Om det inte regnade så skulle jag klippa gräsmattan. Men eftersom det dessutom är julafton så kanske man skall ligga lågt med klipparen ett tag till.
Det är grönt ute. Grön höst och julafton. Jo, även om det har varit snö ett par dagar i södra Sverige så är det fortfarande höst i Götaland och sydöstra delen av Svealand. Och höstväder i nästa hela Sverige förutom Lapplandsfjällen.
Det har ju ventilerats en del här på bloggen om huruvida det skall vara snö på julafton eller om det är skönt att slippa den vita varan. Sverige förefaller vara indelat i två läger. Av allt att döma någorlunda ojämnt fördelade från norr till söder.
Vädret är som det är och blir. Och just nu så blåser ljumma vindar så att det till Juldagsmorgon blir tögrader hela vägen från söder till norr. Det är lite ovanligt. Om jag försöker föreställa mig en jul i tex Norrland så tänker jag snarare på kall torr snö än plusgrader.
Nu kommer det i och för sig att snöa ymnigt i Norrbotten under kvällen och natten kvällen mot Juldagen, men det är blötsnö. Det blåser också kraftigt vilket föranleder SMHI att utfärda en klass-1 varning från Dalafjällen och norrut samt i Norrbottens inland.
Hur blir det sedan? Kommer det någon snö alls till södra Sverige? Blir det kallt på riktigt i Norrland?
Njae. Visserligen sjunker temperaturen någon grad kommande vecka, men det blir fortsatt för årstiden milt väder när jag blickar tio dagar in i framtiden.
Nåväl. Vi förbrukar inte så mycket energi. Det blir lite lägre kostnader för oss konsumenter (och inte så stora intäkter för energibolagen). Folk i snösvängen muttrar, men å andra sidan så slipper Trafikverket och tågbolagen bevisa att de lärt sig läxan från tidigare snörika år.
Finns det någon koppling till klimatförändringar? Javisst. Det är nämligen inte så att klimatet påverkar vädret, det är det sammanlagda vädret som blir klimatet. Så vare sig det är vindstilla, snöstorm, regn eller solsken så har det på ett eller annat sätt med klimatet att göra.
Det är med andra ord inte bara extremvädret som är ”klimat” eller ”klimatförändringar”. Sannolikheten för att det skall vara milt har ökat i takt med att det har blivit varmare globalt. Det betyder inte att det kommer att vara milt varje dag eller på alla platser samtidigt. Det sätts fortfarande köldrekord och kan vara kall. Men antalet värmerekord och varma situationer är, och blir, fler.
Och just den här julen lyste såväl snön som solen med sin frånvaro. Det kanske är tur att det regnar så man har en ursäkt för att inte klippa gräsmattan.
HEj Martin enligt långtidsprognosen så kommer det o vara milt hela januari o ändan till mars sedan blir det vår .Bara undrar varför du inte vågar skriva det utan bara se 10 dagar framåt 15 -20 grader i början av mars o sedan en lång o härlig sommar.så Martin Hedberg skriv om våren i stället för att det är milt för årstiden .Väntar på när du ska skriva sanningen att det inte blir någon vinter i södra Sverige .så folk inte behöver tjata om när det blir snö o kyla
Hej Markus.
Japp, sannolikheten är stor att det blir en mild januari-mars. Eller säg så här: Enligt IRI så är sannolikheten för att det skall vara kallt mindre (25%) än att det skall vara normalt (35%) eller varmare (40%) än normalt. Det är dock ämne för en egen artikel.
Hej Martin o tack för ditt svar men jag tror att vi får vår redan i januari eller våren har redan börjat som smått redan om 12 dagar så kommer vi o ha en en dygns temperatur på mellan 4 till 15 grader.Martin vist har jag rätt om du vågar skriva att våren börjar redan i januari i södra sverige o somman kommer i mars sedan en lång o härlig sommar .Tycker att det är lite konstigt att ingen metriolog vågar skriva att våren börjar riktigt tidigt i år Martin 100% at våren börjar efter nyår vågar du satsa emot eller
Sannolikheten för att det kommer en artikel om det där är nog över 95%. Men precis som med prognoser så kommer sannolikheten, för att de stämmer mot verkligheten, att öka ju närmare i tiden vi kommer. 😉
Kan du nämna ett enda år i väderhistorien när vi haft en dygnstemperatur mellan 4-15 grader i januari? Eller när sommaren kommit i mars?
Det blir inte så nu och inte heller i framtiden ens med klimatförändingar. Du kan ju bara jämföra de senaste tio åren och räkna hur många kalla snöiga vintrar vi haft jämfört med långa heta somrar.
Dessutom ser kylan ut att sätta igång runt 8 januari.Ingen ryssvinter dock, men likväl minusgrader.
15 plusgrader i början av mars vore perfekt i Skåne! 😀 🙂
Sju grader varmt ute och ännu mysigare inne så här på juldagsmorgonen. Ännu mysigare blir det när minnena av en meter snö från Nov-Dec 2009 kommer.
Vill jag övervällas av lycka så tittar jag på loggen från elmätaren. Men lagom är bäst, så jag låter bli. 🙂
I naturen är det rejäl obalans just nu.
Flera mindre kryp har vaknat till liv. Blir rejält med fästingar i Sthlm nästa sommar.
Mysigt. Nej.
Tillbaka med kung Bore.
tyvärr är det alltid mycket fästingar i Stockholm. Särskilt i skärgården. vågar inte vara där längre
Klippa gräset på julafton ? Nä här i Höga Kusten är det is på många gräsmattor,så det blir nog lite gräsklippning i sommar också.Gräset dör när det är is på gräsmattan på vintern.Det blir lite jobb i snösvängen men mycket sandning istället.Jag har sandat hela julafton,kom hem 21:30 så jag missade all julmys.Men jag klagar inte,jag vet vad jobbet innebär med nackdelar och fördelar.Ha en trevlig fortsättning på julen!
Var ute och sprang en mil på förmiddagen. Det regnade och var grisigt lerigt i motionsspåren. Mötte en del människor ute. Kan inte påstå att de såg så lyckliga eller glada ut.. Torrare och kallare väder behövs.
Tal om att våren ska komma i januari förs här i kommentarsfältet. Men det är något jag inte tror på. Både den arktiska och nordatlantiska oscillationen börjar nu att sjunka i sina värden och verkar ligga betydligt lägre i början på januari. Det betyder alltså kallare och mer vinterlikt väder.
Markus, Macke och alla andra alias du använder, vet du om att ditt vintertjat är väldigt enformigt? Dina ständigt återkommande felstavningar likaså.