarna. Han e inte dum den gubben…
Nu återstår bara att komprimera hans användarguide till ECMWF samt jämförelser mot andra modeller och baka ihop det till en lättförståelig ’How To be a Meteorologist’ som får plats på mindre än en A4! 🙂
I valet mellan medelvärde och median är väl den senare självklar då fördelningen, i synnerhet vintertid, är snedfördelad. Men en punktskattning är. värdelös, oavsett om det gäller väderprognoser ellet processkontroll, om den inte kompletteras med ett osäkerhetsmått. Kvartilavståndet är på sin plats i detta fall.
Håller med, men då tillkommer att på ett pedagogiskt sätt kommunicera detta osäkerhetsmått. Det blir en avvägning mellan att illustrera vädret ”som vanligt” eller att göra det mer korrekt, men med risken att det blir svårare att tolka.
För den insatte torde valet vara lätt, men betänk att sajten vänder sig till många individer varav de flesta torde vara mer intresserade av överblickbarheten än avståndet mellan median och kvartiler. 😉
Kanske illustrera det som exempelvis 10-5-3 varande kvartil 1, 2, 3 med verbala tolkningen att hälften av prognoserna pekar på varmare än 5 grader och att hälften av prognoserna pekar på en temp mellan 10 och 3 grader. Använder man röd och blå färg för varmgrader resp kallgrader så blir det väl ganska kompakt. Men det är klart, tempen är bara en av många variabler man vill studera när man tar del av en prognos.
Martin Hedberg när tror du våren kommer till Värmland?
Hur länge håller kylan i sej?våren måste ju komma till mars.trendbrott jämtemot förra vintern
Lugna sig, den har ju inte börjat än, om den nu ens blir av…
Inte börjat? Var bor du? I Östergötland där jag bor började vintern den 11/1.
Martin! Kommer detta ev. omslag slå igenom även nere i Skåne?? Tänkte dra igång några projekt i trädgården och ihållande minusgrader vill jag inte ha. Den underbara våren är välkommen precis när som helst..
Flytta längre söderut, Söder, då kanske du slipper vinter (tänka sig¨!) i februari;)
Inga minusgrader i sikte i södra Skåne i alla fall. Tvärtom visar prognosen på 9 grader till kommande helg. Och den definitionsmässiga våren ser ut att komma nästa vecka (den hade redan kommit om inte den konstiga regeln att våren inte får komma före 15/2 hade funnits). Idag 10/2 har vi haft en riktigt underbar, solig vårdag och själv har jag inlett golfsäsongen. Mer av den varan tack. Nu kommer den bästa tiden på året!
Anna jag vill också ha plusgrader och vår redan nu här i värmland men vi får vänta lite tror jag :/
Japp nu ser det ut att bli kallare igen. Från måndag 17/2 till 24/3 ser det ut att vara vinter i inre Sveland. Inte jätte kallt utan pendlar mellan 0 till -10. Ser tyvärr ut kunna komma en hel del snö under lördag o söndag ca 20 cm lovas på vissa sajter, skulle inte bli förvånad om det blir 30 – 40 cm
Sällan man ser så hoppiga prognoser. Ena stunden kyla och sol och nästa stund moln och mildgrader. Verkar som man inte kommer överens om hur starka lågtrycken är..
Läste på DMI’s långtidsprognos att Mars kan bli som Januari varit. Att vi ev får ett nytt högtryck i öst som blockerar. Hade varit intressant och veta vad Martin och alla andra har för syn på detta??
Jag lägger denna vinter på hyllan nu.
Även om det DMI skriver händer, så kommer förmodligen dagstemperaturerna i söder ändå hålla sig uppe så det gör inget.
Sen sitter kanske DMI och glor på ECMWF för mycket och det jag hakat upp mig på lite det sista är att jag tyckt ECMWF:s ensembler hela tiden gått mot varmare ju närmare man kommer i tiden. Så även nu idag när jag tittade på den grafik som ligger ute för Stockholm, igår var spridningen närmast absurd på temperaturerna från fem, sex dagar och framåt, de täckte hela grafiken men idag har de samlat ihop sig och börjat lyfta ’svansen’, igen. Det är ju bra. 🙂 Men varför?
