I går hade jag möte med Klas Jansson på Europaparlamentets informationskontor i Stockholm. Vi gick igenom upplägget för det seminarium om Europas energiunion som jag skall vara moderator för nästa fredag.
Det är viktiga frågor som mejslas ut i detta förslag, såväl ur säkerhetspolitiskt, klimatrelaterad och ekonomisk synvinkel. Du har möjlighet att få förhandsinformation och insikter vid seminariet som går av stapeln nästa fredag (20 november kl 10-12 i Stockholm).
Ett klipp från inbjudan:
En av de av de högst prioriterade frågorna på EUs dagordning just nu är att skapa en europeisk energiunion. I vintras presenterade kommissionen sitt förslag. Målet är att ge EUs konsumenter – hushållen och företagen – säker, hållbar och konkurrenskraftig energi till ett överkomligt pris.
Förslaget har diskuterats i medlemsländerna och behandlas för närvarande i Europaparlamentet. Senare kommer konkreta lagförslag inom olika delar av energiområdet.
Det preliminära programmet lyder:
10.00–10.15 Energiunionen – hur är läget just nu? Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige
10.15–11.15 Energiunionen – vad innebär den för oss? Europaparlamentariker Jasenko Selimovic (FP), Helén Axelsson, energioch miljödirektör på Jernkontoret, Alexandra Lindfors, ansvarig för marknad, EU och internationella frågor på Svensk Vindenergi, Henrik Wingfors, chef för internationella enheten på Svensk Energi och företrädare för Energimarknadsinspektionen
11.15–12.00 Hur går diskussionerna om Energiunionen i Bryssel? Europaparlamentarikerna Linnéa Engström (MP) och Olle Ludvigsson (S) samt Nils Vikmång, statssekreterare hos energiminister Ibrahim Baylan.
Har du några aspekter som du vill skall belysas? Posta dem som en kommentar nedan så kanske den kommer med i diskussionen.
För en månad sedan arrangerade Europahuset ett liknande seminarium om klimatfrågan, vilket sändes av SVT Forum. Tyvärr har inte SVT Forum möjlighet att sända detta, minst lika viktiga, seminarium. Så vill du ta del av det så behöver du vara på plats i Stockholm på fredag 20 november.
Program till seminariet (öppnas i nytt fönster).
Anmälan (obligatorisk) kan du göra på Anmälan (öppnas i nytt fönster).
/Martin
Häng in en kamera. 😉
Läst och funderat men kan för lite.
Med tanke på alternativ energi måste vi ju kunna distribuera/fördela energi större avstånd. Energieffektivisering är förhållandevis enkelt och snackas mycket om men lite verkstad i praktiken när jag tittar mig omkring IRL. Medelhavsländerna, varför satsas det inte mer där på alternativ energi? Solcellspark i Afrika är kanske lite för långsökt? 🙂 Få med Ryssland i en utbyggnad av alternativ energi istf att konkurrera. De måste ge upp sin gas/olja någon gång…
En tråkig baksida kanske kan visas med Teslas Gigafactory som ska bli självförsörjande vilket i sig är fantastiskt bra. Men allt som den byggs med och allt de kommer bygga i den, kräver resurser som inte är självförsörjande, det finns ingen gratis lunch. Men visst, det går att göra världen ofantligt mycket effektivare när det gäller energiförsörjning och klimatpåverkan.
Nåja, bara att få med vissa länder blir väl problem nog. Frågan är om klimatfrågan blir den avgörande när det gäller energiunionen?
Ah, negativ kanske, det som äverskuggar det mesta just nu är det som hänt i Paris. Man blir bara ledsen. Och vad händer sen?
http://www.climatechangenews.com/2015/11/14/france-to-review-cop21-security-post-paris-terror-attacks/
Ja, videofilma seminariet och lägg ut (valda delar) på YouTube.
Hur kan vi få ett (gemensamt?) elpris, som inte drabbar fattiga människor?! Elskatterna är helt galna, (liksom drivmedelskatterna för fordon, speciellt för etanol)
Giss uppdaterat. 1.04 för Oktober…
http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt
Man ramlar över många studier, den här fick mig att hoppa till lite extra.
http://www.scienceworldreport.com/articles/33096/20151116/climate-change-earth-more-sensitive-carbon-dioxide-previously-thought.htm
Nu känner jag förnekelse och vill inte tro att det där stämmer…
Länk i artikeln till paywall, hittade följande via ftp.
ftp://rock.geosociety.org/pub/reposit/2015/2015357.pdf
Det jag egentligen satt och läste om nu på morgonen var om nildeltat.
http://www.newsweek.com/egypts-nile-river-delta-sinking-sea-394268
Det börjar bli ont om tid.
Hur gick det igår?
Satt och tittade i detta från IEA
https://www.iea.org/media/news/2015/press/151110_WEO_Factsheet_GlobalEnergyTrends.pdf
Det lyfts fram som en jättepositiv nyhet att förnybar energi kommer vara den största kraftkällan om femton år.
Några citat.
”energy demand grows by nearly one-third between 2013 and 2040”
”energy-related CO2 emissions are projected to be 16% higher by 2040”
”oil production grows by 12% from 2014, to over 100 mb/d in 2040”
Grundproblemet kvarstår om det där blir framtiden, vi måste få ner våra utsläpp.