Bondepraktikan del 2

Av John Pohlman

Som jag nämnde i en tidigare blogg finns det en del väderspådomar i Bondepraktikan som man kan ha nytta av eftersom de har ett visst prognostiskt värde.

Ett av dessa är himlens utseende vid soluppgång och solnedgång som kan ge ett tips om det närmast kommande vädret. Man säger ”morgonröa ger skvätt i hatt – kvällsröa ger vacker natt”. Eller ”aftonrött ger klar natt – morgonrött våt hatt. I England säger man ”red sky at night shepherds´ delight, red sky in the morning shepherds´ warning”.

Eftersom de flesta vädersystemen på våra breddgrader kommer västerifrån var det naturligt att man även i äldre tider blickade västerut morgnar och kvällar.

Förklaringen är att de moln i väster som rödfärgas av morgonsolens första strålar kan vara ett uppdragande molnsystem framför ett nederbördsområde. Omvänt rödfärgar kvällssolen resterna av ett bortdragande moln- och nederbördsområde. Det förutsätter naturligtvis att molnen i båda fallen tillhör ett vädersystem vilket inte alltid är fallet. Man säger då att ”gamla märken stå inte”.

Ett uttryck som också beskriver molnhimlen är ”tecknar sig målarens pensel i sky, snart får du höra vindarna gny. Man syftar då på de speciella höga fjädermolnen i form av strimlor med tofsar i framkanten liknande skidspetsar. Dessa kan vara de första utlöparna av ett uppdragande moln- och nederbördsområde.

Följer man utvecklingen och molnen ökar och övergår i ett slöjmolntäcke med en vit ring halo runt solen, är det ytterligare ett tecken på ett annalkande vädersystem. Molnen tätnar då alltmer, halon försvinner och solen urskiljs först som genom matt glas för att därefter också försvinna.

Det börjar blåsa (vindarna gny) och från de alltmer tätnande molnen börjar småningom nederbörden falla, vanligen inom ett dygn efter de första fjädermolnen.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Hej John,

    Ett annat uttryck som jag lärt mig på västkusten är följande:

    Om solen går ner i en säck så kommer den upp med en bäck. Det är tecken som också tyder på annalkande vädersystem från väster.

    Som gammal seglare har jag alltid lärt mig att vara uppmärksam på de sk fjärdermolnen som kan förebåda en front.

    Tack för en intressant vädersida.

    Börje

  • Hej John
    Jag har hört en ramsa som ska komma från bondepraktikan, vilket jag betvivlar men den är skojig och jag använder den ofta i olika sammanhang vilket genererar många skratt.
    ”När skaren bär båd häst och vagn andra veckan i april-blir våren sen”
    Jag har inte läst bondepraktikan men vet att det finns en hel del av värde, då det är iaktagelser som har många hundra år på nacken.
    För att spetsa till ramsan så brukar jag byta ut april mot juni, vilket genererar ännu mer skratt.
    Tack för denna sait, jag tittar på den varje dag då jag flyger och den brukar stämma, speciellt vindriktning och styrka.
    Hälsningar
    Mats Carlsson, Norrköping

  • Hej alla,

    Vad menas med vädersystem? Oväder, eller?
    Bästa hälsningar
    Olle Östling, direkt från Hallstavik

  • Olle Östling:

    Jag kanske är ute å cycklar nu men; Ett vädersystem är precis som det låter, ett system med väder.

    De flesta sorters väder tenderar till att ”snurra om sig själv” (tänk så som en orkan ser ut ovanifrån) Så om jag inte har helt fel så är den en sådan ”klump” med moln/väder som betecknar ett vädersystem.

    MVH
    Liten Nörd.

  • Mormor Anna Charlotta, född 1893 i Skomakaretorp i Tiveden, Västergötland, sa: Morgonrodnad ger våt hatt, aftonrodnad ger klar natt. Hälsningar Anna

  • I Svenskfinland säger vi ”aftonrodnad vacker natt, morgonrodnad slask i hatt”