…det går inget vidare i Paris. Och just nu är det en hårfin skillnad mellan realism och pessimism.
Dels kommer man inte överens om hur man skall formulera avtalet. Det är finansiering, vilka länder som skall tillhöra vilka grupper (vilka har olika åtagande och förmåner och en del annat.
Men framför allt så är man inte konsekvent. Man bestämmer sig å ena sidan för att begränsa uppvärmningen till ”väl under 2 grader Celsius”. Det är bra.
Men å andra sidan så är man väldigt diffus om hur man skall åstadkomma detta. En alldeles uppenbar sak är att man måste begränsa utsläppen av växthusgaser, men de formuleringarna har man tagit bort.
Vi måste i princip ta en peak så snart som möjligt, typ 2020, minska de årliga utsläppen med 5-10% per år för att landa på noll utsläpp av koldioxid år 2050 för att ha en rimlig chans att klara begränsningen på max 2 graders uppvärmning.
Egentligen är nog inte det heller tillräckligt. Vi ser redan en uppvärmning med 1 grad. Men dels ser vi inte den totala uppvärmningen eftersom vi maskerar, kyler globala temperaturen med ca 0,5-1 grader i och med de enorma luftföroreningarna i Asien.
Så vi har redan skapat en uppvärmning på 1,5-2 grader men ser det inte. Vi har därmed i princip inget kol kvar att släppa ut. Lösningen heter Geo-engineering, dvs att släppa ut svavelpartiklar i stratosfären eller på annat sätt kyla planeten. Tjoho, vilken fest det kommer att bli om att komma överens om vilka som skall styra den utvecklingen.
Vi kan iof räddas av att haven fortfarande, innan de blir för varma, absorberar koldioxid och på så sätt kommer att dränera luften på en del. Det kan ge oss lite respit med fortsatta utsläpp, men det är inte långsiktigt hälsosamt eftersom detta även medför att haven håller på att försuras.
Vi kommer även att kunna absorbera en del med hjälp av ökad mängd biomassa men det tar tid (och den måste bli kvar, får inte eldas upp eftersom vi då släpper ut koldioxiden som vi så mödosamt bundit.
men mer oroande är att vi dessutom har en hel del kvardröjande effekter i form av ”positiva återkopplingar” kvar, tex albedoförändringar och utsläpp av metan från den töande permafrosten. Detta kommer att ytterligare höja temperaturen. Vi har liksom knuffat till klimatsystemet och det tar tid att få stopp på det.
Att i det läget falla till föga tex för oljestater som Saudiarabien och Ryssland som främst är med och spelar förhandlingsspelet om det gynnar dem ekonomiskt, politiskt eller geopolitiskt, det är inte bra för vår framtid som civilisation. Nä, jag vet inte med säkerhet att de är just de som obstruerar nu, men de har ett gediget track-record av att göra det. Någon är det som krånglar i alla fall.
Så. Just nu ser det alltså ut att vara en del fina ord i avtalet, men de saknar tyvärr verklighetsförankring när det kommer till hur vi skall uppnå dem. Och chansen att vi då skall ”klara det” som liten ut.
Jag vill påminna om att vi människor kan förhandla med varandra.
Men vi kan inte förhandla med naturen.
Jag får trösta mig med att Paris aldrig var avsedd att vara en slutstation utan en början på en process. Men det skulle vara fint att få en bra start i rätt riktning. Nu ser det ut som att vi håller på att knyta fast skosnörena i startblocken.
/Martin
Det är kört.
De är ju inte färdiga än, har ju hela helgen på sig, kunde ändå inte låta bli att modifiera logon till cop21.
http://s1.postimg.org/4df8j24zz/cop21_broken.jpg
”Meanwhile, French Foreign Minister Laurent Fabius, who is chairing the summit, promised a new text on Saturday morning at 08:00 GMT – and suggested it would be the final version, to be ratified at lunchtime.”
Äsch, åter till väder och usla amatörgissningar. 🙂
Med tanke på den lilla diskussion som uppstod här;
http://martinhedberg.se/helga-blir-ett-riktigt-ovader/#comment-57485
och det jag skrev så har jag laddat hem uppdateringar för just den grafen (16 delbilder) och gjort en liten animation av det hela.
Temperaturskalan varierar men har markerat 0°C och den 12:e med en prick, håll ögonen på den. Första delbild har en paus på 2s, likaså sista delbild, övriga 1s.
http://s28.postimg.org/bhnn85wwt/20151204_20151211.gif
Självfallet ska det gå helt åt skogen när man försöker visa på något. ECMWF’s operationella utstickare på första bilden (20151204 00:00) var mer rätt än allt annat och min gissning åker i soptunnan. Inget svanslyftande heller, bara lite lojt viftande.
Snyggt.
Tack Martin. 🙂
Glömde en sak, det blev iaf ett exempel på att en tidig körning kan vara mer korrekt än senare.
Imponerande, Trötter!
Tack Johan. 🙂
Det enda tradiga var att få dit prickarna på nollan, för att göra det följbart. Det hade varit kul att komma på ett bra sätt att visualisera de där underligheterna man kan se i körningarna på ett bättre sätt.
Sen måste jag återigen säga att det är imponerande att man kan peta in ”nu” i en superdator som sedan spottar ut såpass realistiska prognoser. Det ska bli spännande att få se resultatet av nästa generations superdatorer.
