Hade amerikanerna rätt?

Av Martin Hedberg

För en tid sedan, den 24 januari, förutspådde den amerikanska privata väderfirman WSI att NAO (North Atlantic Oscillation) åter skulle bli negativ och att temperaturerna därmed skulle sjunka i Europa.

Många frågade sig om prognosen skulle hålla. Såväl SMHI som SVT gick ut och sade att det inte gick att göra så långa prognoser och att man därför kunde lämna budskapet utan hänseende (man använde tom uttryck som ”inte seriöst att göra så långa prognoser” och ”tur om de stämmer”). Varför gjorde man då det? Man kritiserade WSI för att de inte berättar hur de gör sina prognoser och konstaterar att vi här hemma inte kan göra mycket mer än femdygnsprognoser.

Även jag kommenterade WSI:s pressmeddelande:

”Skall man tro modellerna så kan vintern bli lång innan det blir vår. Något som jag dock saknar i resonemangen som kommit ut hittills är tydligare fysikaliska resonemang om varför NAO blir positiv eller negativ. Hur påverkar tex den senare isläggningen av den arktiska isen vädermönstret?”

”Det verkar rimligt att anta att det i resten av januari och februari blir fortsatt för årstiden milt och omväxlande väder. Säkert ett par klara kalla nätter, men överlag stort inflytande av Atlantluft i samband med dominerande sydvästliga vindar.”

”Jag funderar även på om det finns några förutsättningar för en kraftig storm eller något annat väsentligt som vi inte sett så mycket av denna vinter.”

Hur som helst, vad var det nu som WSI sade och hade de rätt? Kallt är det i alla fall i Sverige just nu. Det som WSI: Chefs Meteorolog Dr. Todd Crawford skrev i pressmeddelandet den 24 januari var:

”We think that this more atmospherically-relaxed pattern will persist well into February, confining any below-normal temperatures to northern regions. At some point later in February or early March, we do expect a return to more strongly negative NAO conditions as the La Nina event weakens and tropical Pacific convection begins to play a bigger role.”

“At that point, we expect a return to more severe and widespread below-normal temperatures across much of Europe, lasting well into spring. The biggest uncertainty for the February forecast is that the strong negative NAO pattern will return more quickly than we currently expect.”

Vad kan man säga? Hittills Todd Crawford haft rätt. Tur? Jag tror inte det. Koll på läget, bra modeller och erfarenhet om vad man kan säga och när man skall göra det.

Tidsserie över NAO 15 okt 2010 till 11 feb 2011. Från amerikanska nationella vädertjänsten NOAA.

Vad är NAO just nu? Amerikanska vädertjänsten NOAA säger att NAO närmar sig noll, men att ensemblerna pekar åt att NAO troligen åter blir svagt positivt om någon vecka. De säger med andra ord mildare, snarare än kallare, väder.

Än är det ett tag kvar på WSI:s prognoser. 🙂

/Martin

PS. Har uppdaterat bildtexten till NAO-diagrammet. DS.

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

27 CommentsLeave a comment

 • Det ser ju ut som om amerikanerna spådde rätt.Jag tycker dock det är bättre med kallt, klart väder än runt nollan med blötsnö och is.
  Tack för en bra vädersida!

 • Men om NAO nu ännu ligger på plussidan så kan det väl knappast vara orsaken till den rådande kylan? Är det inte väldigt missvisande att som t.ex. Mikaela Åkerman i SvD påstå att gårdagsnattens 42 minusgrader ”orsakas av den nordatlantiska oscillationen”, när den i själva verket bara beror på ett högtrycksläge, som i sin tur inte alls uppkommit i samband med ett negativt NAO-index? Nu tror väl snart var och varannan människa att stark kyla per automatik betyder negativt NAO…

  Martin: Japp. Det är inte NAO som ger kyla. Det är högtrycket som ger subsidens (sjunkande luft) som ger utstrålning av värmeenergi om natten som ger låga temperaturer.

  Men/och tryckbilden med högtryck över oss kan ge negativa NAO.

  NAO är ingen företeeelse i sig, NAO är ett nyckeltal, vad det nu är värt i olika sammanhang. För det är just det.

 • Jag skulle vilja säga att det är en normal februari månad och inget extremt väder som somliga vill påstå. Nästa månad kommer det ju och vända mot mildare väder och så har det ju gjort sen urminnes tider.

