Nu blir det vinter igen i söder

Av Martin Hedberg

I går skrev jag att vädret kommande vecka skulle präglas av stora temperaturväxlingar med kalla nätter och dagsmeja/snösmältning på dagarna på en del platser. Det var ECMWF som slog an den tonen. Men de vårlika tonerna ljuder inte i deras senaste modellkörning.

Högtrycksryggen ser nu ut att hamna längre västerut vilket öppnar för kalluft att rasa ner över Skandinavien. Små skillnader på den regionala skalan, men mycket stora skillnader på den lokala skalan.

Alla ni som förbereder er för Vasaloppet (6 mars): Nu finns det chans att naturen bygger på snötäcket. Bra för själva loppet, men kanske främst för möjligheterna för boende i Götaland och Svealand att träna. De senaste veckorna har det inte varit något vidare skidföre.

Alla ni som hoppas på vårvärme: Det är fortfarande bara februari och bara ett par veckor efter den tidpunkt då vintern, statistiskt sett, skall vara som kallast (månadsskiftet jan-feb).

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Kan detta betyda att mildluften dröjer, och kan mars bli kall så att vi får en försenad vår, såsom år 2006? Som vädersajterna skriver kan våren dröja länge.

  • Vinter igen ?
    Har det varit vår den senaste tiden ?

    Martin: Nej, men många upplevde att det var vårlikt. Flera dagar i följd med dygnsmedeltemperaturer över noll grader, vårfåglar och smältande snö. Men jag borde kanske utttryckt mig annorlunda.

  • I Stockholm är väl 15-20 februari årets i genomsnitt kallaste tid. Dit har vi inte kommit än så vi får hoppas att den ljusa, vita och vackra vintern håller minst en månad till. Tids nog kommer våren(runt vårdagjämningen i Mälardalen).

  • Man får väl stå ut med lite kyla en stund till, skönt att det har varit milt, snart all snöskit borta,

  • Jag var vid min stuga i Skåne för några dagar sedan, och det var grönt och regnigt. Jag skall dit igen till sportlovet v.8, finns det chans att det blir grönt då, även om det är februari?