Av Martin Hedberg

I en tidigare blogg uppstod en diskussion om hur realistiskt det är att önska sig att det inte blir någon snö alls i södra Sverige. Jag lyften på hatten för varje individs frihet att önska sig vad han/hon vill, trots att sannolikheten för just det utfallet kanske är mycket litet.

En helt snöfri vinter i södra Sverige kanske är lika osannolik som att vinna högsta vinsten på lotto?

Och ändå spelar folk på lotto.
Och trots höga odds så händer det att någon enstaka vinner högsta vinsten. 😉

Tänk om det är en på miljonen att det blir en helt snöfri vinter. Statistiskt sett är det då osannolikt att vi skulle ha upplevt den tidigare: Noteringar om väder som skulle kunna verifiera en sådan situation är ju på sin höjd ett par hundra år gamla. Och ännu mer osannolikt att den skulle inträffa just i år. (Men mest tanke på hur klimatet har förändrats så är den mer sannolik i år än ett enskilt år tidigare.)

Men hur som helst så är den inte otänkbar. Och framför allt så har man ju all frihet att önska sig en så’n vinter om man vill det.

Själv vill jag ha snö. I alla fall där jag skall vara. Hur det skall vara på andra platser överlåter jag till andra att önska. 🙂

/Martin

29 Comments

 • vilka 3 vintrar det var skulle jag vilja veta,det var väl på 70 eller 80-talet i så fall eller tidigare.Sen kanske du bor på sydvästra sidan av götaland och då är det svårare att få snötäcke,särskilt skåne.Men några flingor borde ha fallit alla vintrar genom historien bortsett från södra skåne då.

 • I England har de en helt annorlunda definition av vad snö innebär. Om det så på julafton observeras blott ett par snöflingor, kommer man räkna julen som inte ”vit”, men ”med snö”.

 • Hej!

  Tidigare skrev jag att det är helt osannolikt. Beror ju också på vilket definition man har av snö, är det som sagt en snöflinga? är det snö som ligger kvar några timmar?
  Visst skulle vindarna kunna vara väldigt gynnsamma och pumpa in varm luft från söder och hela vintern skulle ha temp mellan noll och 10 grader och det skulle bli en lång höst.
  minst snö har du om du bor i södra sverige som exempel skåne och där kommer även våren tidigare.
  Debatten började med någon som inte ville byta till vinterdäck.
  rekommenderar att man byter till vinterdäck för det KAN bli snö:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: