”Ryssvärmen” är inget att önska sig

Av Martin Hedberg.

Bakgrund: Det pågår en omfattande värmebölja i Ryssland.

Den ryska jordbruksministern Yelena Skrynnik uppgav i förra veckan att 32% av skörden (åkerarealen) gått förlorad. Flera jordbruksregioner har utlyst katastroftillstånd.

Från att i våras ha prognostiserat en skörd om 90 miljoner ton spannmål tvingas man nu skära ner på förväntningarna. Sedan i fjol, då skörden gav 97 miljoner ton, har man vissa lager, men de förväntas inte täcka bortfallet.

Omfattande bränder både i skogar i torvmarker bekämpas av ett stort antal brandmän. I söndags sattes värmerekord i Moskva med 37,4 grader. Tidigare rekordet var 36,8 grader från 1920.

I en tidigare blogg beskrev jag lite om bakgrunden till årets spannmålsskörd, ekonomi och prognoser.

Samma dag som jag skrev den bloggen slogs värmerekordet igen. Man uppmätte i måndags 38,3 grader i Moskva. Det är den högsta temperaturen som uppmäts sedan mätningarna startade för 130 år sedan.

Sol genom dis (generell bild).

Sol genom dis (generell bild).

Luften i Moskva är disig av brandrök från bränder i torv och skogar. Diset gör även att nattemperaturen inte sjunker så mycket som det hade gjort i klar luft. (Detta då utstrålningen av värme sker från ovansidan av diset istället för från marken.)

Den ryska skörden av spannmål kommer att understiga 80 miljoner ton, uppgav vice ekonomiminister Andrei Klepach i förrgår. Han sade också att: “The scope of the drought is serious” och/men tillade att “(there is) no basis for panic”.

SovEcon (rysk nyhetsbyrå som bevakar jordbruksfrågor) uppgav att skörden kommer att understiga 70 miljoner ton.

Ryssland kommer troligen att införa exportrestriktioner. Dessa kompenseras av att USA exporterar mer vete, men/och bortfallet påverkar priset på spannmål på den internationella marknaden.

På marknadsplatsen i Chicago har priset på vete (för leverans i september) stigit med 39% sedan 9 juni till följd av värme och torka i Ryssland samt för mycket regn i Kanada.

På den marknaden i den Europeiska delen av Ryssland har vetepriserna stigit med 15% på en vecka, korn med 30% och råg med 33% enligt Bloomberg.

Priset på spannmål påverkar priset på mat, främst bröd. Det påverkar i sin tur den ryska inflationen. Den ryska regeringens prognos för 2010 är 6% inflation, men enligt  Yaroslav Lissovolik, Deutsche Bank AG’s i Morskva, så kan den komma att bli drygt 8% till följd av stigande matpriser. (Not. I Ryssland väger livsmedel förhållandevis mycket (38%) i konsumentprisindex jämfört med tex Europa, USA (15%) eller Kina (32%)).

Inflationen påverkar i sin tur priset på ryska obligationer, vilket i sin tur påverkar övrig ekonomi.

Prognos: Även idag och i morgon blir det varmt med temperaturer kring 38 grader i Moskva. På fredag sjunker temperaturen något och under helgen pendlar den mellan 30 och 35 (fortfarande ordentligt varmt). Om nätterna är det mellan 19 och 26 grader, dvs oftast tropiska nätter (över 20 grader). Vindarna är/blir svaga. Förväntad mängd regn: 0 (noll) mm.

Jag tänker på detta när kvällstidningarna, med en underförstådd förväntan om glädje, basunerar ut att ”Ryssvärmen på väg in över Sverige igen” (tex Aftonbladet 27 juli, 2010).

Det må vara lätt att gnälla på moln och temperaturer på 20 grader här hemma. Men ”ryssvärmen” är inget att vara glad över eller längta till. Det är få i Ryssland som uppskattar den, där lider man av den. Där innebär ”ryssvärmen” bränder, missväxt, förlust av egendom, dålig ekonomi, dålig hälsa och även dödsfall.

Varför skulle vi i Sverige tillskriva den som en bra och önskvärd situation? Är det för att håna ryssen eller är det ett uttryck för vår djupa okunskap om världen utanför? Många förstår inte hur fantastiskt bra vi har det här i landet Lagom. Passa på att njuta.

/Martin

PS. Förutom att många missförstår innebörden av ”ryssvärme” så är den inte på väg hit som Aftonbladet flaggade för på förstasidan igår. Prognosern tyder på att vi inte får 30-38 grader kommande vecka (lyckligtvis 😉). Det framgår även om man läser deras artikel och prognos. Men någon rubriksättare (?) tyckte tydligen inte att det räckte. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Hej! Jag tror inte att det handlar om att håna ryssen. Ryssvärmen är ju ett begrepp som meteorologer gärna slänger sig med för övrigt 😉
  Martin svarar: Som begrepp är ”Ryssvärme” relevant, dock inte Aftonbladets rubrik.
  Vi meteorologer får redan på högskolan lära oss att inte värdera vad som är bra eller dåligt väder annat än när det är mycket uppenbart, tex ”äntligen uppehåll efter allt regn som givit översvämningar” eller ”tyvärr ännu ett dygn med orkanvindar”. Det sorgliga är när journalister, rubriksättare mfl dels ikläder sig rollen av att tolka vad folk vill ha, dels missförstår vad väderbegreppen innebär (med mera som du skriver nedan).

