Ge bort en kaka och vara nöjd med bilder av smulor

Funderar på all kritik som Facebook har fått och att många väljer att lämna stället. Det handlar då mest om hur de hanterar personuppgifter och integritet. Men har du tänkt på all tid och allt innehåll som du lägger i deras händer utan att förvänta dig något tillbaka?

Det finns så många andra givna sätt att kommunicera sin status och sina tankar på, inte minst på sin egen sajt eller i ett nätverk eller förening som man kanske ingår i.

Men att det förefaller som om de flesta ändå fortsätter att hänga på Facebook och ge dem av sin tid, engagemang, bilder och text. Du ger dem allt, inklusive rätten att göra i princip vad de vill med innehållet. Och va får du för det? Jo, sötman av att bli läst, lajkad och kommenterad. För de har ju koll på vilka dina vänner är och vilka av dem som går igång på ditt innehåll.

Men tänk om du hade skrivit på din egen sajt istället? Tänk om du där hade valt hur det skulle presenteras, bilder, typsnitt, färger, animationer och kopplingar till andra funktioner? Förutom att du styr hur det skall presenteras så äger du dessutom ditt material själv och du kan välja om du till och med vill tjäna pengar på annonser, -eller om du hellre låter bli.

Men nej, det är tydligen bättre att ge Facebook förtroendet att förvalta din tid, engagemang och upphovsrätt så att de kan göra vad de känner att de vill.

Det är som att ge bort alla ingredienserna till en god kaka, till och med en färdig kaka, till en anonym fabrik, låta dem baka kakan, sälja den och sedan nöja sig med att få bilder på kaksmulor i ersättning. Och dessutom fastna i monokulturen av att bara läsa och reagera på det som Facebook väljer ut åt dig. Men du kanske har gett upp och tänker att de ändå har bättre koll på vad du gillar än du själv har?

Vill du att det skall vara på ett annat sätt, vill du ha kontroll på vad du gör och hur det presenteras? Gör det själv, det är inte svårt. Och det kommer att sporra dig att också besöka dina kompisars kök och kolla vad de har bakat. Och det kan ju vara rätt trevligt.

/Martin

Jag skriver det här på egna sajten. Och delar det via Facebook och Twitter så att mina kompisar och andra får smaka. 🙂 Men glöm inte bort att man fortfarande kan går direkt till originalet utan att passera den stora FB-portalen.

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • En av dina kollegor Weine Johansson SMHI betonar svårigheter att koppla begreppet ”global medeltemperatur” till pågående klimatuppvärmning och påpekar både kyla och värme. Första gång jag hör detta från etablerade klimatologer.
    Har du grepp om vad folk dör mest av, kyla eller värme? Inte för att det är så himla viktigt i ett sammanhang där folk dör på grund av fossila utsläpp, utan därför att vissa individer tenderar att enbart se kyla medan andra bara ser värme. Inte bra för trovärdighet i något läger……

    • Jag vet inte vad Wine har sagt, men ”global medeltemperatur” betyder ju just det, global medeltemperatur. Det betyder inte att det har blivit varmare på alla platser hela tiden eller att det inte finns några där det blivit kallare. Bara att det i medeltal blivit och blir varmare.
      De flesta dör varken av värme eller kyla utan av vatten. För mycket och för lite. Översvämningar och torka. Det är relativt enkelt att mäta temperaturen i luften och göra ett medelvärde av den. Och globala medeltemperaturen, men då egentligen snarare summan av luft, hav, mark och glaciärer, är det som gör skillnad först när det gäller ändringen av planetens strålningsbalans. Ackumulerandet av energi manifesteras främst genom att det blir varmare (och mer än 90% hamnar i haven, men vi pratar ändå mest om de 2-3% som hamnar i luften).
      Men energi kan som bekant ta olika former och när det blir varmare så avdunstar mer vatten, det hydrologiska kretsloppet ökar. Det avdunstar mer på en del platser och regnar/snöar mer på andra. Det påverkar oss troligen mer än medeltemperaturen i sig. Den är snarare ett mått på förändringen.

    • Man kan använda mängden tillförd energi istället men det blir lurvigare att kommunicera att vi tillför i storleksordningen 250 miljarder joule per sekund tack vare våra utsläpp av växthusgaser. Det har gjorts länge men det blir så stora siffror att jag misstänker att folk i allmänhet tycker det är larvigt och tar rakt av istället. -”Jag ser ju inte det på min gräsmatta”, typ…

      Folk dör av den energi vi tillför systemet redan nu. Vad dör man mest av när man spränger en atombomb? Chockvågen eller efterverkningarna?