Bröllopsväder no 1

Prognos utfärdad tisdag 15 juni, kl 12.30

Många, i synnerhet arrangörer av bröllop, frågar sig vad det blir för väder vid tillfället för deras högtid.

Nu på lördag kommer, som så många andra lördagar, par att gifta sig.

Inte bara arrangörer, utan även familj, vänner och tillresta åskådare frågar sig säkert vad det kommer att bli för väder.

Så. Här kommer det preliminära svaret på frågan till alla som på ett eller annat sätt deltar i bröllop, eller gör något annat, i Stockholm på lördag den 19 juni:

Det blir ostadigt.

Högtrycket, som idag tisdag, sträcker sig från Atlanten över Brittiska öarna och in över Skandinavien, (som har givit de lite kyliga nordliga vindarna) det bryts ner.

Det ersätts av ett lågtryck som i morgon bildas strax norr om Island. Lågtrycket rör sig sedan först österut, sedan söderut samtidigt som det fördjupas.

På fredag har högtrycket över Svealand sålunda brutits ned och ersatts av ett lågtryck. (Det medför att det på fredag blir ostadigt med regn även över stora delar av Norrland, vare sig man firar bröllop eller ej.)

Det som sker under lördagen är att lågtrycket rör sig österut. Det medför å ena sidan att risken för regn minskar, å andra sidan att kalluft sveper ner bakom lågtrycket (dvs över Sverige och därmed även Stockholm).

Planera efter att det på lördag kommer att vara en temperatur på 14-18 grader. Under morgontimmarna regn, men under dagen växlande molnighet (dvs tidvis sol) och bara enstaka regnstänk. Till en början svaga vindar, men efterhand byig nordvästlig vind. Under kvällen sjunkande temperaturer och uppehåll.

Hoppas på något annat.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

 • Hej!
  En kort fråga: Varför använder ni uttrycket ”ostadigt väder” när det regnar stadigt hela tiden? Det är väl tvärtom väldigt stabilt?

  /gunanrw

  Martin säger: Vad sägs om ”Stadigt ostadigt väder”? Kanske skall en språkforskare svara på frågan. Svaret ligger i att ”stadigt” eller ”stabilt” väder präglas av frånvaron av regn, dvs uppehåll (med eller utan sol). Det är en slags nollnivå.

  Men ”ostadigt väder” är inte en direkt motsats av detta som menas med ”stadigt väder”, det finns mer substans: När det regnar så varierar ofta intensiteten. Det är därtill vanligt att det tom finns områden där det inte regnar alls i ett större område med regn.

  När man vill markera att det ”regnar stadigt” så säger man ”ihållande regn”. Den kan även graderas i tre steg: lätt, måttligt eller kraftigt ihållande regn.

  Situationen mitt emellan stabilt väder och ihållande regn (dvs ostadigt väder) brukar vi kalla ”intermittent regn”. Kraftiga regnskurar kan därmed kalla ”intermittent kraftigt regn”.

  Till det kan man lägga hagel, blixturladdningar (eller åska, men ”åska” är egentligen bara ljudet av blixten), eller byta regn mot snöfall.

  Men visst finns det extremer där det verkligen vore relevenat att ifrågasätta vårt val av språk. Monsunregn borde väl verkligen kallas ”stadigt regn”.

  Jag har fler inkonsekventa uttryck på lager: Tex ”Väder” respektive ”oväder”. Rent meteorologist så är det väder när det regnar, är dimma, snöar osv. Det är moln, regn, snö, hagel, dimma, vinbyar mm som ÄR ”väder”.
  En solig vindstilla dag skulle det alltså råda ”oväder” om man följer konventionen att prefixet ”o-” negerar uttrycket efter (tex logisk vs ologisk). Men i språkbruk så uttrycker ”oväder” att det är just väldigt mycket väder.

  /Martin