Sannolikheter för väderprognosernas träffsäkerhet

Av Martin Hedberg

Som den uppmärksamme redan har noterat så presenterar Klart.se sedan igår grafik för att illustrerar hur träffsäkra väderprognoserna är. Detta kommer som en utökad informationstjänst i vår ständiga strävan att förbättra informationen och beslutsunderlaget för våra användare.

När du gör ”mouse over” över lokalprognoserna så presenteras säkerheten för den aktuella prognosen i form av ett ”rödljus”.
Grönt = över 80% sannolikhet
Gult = 50-80% sannolikhet och
Rött = under 50% sannolikhet

De parametrar som vi gör detta för är molnighet, temperatur och vind.

Du får därmed en indikation på hur säker prognosen är. Som du säkert märker så varierar sannolikheterna för olika parametrar och tider.

Vi använder ensembler från ECMWF för att göra dessa beräkningar och det ger en god indikation på hur stor vikt man kan lägga på prognoserna.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Jättebra initiativ med sannolikhetsparametrar! Men jag tycker det blev lite bökigt att se, smått och plottrigt, och omständigt att behöva föra musen över varje parameter. Skulle man inte istället kunna färglägga bakgrunderna till varje symbol, ljusgrönt för 80%, gult för 50-80% och ljusrött för 50%. Kanske med en ektra knapp för att slå på och av färgvisningen.

 • Ang ”sannolikhets” funktionen så tycker jag att den både ser bra ut, och funkar bra som det är nu.

  Och att ev färglägga bakgrunded känns lite för mycket på nått sätt.

 • Det som jag noterar är att Norska Meteorologiska Institutet (Yr.no) alltid anger lägre temperaturer än andra vädersajter. Exempelvis talar svt, klart, smhi, dmi och många andra om uppåt 20 grader i söder, men för Kristianstad anger de bara 12 grader, och för Jönköping bara 9 grader. Detta är ett märkligt fenomen, och hur kan det ange 9 grader för Jönköping när övriga vädersajter anger 18 grader, d.v.s dubbelt så mycket?

  Martin: Jag vet inte riktigt vilka förutsättningar som gäller i ditt exempel, men jag antar att det handlar om varmluftsadvektionen under söndag/måndag. Jag antar att någon av oss gjort en felprognos, typ de andra 😉
  Men ett litet ps: 18 grader är inte dubbelt så mycket som 9 grader, skall man räkna relativ skillnad så måste man utgår från absoluta nollpunkten, dvs räkna i Kelvin. Då är +18 grader Celsius detsamma som 291 grader och +9 grader detsamma som 282 grader (Kelvin).
  Dvs +18 C är drygt 3% varmare än +9 C (9/282).
  Inte för att det gör skillnaderna i prognoser acceptabla, men i alla fall mer rimliga.

 • Nu är det konstigheter igen. Det gäller dygnen den 3-4 oktober, då säger prognosen att det i södra Götaland (Skåne södra Småland) blir 15-20 grader, men norr därom bara runt 10 grader och regn. Märkligt nog i samband med mild sydvästlig vind, och dagarna innan, när det blåser både nordlig och västlig vind, är det sensommarvarmt. Hur hänger det ihop, vid sydvästvind bör det väl inte vara så kallt i söder, och dessutom ej så stora temperatursskillnader mellan Skåne och övriga Sydsverige? Är det för långt fram i tiden så att prognoserna är osäkra?

 • Är det trovärdigt att lita på att inre Småland får snöblandat regn den 6 oktober, dagen som ligger bortom 10-dygnsprognosen? Verkar lite väl tidigt för det.

 • @Fredrik

  Det kan va troligt det finns även I prognosen för östergötland. Men det troliga är väl att om det blir snö eller snöblandat så kommer det på natten eller tidig morgon. Det har hänt förr, kanske inte i Oktober men endå 🙂

 • Hej!
  Jag har länge retat mig på SMHI och deras vindprognoser.Jag läste att nu i veckan skulle det en dag bli 3-6 m/s men så står det max medelvind 15 m/s samma dag. Detta är ett väldigt konstigt sätt att ge en vindprognos som jag ser det.Jag bor vid norrlands ostkust och ibland har de sagt att det ska bli sjöbris vid ostlig huvudvind vilket är en helt omöjlig kombination.Hur kan en meterolog göra ett sånt misstag.Detta var om smhi och inte om klart.se vilket jag tycker gör någorlunda prognoser utom vinduppgifterna vilka är alldeles för generella enligt mitt tycke.