Tropiska orkaner, historik 2

Den 13 augusti 1766 slog en tropisk orkan till med våldsam kraft mot ön Martinique i Karibiska havet. Bland de plantageägare som drabbades hårt var en fransk adelsman som fick hela sin egendom förstörd och blev nästan ruinerad.

Det blev svåra år för familjen och när en av döttrarna Rose (eg. Marie-Josephine-Rose) var 15 år flyttade hon till Paris. Där träffade hon och gifte sig med en ung markis och officer. De separerade efter några år och markisen avrättades med giljotin under franska revolutionen.

Rose de Beauharnais satt en kort tid i fängelse men mötte sedan en ung och fattig fransk arméofficer från Korsika. De gifte sig 1796 och maken Napoleon Bonaparte föredrog att kalla henne med förnamnet Josephine. Genom sina stora krigiska framgångar gick karriären snabbt uppåt och när han till slut utropade sig till kejsare blev Josephine kejsarinna av Frankrike. Ett levnadsöde som alltså började med en tropisk orkan.

Vid ett besök på National Hurricane Center i Miami för en del år sedan fick jag följa arbetet med att upptäcka, prognostisera orkanernas vandringar och utfärda varningar.

Enligt källor berättas det att den första orkanvarningen utfärdades den 11 september 1875. Det lär ha varit en väderintresserad jesuitpräst i Havanna på Kuba, Benito Vines, som hade studerat tropiska orkaner. Han organiserade också ett varningssystem på Kuba med en så kallad ”ponnyexpress” som red  och varnade för väntade oväder.

/John

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Tack för trevlig läsning! Allid roligt att lära sig saker om väder.

  • Hej och tack för lärorik och fängslande spinn off.
    Att klä väder i annat än väder är mycket uppfriskande och trevligt. Tack, tack och mera av detta. Upplevde personligen ”Gudrun” på Småländska höglandet, kusligt. Och en natt i Biscaya i svår storm höll jag på att spolas överbord i ett lastfartyg.Det höll på att gå riktigt illa. Väder har jag den största respekt för. Det borde nog fler ha.