 • Hej!
  Jag har länge retat mig på att bla svenska meteorolger varit neggativa till långtidsprognoser.Det man påstår är man inte kan göra dessa så långt fram i tiden,men jag tror visst det är möjligt,men oerhört svårt.Havsvattenströmmar,hög och lågtryck och dess olika banor och lägen gör ju detta svårt,där minsta lilla avvikelse ger andra förutsättningar.
  Nu när vi senaste tiden fått sådana teknologiska förutsättningar för prognosmodeller
  borde man ju kunna förutsäga betydligt längre säkra prognoser tycker jag.Tror inte att vädret jorden över bara är slumpmässig från år till år,utan det gäller att hitta nykeln till allt detta.Undrar när en meteorolog kan säga att så här blir vädret om exempelvis 10 dygn,när är vi där tro??när kan man göra mer säkra månadsprognoser?,vi är på god väg,kanske om 10-15 år eller längre, vem vet!!

  Anders Öberg

  Martin: Jag håller med. Dock, om man bara räknar på vädret, då kommer man nog inte längre än tio dygn med någon tillförlitlighet. Men som du säger, det gäller att hitta rätt element, är det havsströmmar, salthalter, isläget eller någon annan parameter som kan ge en guidence över hur vädret utvecklas över veckor och månader. Dock lär svaren fortfarande bli av typen ”kallare”, ”varmare”, blåsigt… osv.

 • Är det så, för oss utan underhudsfett, som plågas så av denna kyla, att WSI:s prognos stämmer och mars blir smällkall? Finns det något hopp för oss som längtar efter en vår på västkusten?

  Martin: Hej Johan. WSI har gjort en prognos. Det är långt ifrån givet att vädret följer WSI:s utlåtande. Man kan faktiskt diskutera om WSI:s prognos verkligen har slagit in. Ett par kalla dagar och en massa snö i Svealand i mitten av februari är inte en bekräftelse på det.
  Varken mars eller slutet av februari behöver bli särskillt kall på Västkusten. Håll ut 🙂

 • Så här skriver Todd:

  At that point, we expect a return to more severe and widespread below-normal temperatures across much of Europe, lasting well into spring

  Sverige är väl inte ”much of Europe”. I Frankrike t.ex, har dem milda temperaturer (runt 8-11), i England likaså. 9+ i Amsterdam är väl inte kallt för årstiden, Österrike har mellan +5 och 0.

  Martin: Håller med. En massa snö och minusgrader ett par dagar i Svealand är ingen bekräftelse på att WSI:s prognos stämmer ens i dag. Än mindre resten av vintern-våren.

 • Är det inte så att Februari är, statistiskt sett, den kallaste månaden? I så fall är det väl helt normalt med kyligt/kallt väder?
  Eller är det kallare än ”normala” februarimånader?

 • Later in February är väl inte början av februari utan tidigast från mitten och dit har vi kommit först nu. Och då har du redan gett dem rätt liksom alla andra vindflöjlar, nåja. Kanske ett nytt yrkesepitet som inte nödvändigtvis behöver vara nedsättande. Men ändå!
  Väderperioder på två till tre veckor är väl ganska normalt och våren ska väl inte komma i januari utom på hastig och välkommen visit.
  Var det amerikanerna som förutspådde kall januari också? Den som kom i december?

  Martin: Hej Hasse. Om du läser Todd,s sista mening så ser du att det han oroar sig lite för är att kylan skall komma tidigare än i slutet av februari (typ det som händer nu).
  Om du läser min näst sista mening i bloggen samt mina repliker i kommentarerna så ser du att jag inte givit dem rätt.

  Som jag skrev i min första blogg om WSI: Det vore intressant att ta del av hur de gör prognoserna. Då vore det lättare att bedöma (såväl nu som i efterhand) om de har/hade rätt eller fel. Där skrev jag också att jag trodde att kylan skulle komma tillbaka en eller två veckor, men att det annars inte skulle vara mer milt och omväxlande väder.

 • Jag är så trött på allt tjat om vår. Redan dagarna efter Jul börjar det, sen spinner media på i början på januari. Och så fortsätter det. Även väderpresentatörerna i TV börjar prata om vår så tidigt. Tycker det är patetiskt.
  Sist jag kolla så fanns det fyra årstider i Sverige. Vintern är en av den och den är Dec-Feb. tycker vi ska vara väldigt tacksamma så länge vi har det så. Om 100 år kanske det är så men men…. I Mars kan ni börja snacka om vår. Innan dess nämn annat positivt om vintern istället.

