Hem

Meteorolog
klimatexpert & futurist

Skriver, språkar och ställer om med hjälp av sinne, scenvana och scenarier.


Kontakta

vlog

Videoblog om väder, klimat, hållbarhet, omställning, scenarier, fysik, ledarskap och annat väsentligt. 

blog och pod
Miljölagar skyddar inte miljön, de ger oss laglig rätt att förbruka den

12 april, 2018
3 kommentarer

Vad är viktigast, människors rätt till en frisk miljö, eller människans rätt att förbruka miljö? Jag lyssnar till en intressant podcast av Kira Allmann vid

Dela:


Läs mer »
Geo-engineering för att bromsa glaciärer?

10 april, 2018
4 kommentarer

Så här kan jag tänka mig att det låter om man samlar ihop den samlade diskussionen mellan de som förespråkar geo-engineering och de som fördelar

Dela:


Läs mer »
Kan det här vara den värsta blooper jag gjort?

8 april, 2018
1 kommentar

Nej, verkligen inte. Jag är förvånad att den överhuvudtaget kom med i kategorin. Dessutom var det ju inte ens jag som stod för misstaget. (utan

Dela:


Läs mer »

bakgrund

Klimat & kunskap

Intresset för fysik och en officersutbildning gjorde att jag blev meteorolog. Jag hade förmånen att ha Bert Bolin som en av mina lärare på Stockholms Universitet samtidigt som han var med och grundade FN:s klimatpanel IPCC.

Efter universitetet så arbetade jag som meteorolog på F4 i Östersund. Efter en tid flyttade jag till Stockholm och arbetade två år vid Försvarsmaktens Vädercentral. Samtidigt började jag frilansa som meteorolog på SVT samt Sveriges Radio.

Jag fascineras av relationer och återkopplingar i system och vad som får dem att se ut som de gör -eller förändras. Utbildningar och litteratur på teman som resilience thinking, exponential technologies, transformation, sustainable leadership och innovationer påverkar min syn på världen. Men framför allt skapar de relationer till människor som utmanar rådande paradigmer i tanke och handling.

Sport och Expedition

Min resa som entreprenör i väder- och klimatbranschen började ganska brutalt med ett världsrekord i segling över Atlanten.

Jag mönstrade på som navigatör på segelbåten Nicorette och 1997 vi slog rekordet ”The Blue Ribbon”, snabbaste enskrovsbåt från New York till England.

I och med detta såg jag möjligheterna att få umgås med intressanta människor och utvecklas som meteorolog genom att göra specialprognoser för sportevent och expeditioner. Jag grundade SWC och gjorde prognoser till segelbåtar, varmluftsballonger, flygplan, skidåkare och skärmflygare.

Världsrekordsegling med Nicorette 1997
SVT Morgon om klimatförhandlingarna i Paris 2015

Media

Jag och John Pohlman fick 2003-04 ett omfattande uppdrag av Naturvårdsverket att kommunicera klimatvetenskap för skolor och allmänhet över hela Sverige.

Allteftersom klimatfrågorna fick allt mer utrymme i media så växte behovet för företag och myndigheter att förstå frågorna, samt att kommunicera behov och åtgärder.

Vi hjälpte grundarna till sajten Klart.se att lansera den i Sverige och när den senare såldes till Schibsted så arbetade jag under tre år i koncernen i samverkan med SvD och Aftonbladet.

Totalt har jag hållit över 800 föredrag om klimat och hållbarhet, samt gjort otaliga intervjuer, medverkat i expertpaneler och modererat seminarier.

Mitt strå till stacken

Man räddar inte världen själv. Men var och en får göra vad hen kan. Och ju större makt och inflytande man har, desto större ansvar har man att skapa förändring till det bättre.

Ibland känns det lite hopplöst och jag skall inte sticka under stolen med att jag ibland blir både förtvivlad och arg över att det inte bara går långsamt utan att vi faktiskt fortfarande accelererar åt fel håll.

För egen del har jag investerat i solpaneler, vindkraft, skog och slutat flyga. Jag cyklar, åker kollektivt, lagar och renoverar saker/apparater och äter jag kött så är det ekologiskt eller vilt. Jag engagerar mig i företag och organisationer som verkar för omställning till förnybar energi, stärkt biodiversitet och ökad resiliens.

Jag möter beslutsfattare, forskare och näringsliv. Mitt kall är att sprida kunskap och engagemang kring de lösningar som finns och de förberedelser vi behöver göra för de förändringar som inte går att förhindra.Kontakt

Ta kontakt för att diskutera föredrag, media eller föreslå ämnen att bevaka/personer att intervjua.
Länken nedan ger ett webbformulär där du beskriver din fråga samt anger e-post och telefon om jag behöver kontakta dig.
Eller så e-postar eller ringer du mig, kontaktuppgifterna finns på samma sida.


Kontakta

Hitta mig på sociala media


Twitter


Facebook


Linkedin


Youtube


Överst på sidan