Snö över Norrland, regn i söder

Av Martin Hedberg

Så var det strax helg igen. Och mildluften kommer tillbaka som prognoserna visade tidigare i veckan. Nu under natten mot lördagen så kommer ett snöområde att röra sig över Norrland.

Natten mot söndag och under söndagen så kommer ett regnområde in över Götaland och Svealand.

Omslaget i temperatur, och också lite blåsigare väder, kommer under tidiga lördagen. Från att det har varit mellan 5 och 15 minusgrader i större delen av Norrland och delar av Svealand så blir det istället plusgrader eller bara strax under noll.

För Götalands och Svealands del så handlar det om temperaturer mellan 5 och 10 plusgrader.

På de orter där det varit fler dagar med kallgrader och där det nu blir luftombyte till plusgrader och fuktig luft så finns det en uppenbar risk att det blir frostpåläggning på kalla vägbanor.

Visst kan solen titta fram ibland, men överlag så blir det relativt molnigt från och med i kväll fredag och under helgen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • En undran varför era nederbördskartor visar uppehåll (inkl radarbilden) trots att det nu faller nederbörd i stora delar av väst sveriges inland.

  Martin: Det kan falla nederbörd från låga moln som radarbilden inte fångar då de ligger under radarns horisont (pga jordens krökning).

 • Martin. Kan du se när kylan kommer igen?

  Martin: Natten mot tisdag blir det lite kallare. Men bara ett drygt dygn senare, på onsdag, så blir det varmare igen.

  Jag kollar ensembler fram till den 24:e november och jag ser i och för sig en rätt så stor spridning. Det finns en långsiktig trend mot kallare väder. Den trenden är som den skall vara så här års, men den ligger lite högre än den borde göra jämfört med ”normal”temperaturen.

  (Med ”normal” avses den genomsnittliga temperaturen för en given plats under åren 1961-1990.)

 • Hej Martin du skriver att det kommer o bli lite kallare längre fram.I slutet på november men du glömde o skriva att det är bara tillfälligt kallare då

 • Utifrån de långprognoser jag granskat hos såväl NCEP (GFS) respektive ECMWF, så verkar inte någon antyda om ett liknande kalluftsutbrott i slutet av november såsom skedde år 2010. Eller?

 • Hej Martin ! Det känns som det blir en ganska mild vinter igen . Jag bor i Öviksområdet och i helgen har det varit 5-6 grader varmt , det verkar vara mildare än normalt . Vad tror du Martin ?

  Martin: Jag skall strax följa upp långtidsprognoserna, men/och det finns fler som tyder på att det blir en mildare och blötare vinter.

 • Martin: Åh, nej! Fasansfullt scenario med en ännu mildare och blötare vinter. Jag var med om 2-3 muller i somras och nu ryktas det om en ’ovintrig’ vinter med. Vad i hela fridens namn är det som pågår?!

 • Hej Studerar noga din prognos. Den 24 denna månad kan det bli 19 sek m i Halland! Ser du storbyar redan nu? Det brukar ju inte bli blåsigt när det varit en kall sommar, eller har jag fel? TACK