 • Hej Martin.
  Jag tolkade citat:”Vad kan man säga? Hittills Todd Crawford haft rätt. Tur? Jag tror inte det” som att du gav honom rätt. När jag studerar grafiken verkar det dock som han har rätt för december (fel av mig i min fråga), så han kanske har koll på något. Mycket ved går det i alla fall åt.

  Martin: överens med dig.

 • Lite knepigt att kritisera WSI för att de inte redogör för hur de tar fram sina prognoser. Öppenhet kanske är kutym i branschen, men som privat företag som säljer prognoser är det väl inte konstigt om man inte vill visa alla korten – synnerhet inte om man utvecklat prognosmodeller som slår andra på fingrarna. Huruvida detta är fallet (t.ex. beträffande långtidsprognoserna) kan jag dock inte uttala mig om.

  Martin: Nej, de måste inte redovisa hur de gör. Men det vore intressant att veta principerna för deras modell. De är i alla fall så komplexa att den informationen inte räcker för att jag skall kunna bygga en egen.
  Du kan jämföra med ett flygplan. Jag skulle vilja veta om om det har delta- eller pilformad vinge, hur många motorer det har och om det kan lufttanka. Det säger mig något om vad dess begränsningar och möjligheter.

  Men det viktigaste är väl att just inte kritisera dem för hårt (som SMHI och SVT gjorde). Bara för att man själv inte har en prognosmodell som kan göra säsongsprognoser så betyder inte det att andra inte kan. (Även om jag inte själv kan bygga eller har råd att köpa ett överljudsplan med 1000 mils räckvidd, så betyder inte det att andra inte kan det.)

 • Hej ! Håller med Mikael man får ta varje årstid för var den är och göra det bästa av det åka ,skidor på vintern (om det finns snö ) sola bada segla på sommaren ! Det verkar som folk vill ta ut allt förskott istället för att leva i nuet och njuta av det man har .Vad det blir för väder om en månad är det förmodligen igen som vet utom möjligtvis W.Röder den tokstollen. Till Johan ett tips: Ät två semlor varje dar så kanske underhuds fettet ökar lite .

 • Hej!
  Måste bara säga att era prognoser för västernorrland har varit helt sjukt träffsäkra den senaste månaden. Tack till Sveriges bästa meterologer!

 • Hej!
  Jag håller oxå med Mikael.Vårsnack innan julgranen
  är utkastad. Som årsbarn med andra världskriget,en
  barndomsmiljö i en torpstuga på landet,med rimfrost
  insidan innanfönstren,ingen el,vedspis som enda vär
  mekälla.Om det nu inte var så i februari så var det
  fel.Inget ont om värme, men ljuset ser jag fram emot.Mvh

 • Det heter inte amerikanarna. Ofog att tala så. Måste påpekas. Möjligen amerikanerna. Ett e alltså. Litet fel som gör att man inte vill läsa.

  Martin: Bra, tack. Det kändes lite fel när jag skrev det och när du nu påpekar det så blir det tydligt. Jag rättar.

 • Om vi som Lars är i rättningstagen, så bör man kanske
  också påpeka att amerikaner=USA inte alltid är sant.
  Även de som bor i Mellanamerika och Sydamerika kallas för
  amerikaner, vilket vi ofta glömmer i vardagligt tal.

  /Kent

  Martin: 🙂 Jag borde skrivit ”WSI”, men använde ”Amerikanerna” eftersom det begreppet redan hade etablerat sig i övriga media.
  Jag sitter just nu och arbetar på en blogg om hur de gör sina långtidsprognoser. Då skall jag använda deras rätta namn.

 • Men när kommer våren normalt till mellan-sverige.

  Martin:
  Den 1 mars brukar våren, statistiskt sett, komma till södra Skåne.
  Den 15 mars brukar våren komma till Götaland-utom Sydsvenska höglandet, Västergötland och Östergötland.
  Den 1 april brukar den komma upp till en linje mellan Malung och Sundsvall.
  Den 15 april brukar den komma upp till en linje mellan Östersund och Luleå.
  Den 1 maj brukar den komma upp till Kiruna.

  Det är med andra ord under och april som våren verkligen slår igenom.

 • Jo visst hade Cowbojsarna rätt.Och att dom inte vill lämna ut nån finurlig metod kanske inte är så konstigt.
  Många är ju sätten att bli rik på….Microsoft är ju hemlig och rik och Google är inte så hemlig och rik ändå.
  Nå väl,vi får vänta på våren.Det verkar ändå som det blir kallare här i Sverige…Jag vet inte men det känns ju så,eller känner jag galet.
  PS.Jag förstår frustrationen vad gäller SVT och även då SMHI.Det känns väldigt kommunistiskt och fyrkantigt.
  5 dagars prognos gäller och allt annat är skit.
  så tycker ju dom i sin enfald och maktposition.
  Klart se har ju faktiskt haft ganska rätt…i vinter.Trots att man gör prognoser nära fem ggr SMHI.
  Ha en underbar dag.Och jag längtar till våren…

 • Hej i vinterkvällen… Ut och njut av vädret, förlåt men vad spelar ett index hit eller dit för roll. Det är ju inte mycket man kan göra åt det, för prognoser över 10 dagar stämmer varken här eller där. Hoppas på någon reaktion.
  Mvh/Stefan M

 • Nu har det varit Högtryck och kyla över Skandinavien ett bra tag. Lågtrycken pressar på från väster, utan framgång. Vad behövs för att det skall bli en förändring

 • Sett samma sak som Thomas Holm – och när man går in på http://uk.weather.com/mapRoom/mapRoom
  och kikar runt på globala havs- och yt-temperaturer. Nu är man ju inte annat än väldigt nyfiken lekman, men man blir förundrad över hur envist kylan kan hålla i, det kan väl inte stå på länge till innan temperaturen svänger ordenligt uppåt? Sen har jag en kort och väldigt gammal historia om ett gäng som höll på med ett forskningprojekt ute i Arizona-öknen. De träffade på en gammal indian som de på skoj frågade om han hade några idéer om hur vädret skulle bli. De var inne i en period med enstaka skyfall så de ville gärna ha koll på det. Visade sig att den gamle indianen visste ganska precis hur vädret skulle ta sig, och de var väldigt förundrade över hur bra han var på det. Men efter ett par veckor när de träffade på honom så hade han inget nytt om vädret, han sa bara: ”batterierna är slut!”

 • Hej, Martin !
  På SMHIs vädersida står i dag: ”Det mäktiga och kalla högtrycket över Sverige ligger kvar”
  Finns det verkligen ”kalla” och ”varma” högtryck ?

  I så fall: – Hur yttrar sig ett kallt högtryck vintertid jämfört med ett varmt högtryck vintertid ?(och då avser jag givetvis inte enbart temperaturen)

  Mvh

  Martin: Hej Bosse. Jag vet inte riktigt vad SMHI menar annat än just att temperaturen är låg nära marken i det specifika lågtrycket. Deras uttryck skulle kunna återspegla temperaturprofilen högre upp, men jag ser varför det skulle vara intressant att berätta (om det är det så borde man förtydliga sig eftersom det skulle kunna missförstås att vara marktemperaturen).

 • Att Weather Services International skulla ha ”spått rätt” ställer jag mig undrande till. Jag hade en lite annorlunda minnesbild från Oktober och fann flera artiklar, valde att citera detta ur tidningen Expressen från Sista dagarna i oktober.

  Amerikanska väderinstitutet Weather Services International, WSI, har gjort en unik långtids-
  prognos för de tre kommande månaderna och den visar att både november och december blir
  varmare än normalt i hela Skandinavien.
  – Det beror på att väderfenomenet La Niña är väldigt starkt i år samtidigt som den nordatlan-
  tiska oscillationen är svagt negativ, säger Todd Crawford. Kombinationen gör att temperaturen blir
  ovanligt låg i de allra västligaste delarna av
  Europa i början av vintern. Men minusgraderna når inte Sverige förrän i januari. Då kan vi däremot
  räkna med början på ännu en vargavinter.

  Räkna m. en grön jul SÅ BLIR VINTERVÄDRET I NORDEN NOVEMBER: Varmare än normalt i Sverige och Norge.
  Kallare i Finland. – Det verkar inte bli riktigt lika kallt som förra året, men temperaturen
  blir ändå lägre än normalt, säger Todd Crawford.
  – Det är typiskt med riktigt kallt väder under januari när vi har en stark La Niña. Snön täckte
  hela landet redan i mitten av december förra året. Mycket tyder dock på att vi kan räkna med en grön
  jul på de flesta håll i år eftersom december blir
  ovanligt varm.

  När jag ögnar igenom min foton från November så
  får jag inte det att stämma, och här i Mälardalen var julen väldigt vit. Tycker inte att de gjorde
  så bra ifrån sig då, hoppas det blir lika fel nu och att kylan plötsligt drar dit där syndiga själar grillas för evigt. 😀

 • Ja, där blev det inte mycket rätt. Kallaste December på typ 100 år på många ställen med medeltemperaturer flera grader under normalt….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *