Högtryck och värme i helgen

Av Martin Hedberg

Så där. Det är sommar i alla fall. Ett högtryck med centrum över Storbritannien sträcker sig upp emot oss i nordost. Det stabiliserar vädret och gör att det blir soligt och varmare kommande dagar.

Det är främst i Götaland och Svealand som stabiliseringen kommer. Men även Norrland får ta del av den. Här i norr blir det dock lite mer av ”varannandagsväder”; en dag med sol och en med moln och kanske något regn.

Temperaturbilden är nu även mer normaliserad: Varmare i söder än i norr. Och i därtill finns en ost-västlig skillnad: Det är varmare i öster än i väster.

Må gott, önskar

/Martin

PS. Jag återkommer med något om skillnader och likheter mellan väder och klimat. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

  • Det är också normalt att det är varmare i öster än i väster. Eftersom det nästan alltid råder sydvästliga/västliga vindar i Sverige.

  • Riktigt bra sommar har vi haft i Stockholm hittills. Och nu kommer julivärmen och gör den ännu bättre!

    Håller detta i sig Juli ut eller gäller det endast helgen? Når vi 30 grader?

  • ”Varmare i söder än i norr”. Ja, så har det verkligen INTE varit hittills denna sommar. Märkliga tider.

  • De västliga vindarna gör badvattnet mycket varmare i väst och ger ljumma höstar. Vilket som är bäst beror på tycke och smak.

  • Glöm inte naturen och växtligheten bara. Vi blev lurade på regn den tredje och nu har vi fått eldningsförbud. Lagom är bäst.

  • Det mesta av regn kommer väster ifrån. Alltså regnar det mest i västra länen för att sedan försvagas österut. ”Alla talar om vädret, min ingen gör något åt det”.

  • Haha, Efraim, nu har du allt fel. Det mesta av regnet kommer ju uppifrån. Och med ditt sätt att resonera borde det då regna mest i Uppland 😉

  • Äntligen, äntligen, lite värme, i Stockholm. Jag klagar inte på sommaren, solen har synts de flesta dagarna sedan mitten av maj, och regnet har hamnat hos dem som förtjänat det, inte här, men det har ju inte gått att gå ut på kvällarna utan att pälsa på sig. 15-18 grader är alldeles för sval kvällstemperatur för mig. Och sedan är det ju trevligare att se damerna i shorts och minikjolar än med termobyxor.

  • Apropå din förra blogg; +24* i skuggan med sol från en klarblå himmel med lätta, ”fläktiga” vindar är rätt sommarväder för de flesta av oss 50+:are!!??
    Hur förklarar du/man att när det är ”+24 i skuggan” så är luften exakt lika varm i solen trots att mätverktyget visar det dubbla. Det är väl bara ”mätpunkten” som är +48 och luften i övrigt +24.Kan inte förklara för andra eller har jag helt enkelt fel??

  • Var har du fått det ifrån? Har du aldrig stått i skuggan? Aldrig hållit i en glass? 😉

  • Seriöst; Temperaturen ”i skuggan” är ju en fördröjning av den totala uppvärmningen av luften. Detta betyder att LUFTEN runt din smältande glass borde vara lika med den i skuggan. Sen att solstrålarna när dom träffar glassen, smöret, huden etc gör att temperaturen vid/på träffytorna blir en helt annat än i skuggan är en annan sak.
    Det finns säkert någon som kan förklara bättre för jag hävdar tills någon ”överbevisar” mig att temperaturen i LUFTEN borde vara den samma i solen som i skuggan.

  • Igår var helt fantastisk i Stockholm det var uppe på 30 grader på eftermiddagen och vid 21.00 var det fortfarande 25 grader och sedan höll temperaturen sig över 20 långt in på natten!

    Så borde det vara oftare.

  • Skillnad mellan väder och klimat? Intressant! Rekordkyla är bara väder medan rekordvärme är fy på människan. Lägg ner Martin!!!

    Martin: Härligt med förutfattade meningar. Du har redan bestämt dig för hur världen ser ut. Då blir det svårt att ta in hur det egentligen ligger till.

    Kortfattat:
    – Väder är hur det är just nu. +35 och solsken eller -35 och snöfall.
    – Klimat är statistik, tex medelvärdet, av vädret: Tex medelvärdet av temperaturen över flera år, sannolikheter för snöfall/solsken…

    Vädret förändras från en dag till en annan medan klimatet vanligen förändras under loppet av hundratals eller tusentals år.

    PS. Sannolikheterna för rekordvärme har ökat de senaste decennierna. Sannolikheterna för rekordkyla har minskat.

  • Eller;……………….klimat är vad vi förväntar oss, väder är vad vi får. är väl en någorlunda förståelig och relevant sammanfattning?

  • Det är intressant att läsa kommentarerna på Martins blogg. Två saker slår mig: Många har helt orealistiska förväntningar på vädret i Sverige. Temperaturen ska vara +35 halva året, annars är allt botten – en omöjlighet på våra breddgrader. Är det alla Thailandsvistelser som satt sig på hjärnan? Vidare är många inlägg direkta påhopp och ociviliserade oförskämdheter mot bloggaren. Varför läser man över huvud taget en blogg som gör en så magsur?

  • Om det nu är så att det blir värmeökning i Sverige av den dignitet som förutsägs så borde ju ” svenska folket jubla ”. Men vi har inte ens facit för morgondagen ! Men jag håller med föregående talare Britt ! Det verkar som ” vita sandstränder o palmer året runt har gått folk på huvudet ” ! Och det finns vetenskapsmän som har en annan syn på det här med bl.a. värmeökningen på jorden !

