Blåsigt och mycket snö

Av Martin Hedberg

(uppdaterad tisdag kl 06.30)

Under natten till tisdagen fördjupas lågtrycket och nederbörden befäster situationen över södra Sverige. Det blir blåsigt och kommer att komma rejält med snö främst i östra Götaland och sydöstra Svealand. Det betyder i stora problem från Kalmar till Stockholm och från Gotland in till Västergötland. Med omnejd.

Inte minst kombinationen av ymnigt snöfall med kraftig vind skapar problem. I dessa fall är ofta 1+1=3.

Se varningarna från SMHI under länken ”Varningar” i vänstra kolumnen från Klart’s förstasida.

Det är också kallare än normalt för årstiden och kalluften ser ut att bli kvar åtminstone en vecka.

Är vi förberedda på detta? Lärde vi oss något i fjol?

-Ja säkert. Information har gått ut och många samhällsaktörer fick både kritik, var självkritiska och har genomfört förändringar för att hantera vinterproblem bättre. Jag hoppas innerligt att det visar sig ha koppling till verkligheten och inte bara var teoretiska resonemang.

Men samtidigt kan vi inte förvänta oss att allt i samhället skall fungera som en stilla vårdag. Det kommer att bli problem, hur mycket man än förbrett sig. Bussar, tåg och flyg kommer att dras med förseningar och tom bli inställda. Det kommer att bli avbrott i elförsörjningen, folk kommer att bryta ben och handleder och bilar kommer att krocka och fastna i snödrivor.

Men jag hoppas att problemen, förseningar och avbrott står i proportion till omständigheterna. Och jag hoppas att vi slipper se en massa ”onödiga” olyckor.

Men/och eftersom vi aldrig drabbas av exakt samma oväder två gånger, så får vi aldrig reda på hur mycket bättre vi blir genom att lära oss av erfarenheter, eftertänksamhet och förebyggande åtgärder. Men förhoppningsvis kommer det, mot slutet av veckan, att kännas som om vi gjort vad vi kunnat och även undsluppit problem som vi annars råkat ut för.

Ha respekt för situationen, men/och missa inte chansen att leka och må bra när vi nu får en tidig vinter även i södra Sverige 🙂

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Den som tror pä växthuseffekten nu måste vara förståndshandikappad!
    Karl

    Martin svarar: Nu tar du ändå i lite för mycket.
    -Vill du påstå att växthuseffekten inte finns, eftersom det snöar och blåser i södra Sverige just nu?
    -Eller menar du att växthuseffekten förvisso finns, men inte är påverkad av oss människor, eftersom det blåser och snöar i södra Sverige just nu?
    -Eller menar du att det, eftersom det blåser och snöar södra Sverige just nu, är lika kallt i resten av världen också, hela året?

    -Eller skojade du bara?

  • Hej Martin, nu är det konstigheter igen!!!!

    De automatiska väderprognoserna visar minus två grader och regnskurar längre fram i veckan!

    Martin svarar: Å ena sidan så kan det regn vid minusgrader. Det kan även snöa vid plusgrader. Men okay, lite underligt känns det. Vilken ort gäller det?

  • Martin: du är allt annat än förståndshandikappad. Och har ordets gåva dessutom. Tack för ditt kloka svar till ”karl”.

    Martin svarar: Jag känner ingen större oro för mitt förstånd. Tack för uppmuntran 🙂

  • Hej!

    Vad jag har lärt mig angående växhuseffekten är att vi här i Sverige får det överlag blåsigare.

  • Ni skriver mycket om klimatet.
    Det är ju så att här uppe i Norden styrs vårt klimat utav Gölfströmmen i varje fall på vintern.
    Golfströmmens ”pump” är väl utanför Grönland och drivs av att kallt vatten sjunker till botten och förs söderut på botten av havet. Varmt ytvatten kommer då till från söder.
    Blir havet varmare blir pumpen svagare och Golfströmmen svagare, vilket i sin tur gör att det blir kallare klimat och då ökar ju pumpen i styrka igen osv. Rätta mig om jag har fel.

    Martin svarar: Hej. Det du beskriver är ett negativt återkopplat, stabilt system. ”Negativt återkopplat” betyder att det strävar tillbaka till jämvikt, ungeför som en gunga eller en kula i en skål. (Motsatsen ”positivt återkopplat” förstärker förändringar, tex en kula på en konvex yta -den rullar bort och den gör det allt snabbare ju längre den håller på).
    Men vårt Skandinaviska klimat är inte bara negativt återkopplat via Golfströmmen, även om vissa tendenser kan finnas där under perioder.
    Klart är att vädret här i Skandinavien påverkas av (”styrs av” är för kraftfullt uttryck) Golfströmmen. Men även många andra saker påverkar vårt väder och klimat, tex jetvindar, lågtrycksbanor vandrande lågtryck, stabila högtryck osv. Golfströmmen i sin tur påverkas av jordens rotation (just den saken är förhållandevis konstant), temperaturer och salthalter på olika djup och platser i hela Atlanten samt tryckfördelningen (såväl låg- och högtryck här hemma som orkaner i Karibien). Vidare så påverkar isläget över nordpolen och avsmältningen av glaciärerna på Grönland väder och därmed även klimat. Hur jetvindarna fördelar sig och rör sig påverkas av förhållanden runt hela globlen, från Sibirien till Alaska till Island. Det är många delsystem. I dessa system finns både positiva och negativa återkopplingar samt över olika tidsskalor. Det är med andra ord många komplexa beroenden som påverkar såväl väder som klimat här hemma.
    /Martin

  • Hej, Martin!!!

