Från Tällberg till Almedalen

Av Martin Hedberg

På söndag börjar den stora politiker-media-näringslivs-lobby-osv-veckan i Visby. Det är en intressant mötesplats. Massor av inflytelserika människor samlas och pratar.

På sätt och vis liknar det Tällberg Forum, en annan stor mötesplats, men det är ändå helt annorlunda.

Just nu är jag på Tällberg Forum. Som namnet antyder har det en viss koppling till Dalarna. Men i år har man dock valt att förlägga forumet till Sigtuna.

Bild: Yvo do Boer, tidigare ordförande i UNFCCC, beskriver varför klimatförhandlingarna i Köpenhamn misslyckades.

På Tällberg Forum samlas omkring 400 människor från alla i stort sett hela världen. Det är såväl diplomater, forskare, politiker och näringsliv som ungdomar, frihetskämpar, poeter och författare.

Gemensamt är att man känner engagemang i mänskliga och globala frågor samt vill mötas över kulturella gränser för att lära sig mer för att skapa en bättre värld (många diskussioner går ut på att resonera kring vad en bättre värld är).

I går eftermiddag hade jag tänkt gå på ett seminarium om ”Smart Grids” (att skapa ett bättre elnätverk i Europa), men valde i sista sekund att istället gå på ett seminarium kring demokratiseringsprocesser och vilka lärdomar man kan göra av fredliga revolutioner, (Gandhi, King, Walesa, Tahrir-torget mfl).

Mycket givande var även berättelser om hur ursprungsbefolkning i Sydamerika möter den västerländska världen, om regnskogens betydelse för spannmålsbönder i Nordamerika, om den mänskliga hjärnans evolution. Om ”Peak Child” och slutsatsen att vi snart är omkring 9 miljarder människor, trots att familjer inte skaffar fler än två barn (orsaken finns i andra änden: vi blir äldre, dvs folk dör inte samma takt som tidigare).

Även om det är många intellektuella övingar som utspelas så spelar så konkreta saker som vädret en ganska stor roll på konferenser där man antingen är ute eller måste transportera sig mellan olika lokaler.

Det har varit såväl solsken som ösregn. I början var det lite för varmt och det var inte bara jag som funderade på om man kunde smita iväg och bada i Mälaren för att återfå en bra arbetstemperatur i skallen.

Igår tok-regnade det istället och folk som inte hade koll på vädret (och typ tagit med sig ett paraply eller vettig jacka) stod och tryckte i under tak i väntan på någon transport eller såg ut som spöken i de plastregnkappor som delades ut.

Så, i morgon söndag avslutas Tällberg Forum och en helt annan, men fortfarande väderberoende, mötesplats tar vid; Almedalen i Visby.

Gotland brukar ha bra väder på sommaren (återigen, vad är bra väder?). Hur blir det i år?

De flesta vill nog ha omkring 20 grader, en del moln, definitivt inget regn och inte för kraftiga vindar. Kan vi förvänta oss det? Ja i alla fall några av dagarna. Men det ser ut att bli lite blåsigt och i mitten av veckan också en del regn.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Och i stockholm samtidigt total värmebölja. Vad är det som gör att molnen och den möjliga svalkan synes dela på sig och skickligt undvika huvudstaden? Hur många vill egentligen ha 30 grader utom media som alltid hypar hetta?

  • värst är väl ändå fuktigheten. har legat över 90% senaste dagarna (mätte i förrgår kväll vid 11 tiden med min gamla hygrometer) i stockholm med omgivning. jag har inga problem med 30 grader om luftfuktigheten är på relativt normala nivåer. men när luftfuktigheten stiger såpass att det börjar likna amazonas, då är det rent sagt vidrigt.
    runt 20-22 tycker jag är lagom, då finns det också lite rum for variationer i luftfuktigheten utan att man avlider.
    och det lilla regn som kom gjorde saken bara värre, precis som förra året. då steg luftfuktigheten och det blev ännu mer olidligt än innan det regnade. martin, trolla bort detta vatten i gasform!

  • Hej!
    Alla dessa konferenser?Mycke prat och lite verkstad
    eller? Var just inne och kollade flightradar24.com.
    Ca.tusen plan i luftrummet över Europa.Oftast är det runt 1500.En ständigt pågående karusell.
    Globaliseringen och dess effekter på klimatet?
    Mvh.

  • Vatten i gasform måste vi ha, annars dör vi! 😉

    Just relativ luftfuktighet är väl en sak som vi människor är riktigt dåliga på att uppskatta.
    Den kan ligga på 80% och det kan kännas rikigt vidrigt klibbigt ute, för att vid nästa tillfälle ligga på 95% och inte ens vara störande.

    Just nu (03:55) har jag en relativ luftfuktighet på 99%, lufttryck på 1013,90 mb, temperatur 15,6 grader och en genomsnittsvind på 2 m/s. Mao det känns riktigt behagligt ute! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *