Grattis John Pohlman på födelsedagen

John Pohlman fyller år idag. Jämt dessutom.

John är en av en mest folkkära personligheter vi har i Sverige och jag vet att jag delar lyckönskningarna med många TV-tittare, åhörare och musikintresserade.

John Pohlman och undertecknad inför föreläsning i Göteborg den 7 maj 2004.

John Pohlman och undertecknad inför föreläsning i Göteborg den 7 maj 2004. (selfie)

Jag är själv starkt påverkad av John på många sätt. Dels eftersom jag, som så många andra av Sveriges befolkning (nåja, i alla fall de över 30) har växt upp med John som en färgstark, pedagogisk och trevlig TV-meteorolog.

Även om det finns många kompetenta meteorologer som gått genom rutan så är ändå John en av de få som i mångt och mycket är förebilder över hur man skall presentera väder på TV.

John på SVT på 1970-talet

John på SVT på 1970-talet

Saklig, glad och allvarlig. Alltid väl förberedd och mycket medveten om vikten av att få såväl helheten som detaljerna rätt. Man börjar i det stora och vandrar inåt, men kan också lyfta detaljer för att detaljer  öka förståelse och engagemang. Något som inte minst visar sig genom Johns intresse för kultur och musik.

John Pohlman framför Chroma key-kartan på SVT Rapport ca år 2000.

John Pohlman framför Chroma key-kartan på SVT Rapport ca år 2000.

Vi lärde känna varandra när vi arbetade vi ihop på SVT. När John gick i pension och jag minskade på mitt frilansande på TV så började vi resa runt i Sverige för att hålla föreläsningar om klimat och miljö. Först på uppdrag av Naturvårdsverket, därefter på egen hand genom vår firma SWC där även John är styrelseledamot. ”På turné med Martin och John”.

Förberedelser inför turné. Stockholm (fiket på Sveriges Radio) 31 januari 2005.

Förberedelser inför turné. Stockholm (fiket på Sveriges Radio) 31 januari 2005.

John står för musiken och jag för bildspelet. John är lugn som solen mellan stackmolnen om sommaren, medan jag står för yrvädret.

Men hur mycket jag än vill hylla John som en förebild och kollega så är det ändå personligheten och vännen John som är störst.

Ett stort grattis på födelsedagen John!

/Martin

PS. Jag vet att John föredrar att fira och firas i det lugna framför allt med familjen. Jag hoppas att du får en bra dag, precis som du vill ha den och att du kan konsumera gratulationerna i den takt du själv föredrar. DS.

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Ett stort grattis John Pohlman på din stora dag . Det var en fröjd när John hade väderprognoserna på tv . Alltid klart o tydligt hur vädret skulle bli och gärna med glimten i ögat . John du är den bästa, tror t o m vädret var bättre . Grattis grattis

 • Jag är ingen idoldyrkare av något slag( undantag mark knopfler) men visst var John Pohlman väldigt bra. Grattis till de 80!
  Vem minns Arturo Similä o Leo Rannalett på 50-60-talet. Vilka kom sen? Curry Melin på 60-70-talet. Bengt Lindström på 70-talet o framåt liksom John Pohlman o Åsa Bodén. Ja sen dök de upp, en efter en. Helen Tronstad (Johansson?), Per Holmgren, Martin Hedberg osv. Har jag missat några i det tidiga skedet?

 • Grattis John
  Men att vädret var bättre vill jag som soldyrkare bestrida.
  10% mer solskenstimmar nu och stadigt ökande!
  Borde påverka värmen i samhället. I alla fall den som mäts i Celsius!

 • Håller verkligen med. John Pohlman står i en klass för sig. Minns fortfarande den våg an sympati som sköljde över honom efter rånöverfallet som gav honom kraft att komma igen och jobba kvar ett tag till.

 • Lasse H, två giganter som John Pohlman och Mark Knopfler ihop, det hade jag kunnat lyssna på!
  Martin kan väl fixa en spelning? 🙂

  Grattis John!
  Ditt track record kan ingen återupprepa.