Everything’s bigger in America.
http://blogs.edf.org/energyexchange/2015/12/10/infrared-camera-reveals-huge-wafting-cloud-of-methane-over-californias-aliso-canyon/
”Now, on day 48 in a very uncertain timeline of the one of the largest U.S. natural gas leaks ever recorded, infrared cameras are giving us a true glimpse at the size of this man-made methane volcano.”
Cop21 blev ok ju en start!
http://s28.postimg.org/6ixru2k7h/End_Of_Cop21.jpg
Mycket snack och lite verkstad, som vanligt. En politisk pyrrhusseger.
http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/12/james-hansen-climate-change-paris-talks-fraud?CMP=share_btn_fb
James Hansen skräder inte orden.
“It’s a fraud really, a fake,” he says, rubbing his head. “It’s just bullshit for them to say: ‘We’ll have a 2C warming target and then try to do a little better every five years.’ It’s just worthless words. There is no action, just promises. As long as fossil fuels appear to be the cheapest fuels out there, they will be continued to be burned.”
JMA som vanligt först ut med sina siffror.
Rekordkross för November
http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/nov_wld.html
1st. 2015 (+0.54°C), 2nd. 2013 (+0.31°C), 3rd. 2001 (+0.26°C), 4th. 2012 (+0.25°C), 5th. 2014, 2006, 2004, 1997 (+0.24°C)
November -97 hänger kvar med nöd och näppe på en delad femte plats. Resten enbart från detta århundrade.
Även hösten som helhet är rekordkrossare.
http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/aut_wld.html
1st. 2015 (+0.53°C), 2nd. 2014 (+0.31°C), 3rd. 2013 (+0.26°C), 4th. 2012 (+0.24°C), 5th. 2006 (+0.22°C)
De fyra varmaste höstarna i rad i detta halva decennium…
BoM lade ut en jämförelse mellan El Nino -97 och -15 för ett tag sedan.
http://www.bom.gov.au/climate/enso/video/
Ladda med fördel hem videon.
http://www.bom.gov.au/climate/enso/video/201509-sst-animation.mp4
Tog ett par skärmdumpar. Först Stilla Havet.
http://s24.postimg.org/5lxkhxxcl/Bo_M_comparison_1997_2015_PO.png
Indiska Oceanen.
http://s1.postimg.org/u767e59nj/Bo_M_comparison_1997_2015_IO.png
Det är varmare överallt. Undantaget det som inte syns, Atlanten söder om Grönland.
De västliga vindarna varit svagare under årets El Nino jämfört -97. Det har inte heller varit lika höga maxtemperaturer i vattnet.
https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/december-el-ni%C3%B1o-update-phenomenal-cosmic-powers
Det är inte enbart El Nino som spökar.
Människans påverkan spökar vidare, och människan sitter lik förbaskat och tror att hon kan köpslå med naturen.
Det som spökar lite mer för nästa år är att vi förmodligen inte kommer att få en La Nina. Kommer det en så blir det förmodligen sent på året och den blir inte kraftig. Det finns tom vissa ensemblemedlemmar hos både CFSv2 (okorrigerade versionen) och ECMWF som faktiskt pekar uppåt igen mot senare del.
2016 kommer bli sprakande varmt, det med.
Tror jag skrev i en tidigare kommentar att giss borde bli lägre för November än Oktober, men oj vad nära det blev.
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt
1,05°C och bara 0,01°C under Oktober som landade på 1,06°C.
Tänkte inte på det…
http://www.tv2.no/a/7788795
Inte jag heller…
Det verkar vara fullständigt brunt och utdött runt Woodland pga alla solcellspaneler?
https://www.google.com/maps/@36.3329217,-77.2110525,3695m/data=!3m1!1e3
Det växer ohejdat bakom de paneler jag har på backen, inte kommer man åt att klippa lätt där heller. Det är fortfarande grönt och vildvuxet nu i December.
Tja, SMHI och YR flaggar för 7-9 grader varmt kring den 20-22 i Skellefteå. Verkar kunna kyssa en vit jul adjö. Kan det bli den grönaste julen i mannaminne kanske?
Drog ihop en liten animation via Earth Wind Map (GFS).
http://s22.postimg.org/ik9twlkfj/MSLP_20151215_20151220.gif
Förutom färskpotatis på julbordet så får vi i söder kanske klippa gräsmattan inför Julafton. 😉
Är det inte så att den globala uppvärmningen har vart större på norra halvklotet än södra,och i så fall varför?
Att vi har så varmt här nu, mest i södra Sverige, beror ju på lågtrycksbanan upp över Norska havet. Varför den har det kan man ju undra, är orsaken uppvärmningen av klotet? Hittills är ju uppvärmningen”bara” 0,75 grader. Här hemma snackar vi just nu om 4-5 grader varmare. Är det nån som vet?
Det är mer land på norra än södra halvklotet.
Vatten ackumulerar så mycket energi som kan transporteras ner i havet, men transporten av energi i marken är betydligt mindre. Det gör att markytor värms snabbare än vattenytor.
Det blir alltså varmare i luften på norra än södra halvklotet.
Det betyder dock inte att det är mindre energi som lagras på södra halvklotet (snarare tvärtom): Den transporteras bara ner på djupare vatten och märks inte i luften.
Därtill märks mer av temperaturökningen i polarområdena än vid ekvatorn. Detta eftersom albedot, reflektionsförmågan, förändras markant när is och snö smälter. Detta leder till att väsentligt mycket mer värme absorberas när marken går från ljus till mörk (närmare polarområdena), än när den i stort sett behåller samma färg (närmare ekvatorn).