Bröllopsväder 1.1

Så närmar sig den stora dagen för bröllopsparet, gästerna och arrangörerna.

Skall det regna eller inte? Hur kallt blir det? (eller ovarmt som jag säger i Jämtland)

Den storskaliga utvecklingen följer gårdagens prognos, men med en förändring i lågtryckets rörelse. Lågtrycket når Svealand lite tidigare. Därefter växer det samman med en fördjupning av lufttrycket från söder.

Det gör att det mesta av regnet kommer redan på fredagen. (Det gäller för övrigt framför allt att det kan komma rikligt med regn i södra och mellersta Norrland samt norra Svealand. Jämfört med det så skvätter det bara i Stockholm.)

I och med att lågtrycket ser ut att komma tidigare så förskjuts tidsschemat för lördagens väder. Lördag börjar med uppehåll och kanske tom delvis klart väder. Temperaturen håller sig kring 10 grader under morgontimmarna.

Men i nord-sydlig riktning över Östersjön befinner sig ett band med kompakta moln och regn. Frågan jag nu grubblar över är i vilken utsträckning som tryckbilden över södra Sverige förmår pressa in dessa moln/regn över Stockholm.

Jag finner att det är troligt att det sker.

Om å andra sidan molnen skulle spricka upp så gör den labila luften i kombination med solinstrålningen att det rätt snabbt kan bildas kraftiga konvektiva moln. Jag tror alltså på moln/regn, eller moln/regn under eftermiddagen och kvällen givet den tryckbild som föreligger. Luftfuktigheten kommer att vara hög hela dagen.

Kommer solen att lysa någonting över flanörerna i Stockholm? Ja, lite. Fick jag sätta rubrik så vore det snarare ”Molnen hopar sig över Stockholm” eller nå’t i den stilen.

Temperaturen? Omkring +15 grader.

Vindar? Nordväst 2-5 m/s.

Arrangörerna måste i än större utsträckning än tidigare förutsätta att det kommer regn i Stockholm på lördag. Det är än så länge för tidigt att försöka precisera när det kommer eller inte kommer regn med tanke på tex kortege mm.

Jag tror att det kommer att skapas en del bra tillfällen för fotografer med kraftiga kontraster med sol och konvektiva moln som både är kritvita och mörkgrå.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

 • Hur blir det för väder för bröllopet?

  Martin säger: Vilket bröllop?

 • Hej! Hur kan Klart.se visa precis mittemot SMHI:s prognoser? Gå in på Oskarshamn och titta. Vem ska man gå efter???? Vänligen Bo Karlsson Oskarshamn.

  Martin säger: Hej. Jag tycker att de är rätt lika. Tag tex i morgon onsdag kl 14:
  SMHI säger: sol, 17 grader, SO 3-5 m/s
  Klart säger: sol, 18 grader, S 4 m/s.

  Kollar du på samma Oskarshamn? Klart har två orter, en i Stockholm och en i Kalmar.