Som jag skrev i en tidigare blogg så skulle vädret stabiliseras framåt midsommar. Jag skrev också att jag om jag fick välja en väderdag att fira midsommar på så skulle det vara på fredag. Jag vill förtydliga mig lite nu när horisonten kommit närmare och detaljerna framträder lite bättre.
Undantaget nordligaste Sverige så är torsdagen den bästa dagen för midsommarfirande sett till vädret. Då, i morgon torsdag, har vi ett stort högtryck över Skandinavien. Det kommer dock att vara en del moln över Lappland, Norrbotten och Västerbotten och det kan även förekomma lite lätt regn där.
På fredag, dvs midsommarafton, är det bättre väder i norr, men å andra sidan så blir det lite sämre i söder. En front med såväl moln som tidvis lite kraftigare regn drar under midsommarafton in över landets sydvästra delar. Det ger regn av och till i Skåne, Blekinge, Halland, Västergötland, södra Småland… under eftermiddagen. Under kvällen rör sig fronten så sakteliga vidare norrut och österut över Götaland och sydvästra Svealand.
Fortfarande en del moln och kring 15 grader i norra Lappland, Norrbotten och Västerbotten. Och förutom moln så ser det alltså ut att bli regn av och till i sydvästra Götaland.
Så det är lite ge och ta.
Nu har jag mest talat om regn och var det är ostadigt väder. Men däremellan är det, vilket är största delen av landet, ser det ut att bli bra väder till midsommar. Omkring 20 grader och solsken från Jämtland/Ångermanland till Småland/Öland/Gotland. Det är inte så illa!
I synnerhet inte med tanke på hur vädret varit hittills i sommar. Eller hur det kommer att vara dagarna efter midsommar. Det ser ut som om högtrycket passar rätt bra in på midsommar. Men det hade varit lite bättre att fira under sommarsolståndet, dvs på torsdag. Om man bor i Götaland och vill äta middag ute så skall man passa på i kväll och i morgon torsdag.
/Martin
Så… den eviga fråga: När börjar sommaren på riktigt? Finns någon möjlighet att ett ordentligt högtryck växer till sig efter helgens regn har passerat?
Finns det överhuvudtaget någon chans att vi får åtminstone en vecka med runt 25 grader och en del sol i sommar?
Var det inte nån som sa att sommaren skulle bli varmare än normalt….verkar inte så..är ju svinkallt!!
Det var WSI som sade att sommaren skulle bli varm. Nu har de tvärvänt i sina prognoser, och säger att sommaren kommer bli kall.
Bäst väder ser ut att bli torsdag- och lördag! Inte fredagen!!! I alla fall en SMHI:s senaste prognos (presenterad lunchtid onsdag).
Vart tog den ”globala uppvärmningen” vägen??
Martin: Oj, den är nog borta. Det kanske bara var en fluga.
Eller så är ”Global uppvärmning” inte riktigt samma sak som ”Vädret i Sverige i juni 2012”.
Är det verkligen kallt?
Norges vår var ca 1,5 grader varmare än normalt, 15 varmaste tror jag?!
Här där jag bor vid Vänern, är ”normal” Juni temperatur 15 grader och enligt min väderstation, har vi haft 15,6 och hittills 53mm regn, 192 mm i år.
Relativt Ok år, men det kanske bara vi som har tur, eller också har vi realistiska förväntningar på sommaren.
Badar i poolen, som är soluppvärmd 23 grader gör vi var dag!
Trevlig midsommar och njut av de solstrålar som skiner, det kunde varit värre, vi har obegränsat med dricksvatten!
Jag tycker att vecka efter vecka med kall vår försommar väder är en tillfällighet.
Jag tycker också att en vecka med värme på 25-30 grader är tecken på Global warming.
Martin: Själv finner jag att ett halvt sekel med stigande medeltemperaturer över hela Jorden är ett tecken på att det pågår någon form av global uppvärmning.
Jag vill också veta; när sjutton kommer sommarvärmen på riktigt? Får vi ens nån i år ? Hela juni har snart gått med regn och mellan 10-15 grader i hela landet konstant. Skittråkigt 🙁
Här på Öland har vi fått knappa 5 mm sedan 1 maj: Torrt så in i vassen!(?) Hade det inte varit svala kvällar och hyggligt svala hav omkring, skulle ön varit helt förbränd. Ja, jag tror inte ett par mm ens midsommarafton skulle vara fel för de flesta. Tror att vi annars ska ha omkring 30 mm eller så i nederbörd per månad.
