En på miljonen att det inte blir snö?

Av Martin Hedberg

I en tidigare blogg uppstod en diskussion om hur realistiskt det är att önska sig att det inte blir någon snö alls i södra Sverige. Jag lyften på hatten för varje individs frihet att önska sig vad han/hon vill, trots att sannolikheten för just det utfallet kanske är mycket litet.

En helt snöfri vinter i södra Sverige kanske är lika osannolik som att vinna högsta vinsten på lotto?

Och ändå spelar folk på lotto.
Och trots höga odds så händer det att någon enstaka vinner högsta vinsten. 😉

Tänk om det är en på miljonen att det blir en helt snöfri vinter. Statistiskt sett är det då osannolikt att vi skulle ha upplevt den tidigare: Noteringar om väder som skulle kunna verifiera en sådan situation är ju på sin höjd ett par hundra år gamla. Och ännu mer osannolikt att den skulle inträffa just i år. (Men mest tanke på hur klimatet har förändrats så är den mer sannolik i år än ett enskilt år tidigare.)

Men hur som helst så är den inte otänkbar. Och framför allt så har man ju all frihet att önska sig en så’n vinter om man vill det.

Själv vill jag ha snö. I alla fall där jag skall vara. Hur det skall vara på andra platser överlåter jag till andra att önska. 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

 • Jag tror att det inte blir någon snö i södra Sverige i år.Sen är det upp till var o en vad dom hoppas

 • Och att det inte skulle bli snö i norra Norrland under hela vintern, finns ju inte. Garanterat 100% chans att det blir snö där denna vintern. I söder kanske det är 99.9% chans. 😉

  Martin: Alltså ger du det 0,1% sannolikhet att det inte blir snö. Det är en på tusen, dvs tusen gånger mer sannolikt än i mitt lilla kåseri där jag skrev en på miljonen. 🙂

 • Du säger en på miljonen.Hehe det var ju ett lågt odds som jag fick 1 på 1000000 med tanke på klimatförändringarna så tror jag inte på ditt odds.skulle nog säga 50 50. Men vi får väll se hur vintern blir har jag fel så kan jag erkänna det

 • Hej Martin!
  Vad tror du om teorin att sannolikheten för kalla vintrar i Skandinavien ökar när Arktis värms upp?

 • Låt det bli en kall vinter med mycket snö, så blir barnen och transportministern glad! Två flugor i en och samma smäll alltså.

 • sannolikheten för kalla vintrar i skandinavien är lika med noll när arktis värms upp

 • Djupa diskussioner? eller vad är det som avhandlas egentligen? Vore det inte bättre att ni kommer med den tydligare sidan som du lovade i våras.
  Höstkänning! /ys

 • Vill Inte ha fler kalla vintrar på -30 :O blir ju så jädrans dyrt med elen;) runt -5max -10 e perfa väder hehe sen får det hemskt gärna komma mkt snö för det e ju bara mysigt dec januari kan det vara mkt snö sen kan skiten töa bort 🙂

 • Mycket vit, torr och gnistrande vacker snö tack! Från november till och med mars.

 • Jag tror en sak man behöver definera här är vad som menas med att det blir snö? Menas snö som att en enda liten flinga faller från himlen någon gång under vintern eller menas snö att det varaktigt (>24h) blir ett snötäcke på marken?

  Att det senare (snötäcke på marken) inte inträffar i södra Sverige finner jag inte allt för osannorlikt typ 1:3 kanske? Att det inte skulle komma en enda snöflinga på hela vintern är nog betydligt mindre sannorlikt, kanske 1:100000 eller kanske t.o.m. som Martin skrev 1 på 1 miljon.

 • Vad ska vi göra med isbjörnarna när polerna smälter. För dom lär ju dö ut. Några får man ta till djurparker men alla får ju inte plats där . Så frågan vad gör vi med dom andra isbjörnarna . nåda skott kanske?

 • Förra året läste jag hur vissa inte trodde att den meterologiska vintern inte skulle komma söder om Vänern. Jo då, den kom! Snön kommer att färga Malmö, Kristianstad o.s.v i vitt. Vissa kommentarer här får mig att undra om inte ”uppvärmningen” har smält ut hjärnan ur öronen på folk!