    Konstigheterna jag beskrev skall uppträda bland annat i Ystad den 4 december. Enligt tablån står det ”-2 grader och regnskurar den 4/12” just nu.

    I somras har jag även noterat 22 grader och snöblandat regn i Arkhangelsk, vad sägs om det? 🙂

    Martin svarar: Hmm. Håller med om att det ser lite märkligt ut. Tänkte först att det kunde varit regn under en period det dygnet när temperaturen var högre, men maxvärdet ligger ju på -2.
    En annan sak som är lite underlig är att temperaturvariationerna under dygnet är väldigt små. Det kan i och för sig bero på att tidpunkterna för prognoserna inte är lika täta på långa prognoser som på korta, men de är trots detta mycket små.

  • Ja, kanske, framför allt mera regn och mildare vintrar.

    Det här är från SMHI, men det kanske intresserar en och annan, (kopiera och klistra in i Internetläsarens adressfält, eller klistra in det i Googles sökruta om det känns lättare): http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/1.2847

    Usch, inte visste jag att jag var förståndshandikappad! Snälla Karl, berätta hur det förhåller sig. ’Antar att du kommer att ha svårt att förklara för en förståndshandikappad med bara 227 univ.poäng, men du kan väl försöka.

  • Jag frågar inte detta i meningen att vara tjatig, men det står på denna artikel att den kallare perioden kommer att hålla i sig i minst en vecka. Sedan är det väldigt olika prognoser för helgvädret. Så här ser det ut:
    SMHI: kallt och lokalt snöigt väder i hela landet och minusgrader längst i söder:

    Klart.se-14 dagars prognos: Kallt i större delen av landet utom längst i söder med 4 plusgrader i delar av Skåne:

    Väderkanalen: Kallt i hela landet och som mest 1 plusgrad och på vissa håll snöbyar:

    Svt.se/Väder: Kallt i helgen och snöbyar längs ostkusten:

    Sedan undrar jag med vädret nästa vecka. Ser det ut som om snön kommer att täcka hela Sverige den 30:e. Denna kyligare period lär väl inte ligga över oss hela vintern från slutet av november-februari. Kan det följa en period av mildare och regnigare väder i december så att vi får en grön jul, finns det någon chans till detta? Ursäkta tjatet!

    Martin svarar: Hej Daniel. Du har inte tjatat. Däremot ställer du en relevant fråga. Ärligt talat: Jag vet inte hur resten av vintern blir (jag vill ju att ni skall komma tillbaka och kolla prognoserna 😉

    Ja det kan komma en mild period efter denna köld-, vind- och snöchock som vi nu upplever. Man (många i alla fall) vill nog se en vit jul. Men det är ännu ett oskrivet blad.

    Att olika vädersajter och -kanaler visar olika prognoser är bara hälsosamt. Prognoserna har olika ursprung och de reflekterar bara osäkerheterna i verkligheten. Observera att ingen, inte ens naturen, ”vet” hur vädret blir om två veckor.

    Jag har kollat med ensembleprognoser och kylan verkar, som du säger, stå sig en vecka, men sedan är det osäkert hur det blir. Prognoserna divergerar.

  • Hallå Martin!

    När det snöar så är det ibland väldigt stora snöflingor eller väldigt små, och jag undrar vrf det ibland är små och ibland stora snöflingor.
    T.e.x. idag när det snöat så har det varit väldigt små snöflingor. (Bor i Västra Götaland)

  • Hej Martin. Jag är själv väldig interesserad av Väder och tycker normalt att Klart.Se är en mycket bra väder Site. Men idag har det inte varit många rätt när jag tittat på era prognoser för den del där jag bor. Bor några mil nort om Stockholm, och när man har följt eran prognos samt radarbild har den visat att snart kommer snön till stockholm, men ingen snö. Och varje timme har era prognoser skjutit på snöns ankomst en timme. Nu är klockan 23.30 och ännu inte en snö flinga i sikte. SMHI och Yr.no har hela tiden visat att snön inte kommer upp över uppland förrän till natten mot onsdag. Vad är det som gör att eran prognos just idag blivit så fel just för detta område??

    Martin säger: Ingen prognos är perfekt. Man kan vända på det och konstatera att (väder)prognoser handlar om att minimera felen. Du kommer att hitta avvikelser hos oss sväl som hos smhi och yr på olika platser vid olika tillfällen.

  • Hej igen, hade du något svar om snöflingorna?? du har inte svarat…

    martin söger: Hej. Ja, men det utförliga svaret kommer senare. Det går att säga så mycket, jag skall försöka sammanfatta det i en separat blogg. Det korta svaret blir att det beror på temperatur, fuktighet och vertikalvindar