Deras operativa har bara varit vildsint med spikar både uppåt och neråt…
Så innan någon ger mig en förklaring eller talar om för mig att jag ser mönster som inte finns så kastar jag ECMWF:s längre temperaturprognoser i soptunnan, just nu iaf. 😉
Gör det, men denna vinter har varit ” extremt” kall sen skiter jag i vad du tycker, alla vintrar är ”kalla” i Sverige så varför bry sig om GFS, ECMWF och alla andra prognoser
Bor du i Alaska?
Nej Sverige
Det här Sverige? Från SMHI, http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/dailyTable.php?par=tmpAvvDay&yr=2014&mon=2
Stormen Sven undantagen, här har vi haft två veckor i slutet av Januari med ’vinter’, men långt ifrån extrem. Annars över noll och grön gräsmatta.
Gräsmattorna är ALDRIG gröna på vinter, snarare gråbruna/ svagt mörkgröna då det inte växer alls
Sen var det faktiskt 3 veckor i Januari med konstant minusgrader, inte 2 som du skrivit.
Jag hade föväntat mig att du skulle visa var i Sverige som vintern varit extremt kall.
Hur det är hemma hos mig är jag fullt medveten om och även om mina ögon inte är vad de har varit så har jag inte blivit färgblind. 🙂
Gräs bryr sig mest om vilken marktemperatur det har och kan visst växa på vintern om marktemperaturen inte går under sju grader.
Gräsmattorna i år blev helt ljus gröna pga att dett var väldigt mildt i år/fjol
klart har återigen ändrat sin prognos. Yr visade kallt i går, nattens prognos ändrades till mildare. Men nu straxt före kl 12 ändrade dom åter till kallare väder, fredag 21 visar dom 8-12 minusgrader medan klart kör på sina plusgrader.
Har våren kommit någonstans i Sverige?
Hade det inte varit för den konstiga regeln att våren inte får komma före 15/2 så hade den redan kommit till södra Skåne, dit den alltid kommer först. Detta efter en knapp veckas ”vinter”. Relativt ofta blir det ingen vinter alls här. Senaste dagarna har det varit härligt, soligt väder och underbart fågelkvitter. För några dagar sedan var jag ute på min första golfrunda och det kändes riktigt bra. Även närmaste dagarna ser lovande ut.
Plusgrader även i västergötland enligt min väderstation, med undantag för den 1/2 och den 5/2 när det gäller dygnsmedeltemperaturen.
Oerhört trist att det återigen blir minusgrader. Vi har fått nog av den varan nu.
Ja, det har varit en lång och sanslöst tuff vinter, eller hur?:)
har våren ens kommit nånnstans i europa i huvudtaget?vill ha hit värme nu till stockholm så allt grönt kommer igång så man får jobba lite…
Kallt eller milt spelar ingen roll. Det som spelar roll är: NÄR 17 FÅR VI SE SOLEN? Tror inte jag sett solen sedan i december. Den försökte bryta igenom häromdagen, men fortfarande 90 % moln då.
Tja, kallt eller varmt spelar visst roll på vintern – det kan ju inte vara klart och soligt utan att värmen strålar ut nattetid. Så vill du ha sol får du hoppas på kyla.
Martin snällasnällasnälla hur tror du vädret ser ut ca 3-4veckor framåt??är det kyla eller värme?…snälka ser du nånting….
Snöröjaren du verkar ju fullkomligt manisk.. Gå in på DMI.dk där har du månadsprognoser. På danska för danskar förvisso men på så lång är det ändå bara lönt att titta på det storskaliga mönstret.
/A
Ja jo manisk eller desperat!!!har haft firman stillastående nästan hela vintern =1 miljon i kostnader.samt markjobben står stilla pga folk tänker inte på att det går och uföra markjobb på en mild vintern.så får gärna bli varmt så allt drar igång tidigare iår…jag håller koll på dmi men svänger ju nåt förbaskat….:)
Tyvärr ser denna vinter rätt förtappad ut, en ganska mild vinter,varit med om värre men den hamnar ju absolut i botten på min lista.Detta väder skapar bara depression hos vanliga normala människor,så är det.
Idag är det troligen vår i Stockholm eftersom det är 15 februari och att dygnsmedeltemperaturen inte ser ut att gå under noll de närmsta sju dagarna. Härligt!