 • Har aldrig förstått logiken med att inte vilja ha snö.. Det blir ju inte mer sommar för det.
  En vinter med liten/ingen nederbörd däremot kan ju så vara.

 • Hur skall du ha det Urban, nog för att man stå ut med din stavning men det är ju lättare att du håller isär begreppen.

  Sic; ”Jag tror att det inte blir någon snö i södra Sverige i år.Sen är det upp till var o en vad dom hoppas” Slut sitat.

  Själv tror du inte och sedan vänder du på det och låter de andra att hoppas? Sedan är det ju fullständigt meningslöst att önska något som garanterat inte kommer att slå in, befogat är väl annars att önska det blir kanske en nederbördsfattig vinter eller en mild vinter. Tror du verkligen att det inte kommer en enda snöflinga? Eller menar du snötäcke?

  Själv hoppas jag på en lagom vinter, lagom med snö och lagom med kyla. Snö i skidbacken men inte på vägen, ungefär lika troligt som om det inte skulle komma en enda snöfliga i vinter.

 • Urban, är du nykter nu eller? Isbjörnarna löser nog det själva, annars får vi väl bygga reservat?

 • Tänk efter nu; vad betyder det när oddsen är låga?

  Martin: Jag ville säga låga sannolikheter och/men pratade om odds. Det blev tvärtom mot vad jag ville säga. Jag har korrigerat, tackar.

 • Det är vist väldigt känsligt o skriva om vinter o snö här . Det är väldigt många som tar illa vid sig .Men nu har vi ett klimat i förändring det är bäst o sluta o skriva här. Är alla nöjda då

 • För att hyfsa debatten som osannolikheter: antag att du deltar i ett lotteri med en vinst och 10 000 lotter. Det är alltså 100 gånger större chans att vinna på detta lotteri än en med en miljon lotter. För att maximera dina chanser att få njuta av en eventuell vinst bör du dock köpa lotten först samma dag som dragningen sker. Varför?? Jo köper du den mer än en dag i förväg är det större chans att du på dragningsdagen befinnes ha avlidit än att du vinner.

 • Hej läste på text tv att det skulle bli kallare till veckoslutet.Är det någon som tror på det. Inte jag

 • 3 snöfria vintrar efter senaste istiden? Skulle kunna tänka mig att det varit flera, men jag bryr mig inte om att fråga de gamle i gamet. 😉

  Om det inte blir en normal vinter, kommer jag att ha dåligt samvete för allt vi människor ställt till för att få sitta och ha det bekvämt.

 • Hehe det är hemskt vad folk blir upprörda här.När någon inte gillar vinter snö o kyla .

 • Hehe, volvo/urban är ni bästa kompisar? Spelar väl ingen roll om man gillar eller inte, det kommer snö ändå. Annars går det väl att flytta, då slipper du den svenska vintern helt!

 • vilka 3 vintrar det var skulle jag vilja veta,det var väl på 70 eller 80-talet i så fall eller tidigare.Sen kanske du bor på sydvästra sidan av götaland och då är det svårare att få snötäcke,särskilt skåne.Men några flingor borde ha fallit alla vintrar genom historien bortsett från södra skåne då.

 • I England har de en helt annorlunda definition av vad snö innebär. Om det så på julafton observeras blott ett par snöflingor, kommer man räkna julen som inte ”vit”, men ”med snö”.

 • Hej!

  Tidigare skrev jag att det är helt osannolikt. Beror ju också på vilket definition man har av snö, är det som sagt en snöflinga? är det snö som ligger kvar några timmar?
  Visst skulle vindarna kunna vara väldigt gynnsamma och pumpa in varm luft från söder och hela vintern skulle ha temp mellan noll och 10 grader och det skulle bli en lång höst.
  minst snö har du om du bor i södra sverige som exempel skåne och där kommer även våren tidigare.
  Debatten började med någon som inte ville byta till vinterdäck.
  rekommenderar att man byter till vinterdäck för det KAN bli snö:)