Av Marint Hedberg

Mycket kraftiga vindar har svept in mild Atlantluft över Sverige. Det har medfört att vi haft plusgrader i stora delar av landet.

Men nu stundar andra tider. En högtrycksrygg gör att det inte blir fullt lika blåsigt under söndag och måndag. Högtrycksryggen skapar också klart väder i stora delar av landet.  Dessutom gör den att temperaturen sjunker under dygnets mörka timmar -och de är ju ett par så här års. Det gör att det blir minusgrader eller i alla fall nattfrost i större delan av Sverige natten till måndagen. Dagtid så svänger temperaturen upp något igen.

Men i mitten av veckan kommer dessutom kallare luft att transporteras (något som vi brukar kalla advekteras) in över oss. Det blir -10 till -20 grader i Norra Norrland, -5 till -15 i södra och omkring noll grader i Götaland och Svealand. Och vad jag kan se på ensembleprognoser så ser omslaget till vinter i söder ut att stå sig ett tag.

I norra halvan av landet har väl de flesta redan bytt till vinterdäck. Men nu är det alltså även läge för vinterdäck i södra Sverige.

/Martin

35 Comments

 • Hade inte långprognoserna talat om en mild december?

  Martin: WSI:s prognoser från 23 oktober talade om att november skulle bli normal och december kallare än normalt. Därefter skulle det ske ett relativt snabbt skifte till varmare väder i januari.

 • http://www.foreca.se/Sweden/Nykoping?15dygn

  I slutet av linjediagrammet på denna långprognos ser det ut att finnas tendenser till en temperaturuppgång. Stödjer detta de prognoser du har tillgång till?

  Martin: Linjerna konvergerar i det diagrammet. Det tvivlar jag på att de gör ”i verkligheten”. Det kan bli lite varmare om två veckor, men jag skulle inte planera för det, det är en för specifik detalj i en alltför lång prognos. I synnerhet när samma prognoser visat större spread så många av dagarna tidigare.

 • Äntligen!

  I går bandade vi på pistmaskinen, lansar och snökanoner är utplacerade i skidbacken och stålkanterna är vässade på skidorna. Må vi få en lång och fin vinter nu!

 • Jag såg att Stekenjåkk hade en medelvind på 42 och en byvind på 56 m/s i går kväll innan mätutrustningen tydligen pajade. Det är ju betydligt mer än vad Simone mäktade med..

 • Äntligen !! Hoppas vintern håller i sig till maj här i söder. Och att det blir extrem kyla och kopiösa mängder snö.

 • Palle:Stekenjokk har sedan tidigare vindrekordet för högsta medelevind.Dock är en mätstation i nära nog obebodd fjällmiljö mer av akademiskt intresse.
  Simone drabbbade betydligt fler människor och infrastruktur.
  Jag tror inte det ställdes in så många färjor över Blåssjön precis…..

 • Det är ju trotts allt lite roande att se att det fortfarande finns någonting som gör (folk) så upprörda i mellan mjölkens land.

 • Hoppas att vi får en lång vinter?….Det har ju redan passerat en och en halv månad som mycket milt, en lång sträng vinter börjar i oktober och slutar i april, som det gjorde ett tag på sjuttitalet i Västra Götaland. Blir december kallt så kan det ju möjligtvis kallas en kall vinter, men sedan är det ju inte långt kvar till dagsmeja med soldagar i februari. Började utfodra hästarna i helgen, då betet just tagit slut, rekordlänge med vinterfoder lång in i november.

 • Jag anser att WSI:s prognos bör tas med en nypa salt, då de ju inte gjort sig kända för att leverera träffsäkra och tillförlitliga prognoser. Således tycker jag att det är bäst att vänta och se, då långprognosen som säger att en kall december kommer att övergå i en mild januari är mycket vansklig, med tanke på hur lång tid som återstår tills dess. Jag erinrar mig att WSI i fjol inledde med att förutspå en rakt igenom mild vinter, för att strax efter vinterns intåg tvärvända och istället tala om en rakt igenom kall vinter. På WSI hänvisade de till att prognosmakarna ej beaktat antydningar till uppbyggnad av högtrycksblockeringar över Nordatlanten. Ett annat fall jag tänker på är vintern 2011, då WSI förutspådde en av de kallaste vårarna som Norden hade upplevt, vilket ju var totalt fel. Med det vill jag säga att det lika gärna kan bli kallt resten av vintern, och jag skulle gärna vilja se långprognoserna från andra stora väderinstitut innan jag stödjer mig på WSI.

