Till nästa helg blir det mildare

Av Martin Hedberg

Nu är det mindre än en vecka kvar tills det blir mildare.

Jag har de senaste dagarna sett hur flera prognosmodeller fört in mildare luft över Skandinavien omkring den 25-26:e februari, dvs under inledningen av nästa helg. Jag tänkte låta dem stabiliseras lite, och nu verkar det vara precis så.

Det ser ut att bli ett ordentligt skifte när temperaturen kliver upp mellan fem och tio grader jämfört med idag.

Kanske är det vårvindar som kommer till sydligaste Götaland? Nåväl, det vet vi inte förrän om två veckor, det är först när det stadigvarande varit dygnsmedeltemperaturer över noll grader som våren kommit. För övriga landet, dvs merparten av ytan, kommer det troligen fortfarande vara vinter, men alltså inte alls så kall som det är just nu.

Men hur var det nu, WSI hade ju sagt att det skulle vara kallt i februari, mars och april? Nåja, nu till veckan kommer en uppdaterad långtidsprognos från dem (de utfärdas en gång per månad), det skall bli intressant att se vad den innehåller.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • Hejsan!
  Lite osäkert måste det väl vara med dessa långtidsprognoser. Nu när isen lagt sig på hela bottenviken och bottenhavet och norra delarna av östersjön. Kan det göra att det blir kallare än prognoserna visar? Jag hörde från SVT att det kan skillja 10 grader mellan is respektive öppet hav. Stämmer detta?

  Martin: Ja.

 • Som du säger kommer det bli mildare nästa vecka följt av nordliga vindar som kommer dra ner på bred front över hela norra Europa. Sanna mina ord, vintern blir lång…

 • Men hur var det nu, WSI hade ju sagt att det skulle vara kallt i februari, mars och april?….Nej Martin….januari februari är kalla månader och så brukar det vara och så är det nu också.

  Martin: Men mars och april har ju inte varit ännu? (Inte i år i alla fall 😉 )

 • Idag finns det ju all möjlig teknik för att göra väder prognoser och som sedan stämmer si och så i vekligheten. En massa vädersidor på nätet som visar alla olika prognoser? Litar vi för mycket på tekniken som finns idag? och har vi tappat finger topps känslan när det gäller och göra en prognos?
  Minns än idag den gamla mannen som sade en solig sommar morgon att det är ingen ide och slå höet idag för det blir regn om 3 dagar….och jo det blev regn om 3 dagar och med detta vill jag säga…har vi tappat förmågan och läsa naturen med den nya tekniken som finns idag?

 • Stockholmsvädret enligt SMHI: rejält kallt till nästa fredag, därefter några plusgrader månaden ut och sedan minus igen 1 mars.
  Ganska normalt vinterväder tycker jag det verkar som. Intressant att se hur långt isen breder ut sig i Östersjön. Istillväxten har ju hämmats av mycket snö och blåst denna vinter.
  Skönt med riktig vinter igen !
  Ut i solen nu, den som kan 🙂

 • Här i Göteborg eller västkusten överlag så brukar mars vara slutet på vintern vad jag kan minnas , någon eller några kalla dagar men oftast blidväder , jag hoppas det blir så även i vår.

 • Är väl lite för tidigt att hävda att de hade fel än va…
  Mildluften som beräknas komma in mot nästa veckoslut kan ju vara tillfällig. NAO är sedan ett par dagar bakåt negativ, så i min värld så har amrisarna än så länge rätt. Men jag hoppas nästan att de får fel, är rätt trött på kylan nu….

 • Vad är fingertoppskänsla? Man kan väl förresten ha fingertoppskänsla i hela kroppen.
  Nämligen, jag håller med om att man kan ha känsla för väderförändringar. Ju mer man är ute i ”naturen” ju mer rätt får man i sina föraningar, tror jag. Kanske är det något biologiskt, ty även andra varelser här på jorden tycker sig kunna bedöma det kommande vädret.
  Om vi godtar ovan, hur långt sträcker sig ’känslan, i tid och rum?

 • Tycker inte om att meterologerna hela vinter sagt
  ”och idag blir det fint och soligt vinterväder”,
  när det är jättekallt och djur och människor
  fryser.
  Tycker inte alls det här är vackert, bara vidrigt
  och ännu sämre är det då elräkningen kommer.

 • För endast någon dag sedan skulle det ju bli 7 grader varmt mot slutdagarna på den 14-dagars prognosen, nu skall det vara runt 1 grad varmt. Tycker det ändras fram och tillbaka hela tiden på eran prognos. Känns som det är bara vid starka högtryck som ni träffar rätt.