  ”Värme” på sommaren betraktas i den tvådimensionella kvällspressen som bra väder, särskilt när lågtryck och nyhetstorka råder. När sen ryssvärmen är över oss skiftar fokus till att ligga på extremväder, växthuseffekt och hur farligt det är på alla sätt. Vi får den kvällspress vi förtjänar tyvärr och den speglar hur ointresserade vi i grunden är av våra grannar och att vi går omkring med skygglapparna på oss, i all fall är det vad kvällspressen förutsätter att vi är och gör. Vi gör ett arrogant och inte så smickrande intryck, men det är lika i USA, Tyskland och England till exempel, för att generalisera lite.

  Väldigt bra artikel f.ö. 🙂

  Martin svarar: Tack

 • Bra bloggpost. Jag håller med till fullo. Tycker att meteorologer/journalister ska rapportera vilket väder det blir, inte ge den subjektiva värderingar öht. ”Soligt och varmt” väder ska det tex heta, inte ”soligt och skönt”.

 • Ab är en typisk svensk rumpenisse tidning,nu är det regnkaos på första sidan=sol,klass varning 1,dvs om jag duschar så ligger varningen på c,a 2110 klassen =)

 • Kan inte annat än hålla med Kalle – har väl aldrig haft ngt större förtroende för kvällspressen, låt dom skämma ut sig. Förhoppningsvis inser folk vilka galenheter som skrivs.

  Tack för en bra och läsvärd blogg!

  /Niklas

 • Varför så negativ om ryssvärmen, Martin? Jag och många med mig tycker att ordet har en oftast positiv klang i Sverige, framförallt i den östra och norra delen av landet där den då och då ger oss fantastiskt härligt sommarväder. Just det faktum att den bara når Sverige ibland och ofta inte så länge att det blir svår torka är väl lagom och bra, inte sant? Jag håller med om att kvällstidningar och även vissa vädergubbar och -gummor slänger sig med uttrycket väl så nonchalant, ibland utan att riktigt ha koll vare sig på väderläget eller på uttryckets innebörd. Just på torsdag och fredag är det ju faktiskt så att värmen från öster nätt och jämnt kommer in över nordöstra Norrland med tillfälligtvis temperaturer på 25 grader eller drygt det, och så har det sett ut i prognoserna de senaste dagarna. Skönt sommarväder tycker jag. Ändå beror det på vilken kvällstidning eller meteorolog som tillfrågas om ryssvärmen verkligen ska komma. Jag tror att journalister och meteorologer lätt blir hemmablinda. Kommer ingen värme till Götaland och Sveland så avfärdar man den och fokuserar på ”baltregn” och glömmer samtidigt bort landets norra delar.

 • Råder ju sommartorka (!) på tidningsredaktionerna just nu. Braskande rubriker om skyfall och väderkaos. Minns i vintras allt tal om snöchock m.m. Skulle väl vara en regnchock på väg nu i så fall. Har dock hittills inte stött på någon person som gått omkring och varit vare sig snö- eller regnchockad…
  Helt klart är i alla fall att extrema vädersituationer inte är positiva. Bönderna här nere i Sydvästskåne vattnar fälten för fullt. Har inte fallit mycket regn i juli. Men om man jämför med situationen i Ryssland så är det ju bara en viskning.
  Nä, lagom är bäst och hoppas faktiskt att det kommer lite regn härnere. Tidningarna har ju ideligen haft rubriker om regnkaos i Sydsverige. Undrar ibland om Skåne räknas som en del av Sverige med tanke på rubriceringen. Nog om detta – solen skiner och det är badbart i havet

 • Jättebra och intressanta blogginlägg, kul med en meteorolog som verkligen tar sig tid att förklara saker. Var även mycket imponerad av uthålligheten och sakligheten i svaren till foliehattarna i blogginlägget om klimatfrågan (om de nu var flera, låter gör de i alla fall), starkt jobbat!

 • Ja, ”vädret” är ett synnerligen subjektivt och relativt begrepp. Tyskarna t.ex., som frös på ostfronten, längtade säkert efter den berömda ”ryssvärmen”.

  Och jag förstod mig inte på meteorologerna i Kalifornien, som satte likhetstecken mellan värme och bra väder. Så t.ex., om det hade varit 35 grader, och det skulle bli 40 grader, sa de att vädret skulle bli ”more gorgeous”, dvs. ”underbarare”. Det kunde vi svenskar inte hålla med om.

 • Bra bild från Moskva, där man verkligen ser hur disigt det är! 🙂