Av Martin Hedberg
Så här i slutet av sommaren/inledningen av hösten så börjar många fundera på nästa årstid. Som om man inte hade nog med alla prognoser som finns att tillgå bara för de närmaste dagarna.
Nåväl, nu är det slutet av september. Om tre månader är det Julafton. Då brukar vi ha vinter runt knuten. De senaste två åren har det dessutom varit vinter ”på riktigt” även i södra Sverige. Många känner på sig att det blir ännu en kall vinter.
Media har ställt sig frågan. DN gör det idag och Aftonbladet gjorde det för ett par veckor sedan. Bägge antyder de att det nog blir ännu en kall (och snörik?) vinter. Bägge har även med brasklappar att man inte kan veta säkert ännu.
Man kan ju dessutom spekulera i att vädret kan skifta under själva vintern, den kunde ju börja kall och avslutas mil eller tvärtom. Det kan ju vara så att det snöar massor i söder, men inte så mycket i norr osv.
Okay, alla vet att man inte kan veta hur vintern blir, men det är ändå lite intressant att spekulera i vad folk tror.
Jag tror att det blir en överlag mild vinter. Det kommer nog att komma en del nederbörd, men det blir inga massiva snöhögar som vi minns de senaste vintrarna. Nej, snarare regn, blötsnö och snö om vartannat. Vi får kanske se några köldknäppar som skapar ”intressanta” situationer med isbark. Kanske också något ordentligt blåsväder. Många kommer att klaga på hur mörk inte bara november är utan även december när det är så lite snö som kan reflektera ljuset från sol, måne och gatlyktor.
Verkar det dystert? Ja, men samhället spar ju i så fall massor av pengar på snöröjning och elpriset kanske inte blir så högt om det nu blir milt samtidigt som vattenmagasinen är fulla. (Även om priset på el inte bara definieras av vädret).
Jag tror i alla fall inte vädret de senaste två åren kommer att vara representativt för årets vinter. Nej, den här säsongen tror jag att det blir en mild (och nederbördsrik) vinter.
Om jag har några tunga prognostiska belägg för det? Nej, jag skall säga som det är, den här gången gissar jag. För en gångs skull sätter jag ner foten utan att ha belägg för det. Och det kan bli rätt.
/Martin
PS. Precis som det kan hända att mina prognoserna slår fel, så kan det hända att mina gissningar slår in 😉 DS.
Hoppas På kyla Åtminstonde Veckorna runt Jul,Nyår. Kan inte tänka mig Grått 5+ Vintern ut x(
Önskar att du gissar rätt!:)
Tror du att vi på Andersdagen (30 nov) i söder iaf. får slippa snö, sol och minusgrader, liksom större delen av december?
Förra vintern i december gissade du att det skulle slå om till milt väder, och du hade 100% rätt. Hoppas att du har rätt.
Jag skall faktiskt förtälja dig om ett eget tecken som kan förutsäga huruvida vintern blir mild eller kall. NAO är överlag positiv, och vi har mycke västvindar. Verkar bli brittsommar i år.
hoppas du får rått,är trött på all snö och kyla vi haft de senaste 2 vintrarna här i Småland
Spännade, jag tror du har helt fel. Vintern kommer bli kall i Sverige.
Detta vore dystert och besanna nidbilden att midsommar och jul är ganska lika – 10 grader, regn, dans runt en stång/ett träd till räven raskar över isen, sill, köttbullar mm mm…
Om du får rätt, kan ni stänga SMHI då? Har en svag känsla att klimatpanelens huvudscenarier, för vad vi människor ställt till med, starkt påverkar din gissningslek. Är det så?
Otrampad, solbelyst snö en kall januarieftermiddag – finns det något vackrare? Ja, kanske: En bilkö i Stockholm en varm dag i juli.
Min polares prognoser hade rätt förra vintern nästintill perfekt och här kommer hans långtidsprognos för denna vintern.
November: Bli kall och nederbördsfattig i Norra Sverige.
Mellan Sverige under normal temp. och även en del snö.
Södra Sverige under normal temp. och även här en del snö.
December: Kall i Norra Sverige och även en hel del snö och givetvis vit jul.
Mellan Sverige kall även denna månad och återigen en vit och fin jul.
Södra Sverige klart kallare än genomsnittet senaste åren och även flera kraftiga snöväder och solklart en vit jul.
Detta var del 1 i hur årets vinter bli, del 2 och del 3 kommer kommande dagar.
Den perfekta vintern är att det kommer snö och är kallt i Dec-Jan månad ut sen kan skiten få töa bort och våren göra entrè…
Men så blir det nog inte i år, det blir en riktigt kall vinter igen med mycket snö och en del köld rekord kommer att inträffa.