Jag tycker också att det finns flera former av Global uppvärmning.
Men alltid en Lokal nedkylning.
Det finns en risk att vi får en 93-sommar i år. Polarfronten håller sig ständigt vid Medelhavet, och vi får ta emot all kyla från Arktiska.
Till er som önskar er en 94-sommar: Det bästa ni kan göra är att beställa en sista minuten-resa till ett varmt land UTANFÖR Europa, då den riktiga sommarvärmen tycks trivas bättre i Nordamerika och Asien.
Jag kan meddela att våren 2012 var den kallaste sedan 1994 i Sydeuropa. En istid tycks vara i annalkande (ironisk).
Hej,
Nu tycker jag klart.se får skärpa sig med sin vädersajt. Har visat en att det är sol över Gällivare hela eftermiddagen idag 20 juni. Men här har regnat hela dagen!!!
Martin: Jag skall kolla upp det.
Midsommarvädret var bättre förr. På 1970- och 1980-talen var det ovanligt att midsommaren var riktigt kylig, medan det har varit mer regel än undantag på 1990- och 2000-talen, och denna trend verkar hålla i sig. Sedan 1985 har endast midsomrarna 1995, 2001, 2005 och 2010 varit någorlunda bra.
Annat var det förr, särskilt på 1930- och 1940-talen, då midsomrarna ofta var varma och soliga. Midsommaren 1935 hade nästan hela Sverige över 30 grader varmt, och i härjedalska Sveg var det som varmast prick 35,0 grader.
Det finns dock rapporter hos SMHI om att Linköping midsommaren 1868, en osedvanligt varm sommar, t o m varmare än 1994, uppmätte hela 37 grader, men det är osäkert huruvida detta stämmer.
I mitten på 80-talet tvärvände midsommarvädret, och sedan dess har flera riktigt kylslagna midsommarhelgen uppmätts, bland annat 1985, 1987, 1991 och 1994, uppmätts. Anmärkningsvärt är att midsommarafton 94 hade Målilla under natten +1 grad, medan nästa dag bjödpå 26-gradig värme, vilket blev startskottet till den osedvanligt långa värmeböljan som rådde det året.
Däremot var midsomrarna 95 och 05 riktigt underbara, med dagtid 25-30 graders värme, och ljumma kvällar. Det är den värme vi fått ut efter runt 26 år varje midsommar.
Martin: Ett halvt decennium (fem år) är väl för kort tid för att konstatera global uppvärmning, solfläckscykeln är ju elva år?
Martin: Förlåt. Jag menar centennium, sekel.
Två dagar på raken med kanonväder, helt enl prognos, och ytterligare en i morgon enl både Klart o YR. På midsommarafton hoppas jag mest på YR eftersaom regnet enl dem kommer någon timme senare, vid 21-tiden. Det verkare alltså bli helt ok midsommaraftonsväder, åtminstone här i N Bohuslän.
Kallt??? Här i Lund är det för varmt, hela 20 grader! Ni där uppe som klagar på kylan, kom ner här till Lund, så kommer det nog inte dröja länge förrän ni längtar efter vintern igen!
Det är normalt svenskt juniväder med 15-20 grader mitt på dagarna och ca 60 mm regn. Men var inte oroliga, sommarvärmen kommer, och går …
Enligt dagens prognos ser det ut att bli varmare den 29-30 juni, med uppåt 25 grader i östra Götaland den sista juni. Man får hoppas att denna prognos håller.
Finns det någon tendens att det blir varmare i slutet av juni och början av juli?
Prognosen för idag, midsommardagen, var felaktig för Kullahalvön i NV-Skåne. Enligt den skulle det bli runt 19-20 grader, växlande molnighet och någon regnskur.
Resultatet: Solen har endast synts till vid några enstaka tillfällen, medan regnet har dominerat. Varmare än 17 grader har det inte varit. Dessutom har det varit mest molnigt och ganska blåsigt.
Med andra ord var prognosen för idag inte alls bra.