  • Håller helt med Britt om de oförskämda inläggen,som
    förekommer då och då, tydligen skrivna av något
    litet ´ego´, som vill hävda sig. Att Martin kan och vill fortsätta trots dessa påhopp är berömvärt.
    En annan mindre ´berömvärd´ sak är frånvaron av en
    hel världsdel på nederbördskartan för hela världen-
    Australien, Nya Zeeland, Japan och en stor del av
    Kina saknas. Skulle för ett halvt år sedan – enl
    löfte – återskapas, men så har ej skett….

    /Ivar

  • Jag instammer till fullo att manga svenskar (och folk fran nordeuropeiska landet i ovrigt) har forvantningar pa det svenska sommarvadret som inte ar forenliga med verkligheten, d v s veckovis med hogtryck, sol och riktigt hoga temperaturer, och da talar jag om temperaturer tiofaldigt hogre an de under 1994 ars varmebolja. Jag forstar att manga ONSKAR att det vore sa, men da deras onskningar aldrig kommer att ga i uppfyllelse, atminstone inte i Sverige, sa foreligger dar endast tva alternativ; antingen accepterar man laget, eller sa bestaller man en charterresa till sydliga breddgrader, varav manga ju foretar sig det sistnamnda, vilket enligt mig ar helt ratt om man direkt avskyr det svenska sommarvadret. Om man nu inte formar bestalla en flygbiljett till soligare omraden, kanske pga dalig personlig budget eller annat, forstar jag om man kanner sig ordentligt besviken, och sjalvfallet ar det ingen som har bestamt att dessa inte far uttrycka sin klagan over att de sommaraktiviteter de dromt om att gora under den langa semesterledigheten, till stor del uteblir med anledning av ganska daligt vader, men jag anser att man bor ha i atanke att det svenska sommarvadret inte ar tropiskt, och att forvantningarna, som nagon ovan sade, inte kan vara alltfor orealistiska.

  • Ett sommarväder helt i min smak 🙂 Men kan ni inte snälla inse en sak? När regnet inte kommer ifrån polen hållet så blir det inga stora mängder över Torsås trakten. Dvs ni lovar mycket ett par dagar i förväg för att det sedan ska bli väldigt lite om det verkligen kommer något alls… Jag slår vad om att det kommer bli samma sak i morgon 😉

  • Det behöver inte vara tiofaldigt högre temperaturer än 1994.
    För min del räcker om det bara är i närheten.
    Har det varit någon värmebölja sedan 1994?!
    Till året är det 20 år sedan.

  • ” Jag skulle inte vilja vara politiker o inte meteorolog ! Det är väl världens mest otacksamma yrken för det går inte o tillfredsställa alla ”! O när jag ” tittar mig omkring o tar reda på hur vädret är i övriga världen ” via t.ex. datan då förstår jag att jag hamnat i rätt område vädermässigt,i Norden ! Och därför funderar jag ibland på vad orden uselt väder egentligen innebär globalt sett !

  • Lisa: Minns du inte sommaren 2008? Då var det två ganska långa värmeböljor med sol och runt 30 plusgrader. Här i Alingsås (nära Göteborg) var det 17 dagar på raken med 20-30 plusgrader och sol, mest runt 30, i slutet av maj och början av juni. Så vill jag att somrarna skall vara!
    Hellre värmeböljor och sen längre regnperioder än varannandagsväder.

  • Om ni vill ha varmt så flytta till Finland. Jag skulle när som helst byta ut vårt klimat till ett svalare. Värmeböljor finns det gott om, senast 2010 och 2011 och den varande sommaren har varit 3-4 grader varmare än normalt. Vi har ständigt 23-25 grader varmt här i södra Finland i juli medan Stockholm har ett behagligt 20-22. Och ändå är folk inte nöjda utan önskar +30, ett galet land om jag får säga min åsikt.

  • Svar till Lisa.
    Sommaren 2007 var det mycket varmt(mellan 28 0ch 35 grader) och torrt under Maj, Juni och halva Juli. I södra Sverige, främst i sydöstra, var det till och med brist på vinterfoder och snudd på missväxt. Därefter kom det dock sanslöst med regn med stora översvämmningar som följd. Jag har märkt själv att det är lätt att glömma bort värmeböljor som inte kommer under semestern…

  • Människan har redan genom gränslös förökning tecknat dödsattesten för planeten jorden. Inget varar för evigt och egentligen, när solen slocknar om sisådär någon miljard år så spelar det ju ingen roll om de källsorterade soporna står prydligt uppradade mellan miljöbilarna och solcellerna. Radikal befolkningsminskning är enda sättet att i någon mån förhindra katastrofen på ett rimligt sätt och en sådan befolkningsminskning kommer aldrig till stånd, därtill är våra instinkter alltför starka. Så njut av livet, utvecklingen kan vi göra yyterst lite åt.

  • Det verkar som om flera läser kvällstidningarna om rekordvärme varje vecka.
    Jag tycker att det behövs källor och statistik på dessa värmeböljor som svårligen går att minnas.
    Martin, ta fram dina länkar med fakta.

  • @Zredna

    I sodra Sverige var endast forsta halvan av juni varm och torr i sodra Sverige, sarskilt da i den sydvastra delen. Andra halvan av juli bjod pa tidvis rekordblott vader, vilket fortsatte under forsta halvan av juli, och i vastra och sodra Gotaland var torkan nastan aldrig ett mer patagligt bekymmer, utan snarare vattenmattade marker.

  • Per; Kom att tänka på filmen Logan’s run, från 70-talet, terminering vid 30 års ålder kändes fånigt då. http://www.imdb.com/title/tt0074812/
    3 miljarder människor var vi då, nu 7 miljarder. Fortsätter det som nu når vi 16 miljarder till 2100. Filmen utspelar sig 2274… Mmm, vi kanske hamnar där? 😀