  Martin: De har ju förutsägelser som säger ”kallt, normal eller varmare”. Om du kastar tärning får du rätt en av tre gånger. Jag har talat med deras chefmeteorolog. Han uppger att WSI träffar rätt två av tre gånger.
  Dvs WSI:s prognoser är bättre än att gissa, men man får inte ta det för en sanning huggen i sten. Det är inte så svårt att hitta tillfällen då de haft fel, men det är faktiskt lättare att hitta tillfällen då de haft rätt. 😉

 • Såg den vackraste vintermånen på väldigt länge i afton. Kunde följa den ända från dess födelse i Östersjön. Den var förstås störst strax efter sin födelse ur havet. Månen kastade orange och senare guld- och platinaskimrande blänk på en blåsvart sammetsmatta. Den lyste sedan upp min väg västerut över Alvaret. Klädde heden i så speciellt ljus, att jag nästan glömde hur mycket jag frös om fötterna när en snabbt dalande temperatur högg i cykelskorna.

  …Jag är inte så noga, men vid pass 85 km på cirka 3 timmar.

 • Vem vill inte ha en vit vinter ! Där jag bor, Askersund, har vi haft 3 vita vintrar i sträck med olika början ! Har foton bevarade !

 • Hej Martin!
  Enligt Accuweather skall det snöa i Skåne i nästa vecka, är detta något som stämmer enligt era prognoser?

  //Sonja

 • Hej Martin,
  Angående WSI så undrar jag lite om det där med 2 av 3 rätt. Jag kollar den inte, men kommer ihåg 2011 då det stod i tidningarna att dom förutspådde en av de mildaste vintrarna i norden. Kanske jag minns fel (och åren går så fort att man blandar ihop dem ibland) eller att jag kommer ihår fel, men det året åkte jag mycket skidor och det var ganska kallt.

 • Kanske lite Off-topic, men jag har noterat att Stekenjokk satte nytt svenskt rekord för medelvind med 47 m/s i samband med helgens storm.
  Jag har tidigare sett att nästan alla månadsrekorden är satta i Stekenjokk, samtliga dessutom under 2000-talet. Man får därför förmoda att stationen inte är alltför gammal.
  Min fråga är alltså när man började mäta vindhastigheten i Stekenjokk

 • Stefan:

  Jag tror att du tänker på vintern 2010/11, då WSI av någon ougrundlig anledning förutsåg en mild skandinavisk vinter, vilket det ju inte blev, även om den inte var extremt kall. Senare samma vinter, närmare bestämt i februari, var beskedet från WSI att våren 2011 skulle bli en av de kallaste i mannaminne, vilket ju inte heller var i närheten av att få benämnas rätt. Dessutom hade de totalt fel om såväl vintern 2011/12 som sommaren 2012.

 • Det enda jag önskar mig för väder nu i vinter är mycket sol. Sen får det gärna vara milt. Men är det mulet och minusgrader dagtid så kan det lika gärna vara plusgrader och regn.

 • Martin:
  1. Att fråga WSI:s chefmeteorolog om tillförlitligheten på deras egna prognoser är som att fråga oljebolagen om framtidens klimat. Välj någon oberoende källa.
  2. Du skriver ”De har ju förutsägelser som säger ”kallt, normal eller varmare”. Om du kastar tärning får du rätt en av tre gånger”. Nej, helt fel. Det är nämligen betydligt oftare varmare än normalt numera, det trodde jag du om någon visste. Om man alltid ”gissar” på varmare kan man i vissa fall rentav få rätt mer än två tredjedelar av fallen.

 • Överlag tycker jag att våra europeiska väderinstitut är mer tillförlitliga än de amerikanska, även om GFS/NCEP är avsevärt mer tillförlitliga än WSI. Medan ECMWF mellan sina prognosuppdateringar kan uppvisa mindre skillnader vad nederbörd och temperatur beträffar, är det inte ovanligt att GFS svänger rejält. Notera nu att jag syftar på de operativa modellerna, och inte medelvärdet av alla dessa, d v s ensembleprognosen. Dock tycker jag att ECMWF:s deterministiska modeller alltför ofta slarvar i moln- och nederbördsprognosen, vilket GFS klarar bättre, medan förhållandet vad gäller temperatur är det omvända.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: