Blizzard

För ett par veckor sedan drabbades Washington DC av ett häftigt snöfall. Det kom nästan meterdjup snö och staden var helt lamslagen. Svåra snöoväder oftast med kraftiga vindar heter på engelska blizzards och är vanliga i Canada och USA. De skapar stora störningar och särskilt i storstäder kaosartade förhållanden.

Den här vintern började snöfallen rekordtidigt i USA. Redan den 15-16 oktober fick de inre delarna i delstaterna New York och Pennsylvania flera decimeter snö och i slutet av månaden drog en snöstorm fram i västra USA över staterna South Dakota, Wyoming, Nebraska, Utah, Colorado, Kansas och ända ner till New Mexico med nya snödjupsrekord.

Oktober var kall i en stor del av Nordamerika. I Montana hade man 25 minusgrader redan den 12 oktober. November blev mildare men i december blev det rejält kallt i större delen av USA med flera snöstormar.

Den 18-20 drabbades östra USA av ett kraftigt snöoväder med upp till en halv meter nysnö i bland annat Washington DC. Mellanvästern fick en dramatisk julhelg när en omfattande snöstorm for fram och lämnade efter sig ett meterdjupt snötäcke från North Dakota och Minnesota i norr ner till Oklahoma och Texas i söder. I de södra delstaterna slogs många nya rekord och staden Dallas fick sin första vita jul sedan 1926.

Från forna tider finns många rapporter om otroliga blizzards. En av de värsta för New York inträffade i mars 1888 då det snöade häftigt i 60 timmar och staden bokstavligen begravdes och var helt isolerad från omvärlden i flera dygn.

En annan märklig blizzard som helt lamslog New York var i januari 1978 när man på ett dygn fick över meterdjup snö (135 mm i smält form) och man bara kunde ta sig fram med skidor. Just vintersäsongen 1977-78 var den intensivaste man haft överhuvudtaget i USA. I staten Illinois, där Chicago ligger hade man inte mindre än arton svåra snöstormar.

Slutligen ett stort grattis till Charlott Kalla, Björn Ferry och Anja Pärsson.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Men Hallå där, glöm inte 93:an, den alberta clipper som drabbade USEC 1993, enl. uppg. värsta ovädret sedan de hade startat sina mätningar. allt fortf. enl. amerikanska uppg. den var i alla fall en hemsk blizzard i new jersey….