Hej Martin Hedberg, du skriver ALLTID SÅ BRA. Tack för det. Och jag hoppas mest att jorden består och att inga naturkatastrofer äger rum överhuvudtaget någonstans. Och.. jag tror att du gissar rätt. Men det är kanske för att jag är så positivt inställde till dej och det du skriver. 🙂 Emma i Skåne.
Martin: Tack Emma.
Så allt prat om låg solaktivitet, La Nina och svag golfström som kommer ge Europa en rekordkall vinter ska tas med en nypa salt!? Eller ligger det någon sanning i det?
Tack för en bra sida!
Hej Martin, och tack för en trevlig vädersida..
Jag hoppas på att kylan kommer före snön, så alla småkryp och oknytt dör. Förra vintern låg dom ju skyddade under snötäcket..Ha en fin höst 🙂 / Bill
Så länge jag får ett par turer i pulkabacken kring nyår med min stjärtlapp och alla getingar dör blir jag nöjd. Humlor och bin är okej, men inte getingar.
I vintras cyklade jag 60 mil på snö. Det går att göra om, inga problem. Drygt är det, men man får klä sig efter väder och cykla med dubbdäck. Svenskar är så naiva.
Jag hoppas att Stockholm får snökaos, alltså med norrländska mått mätt. Inte snökaos för Aftonbladet med två cm snö och hela staden lamslås. Det är lika underhållande varje år. Att de aldrig lär sig, 08:or…
Hej Martin !
Din prognos (gissning) om kommmande vinter låter som en helt normal vinter iallafall i södra halvan av landet.De två senaste vintrarna är ju undantag från de normala slaskvinrarna som vi som regel har i södra delen av landet.Så att du får rätt med din prognos ger nog inga höga odds om det gick att spela på den ! Jag hoppas dock att du har fel 🙂
MVH Peter J
Brukar man inte säga att NAO styr hur vintervädret blir här i Skandinavien. Jag undrar hur mycket man kan förutspå hur NAO utvecklas. Hur ser det ut just nu?
Hej Martin!
Här kommer jag med flera faktorer som påverkar huruvida vintern blir mild eller kall. Jag jämför med väderläget i Norden motsvarande tid i fjol:
Ifjol byggdes ett högtryck på över Arktis och norra Ryssland, medan lågtrycken från England vände söderut över Central -och Sydeuropa, och Nordeuropa fick flera tillfällen med nordanvindar och frost. I år ligger högtrycket över Sydeuropa, och har legat där sedan mitten av juni, och lär ligga där året ut. Detta gör att lågtrycken förs upp över Nordatlanten mot Arktis, och för in varmluften över Nordeuropa genom den normala västliga-sydvästliga luftströmningen. Detta hindrar dock inte att nordvindar någon/några dagar drar ned över Norden, detta är också fullt normalt.
Ifjol rådde negativ NAO hela året, i år har den växlat och varit positiv januari-början av juni för att bli negativ under högsommaren och sedan positiv igen mot slutet av sommaren och början av hösten.
Det finns en andledning till att kylan avbröts i januari efter en rekordkall december. Dessutom rådde fortsatt positiv NAO i februari kylan till trots. Men inledningen liksom avslutningen var mild, och hade det varit negativ NAO hade vi haft snödjup på närmre 1 meter i februari, men istället föll bara lite nederbörd, bortsett från snöovädret den 10-11.
Amerikanska NOAA talade om rådande vinterkyla i Nordeuropa från februari till april, men istället blev april rekordmild i Skandinavien.
Det finns faktiskt en koppling mellan iskalla vintrar och heta somrar. I bägge fallen råder negativ NAO, vilket medför högre lufttryck än normalt, och därmed får högtrycken större chans att regera såväl vintertid som sommartid. I år regerade högtrycket ganska skrumpet i januari och bara två veckor i februari. På sommaren var det bara i början av juni samt början av augusti vi fick mer stabila högtryck. I fjol var det stabila högtryck nästan januarimånad ut, liksom stora delar av mitten av sommaren.
Detta tyder alltså på att vi fått en normal väst-sydvästvinddrift över Sverige.
Hej!
Jag VET att det kommer att bli en hård och kall vinter.
så plocka fram pälsmössan å skidorna i vinter.
Ibland hör man sägas att kalla och extrema vintrar alltid kommer tre år i rad,finns det några statistiska belägg för detta?
Martin: Det finns statistiska belägg för att de ibland kommer tre år i rad, ibland ett år, ibland två, fyra, fem… 😉
Martin gör nog lite mer än bara gissar. NAO index har varit starkt negativt under sommaren, men är nu svagt positivt. Kanske förutsätter Martin att NAO kommer fortsätta vara svagt positivt även 3 månader framöver?
Hoppas på en ny istid där vargarna ylar i den mörka vinternatten! Milda vintrar vill vi inte ha Martin, framför det till vädergudarna i god tid.