  Martin: Vi prata om vädret om tio dagar, eller hur? Håller med om att det är stor skillnad mellan +1 och +7, men det är också en lång prognos. Lite annorlunda molnighet kan göra skillnaden.
  På den tidsskalan får man se prognoserna som en indikator på åt vilket håll det lutar. Ett heltal ger en skenbar noggrannhet som inte finns. Man skall snarare tolka det som att det om tio dagar troligen blir ett par plusgrader.

 • Nu har det svängt om helt (igen), från flertalet plusgrader och regn till minusgrader och uppehåll i +5 dagars prognoserna för Blekinge (Klart, Yr). Det är rätt stor skillnad… Personligen tycker jag inte man ska ägna sig åt mer än 5 dagarsprognoser. Tror det gör mer skada än nytta, speciellt på sommarhalvåret med planering o.d. Själv brukar jag bli hyfsat irriterad när det allt som oftast inte stämmer alls (även om jag är medveten om den höga felprocenten).

 • Håller helt o hållet med det Henrik säger !
  Tycker de är ganska komiskt att man ens får lägga ut 10-14 dagars prognoser med närmast obefintlig träffsäkerhet. Kan inte minnas en ENDA gång ni träffat rätt i vinter.
  Nej, nöj er med max 48 timmar så kanske de går.
  Dessutom använder ni er av så stora temperaturspann. Ibland +7 till -12, det kan jag köpa att de inträffar någon gång vid klart väder. Men samma sak gäller ju vi nederbörd och det är märkligt.
  Tycker de ska slutas klanka ned på WSI också.

  Mildluften som väntas komma in till helgen är bara tillfällig. Redan i nästa vecka vänder det med kallare väder men mer nederbörd. Enbart i form av snö utan möjligtvis vid de sydligare kustremsorna.

 • En väderleks prognos är bara ett förslag över olika vädertyper som kan förekomma och detta gör ju att det kan skilja otroligt mycket på dom alla prognosmakarna som finns bl.a på nätet. En prognos är också färskvara som ändras hela tiden. Det var någon som sade att förutsäga vädret mer än ett dygn framåt är spådomar.

 • Prognoser och prognoser. Är det en stor felprognos (som nästan alltid när det gäller väderomslag), eller läser jag dig fel. Det beror väl inte bara på molnighet om det är +7 eller -3…. En skön vecka till alla som har sportlov i alla fall!
  /stefan

  Martin: Molnigheten kan utgöra skillnaden om det blir +1 eller +7 (som frågan var).
  Hur menar du att det det ofta är felprognoser när det gäller väderomslag? (Det är för övrigt då som vi verkligen behöver prognoser. Vid väderomslag så fungerar persistensprognoser, dvs ”samma väder i morgon som idag”, extremt dåligt 😉 )

 • På klart står det att Ingelsträde nästa söndag skall få 10 cm snö och 0-grader och därefter nordvindar och minusgrader. Stämmer detta?

 • Nu har SMHI ändrat sig vad gäller 10-dygnsprognosen för Stockholm: vinter = minusgrader t.o.m. 2 mars – dock betydligt mildare i slutet av veckan.
  Det är som Falstaff Fakir sade: – Det är svårt att sia – speciellt om framtiden.
  Jag tror nog på några plusgrader i slutet av veckan ändå och sedan lite kallare igen. Sedan kanske det blir vår – det brukar det bli till slut, men det grundar jag bara på erfarenhet – inte vetenskap 🙂

 • Mycket väsen för ingenting, sa kärringen som klippte grisen…
  Alla som tjafsar om väder, kom ut ur ”passningsskuggan” och ta bollen (påverka vädret:)

 • Tjaha, WSI:s dom är inne nu och de anser fortfarande att våren blir kall.
  ECMRWF däremot anser i sin årstidsprognos att våren blir varmare än vanligt på våra breddgrader. Vem ska man tro?

 • Jag har läst och läser kommentarerna här och det är riktigt rolig läsning emellanåt.Men det måste vara kul att jobba med något som är så viktigt som just VÄDRET.Fakir tror jag tycker mest rätt ”det är svårt att sia,speciellt om framtiden”
  Det man undrar i stort är ju att vi haft och har två vintrar i rad som varit riktigt kalla och långa.
  Är det bara någon tillfällighet?
  Eller är det så att det håller på att ske stora förändringar i vädersystemet just nu?
  På grund av alla gaser och sot vi släpper ut….
  Eller är den så kallade globala uppvärmningen
  klart överdriven?
  Tja.Nu får det bli vår så jag får ta ut hojen och folk får gå ut å fisk.