Av Martin Hedberg
Ett lågtryck på Atlanten, norr om Storbritannien, ger omväxlande väder här i Skandinavien.
Ett sammanhängande regnområde rör sig sakta norrut över mellersta Norrland. Men i övrigt är det mest uppehåll i dag fredag. Detta med beaktande av att det kan förekomma några lokala regnskurar i södra Sverige.
Under lördagen blir det lite mer moln och det kan även komma lite lättare regn i såväl Svealand som södra och norra Norrland
Men sett till hela bilden så är det mer uppehåll än regn. Och mer sol än moln.
Temperaturerna jämnar ut sig. Idag fredag blir det mellan 15 och 20 grader i stora delar av Götaland och Svealand, medan det blir lite svalare i Norrland.
Under helgen så sjunker temperaturen något i söder, medan den stiger i Norrland. Den största skillnaden märks nog i Norrbotten, från omkring 5 grader idag fredag till omkring 15 på söndag.
Trevlig helg,
/Martin
Finns det någon chans att vi i östra Södermanland (läs Nyköping) kan få uppleva något gediget åskväder de närmaste dagarna? Det vore trevligt med lite slagregn och åska som grädde på moset efter de här underbart varma försommardagarna vi upplevt.:)
Otrevligt. Måste bero på all co2 i havet och atmosfären Martin 😉
Martin, martin! Dina kompisar på SVT har nu basunerat ut att C02 halten i luften är rekordhög! NU, förstår jag varför vintrarna blir kallare och kallare och det bara var 5 högsommardagar i Stockholm förra året.
Martin: Wow! Så som vi har det i Sverige måste gälla för övriga världen också, därför blev det nästa en ny istid i mars. I Falkenberg och över hela jorden.
Precis som med alla andra saker: Jag är mätt just nu och där är alla andra människor mätta. Jag har 14,1 grader utanför mitt fönster och då har alla andra det också.
Eller kan det vara olika på olika platser?
Enligt er prognos är det endast 1% sannolikhet för nederbörd i Stockholm den 19 maj, 9 dagar in i framtiden. Hur kan ni vara nästan säkra på att det inte blir regn ett visst datum så långt in i framtiden?
Synd att det inte går att spela om pengar på Klart.se. Hade gärna satsat en stor förmögenhet på att det blir regn i Stockholm den 19 maj till oddset 1:101.
@Benjamin
Det är inte riktigt sant att vintrarna blir kallare och kallare i Sverige, utan om man ser till de ”egentliga” vintermånaderna, alltså dec-feb, var vintern 2012/13 tämligen normal, oavsett vad folk tycker. Därutöver var 11/12 mild, 10/11 kall och 09/10 mycket kall. Således är det den första av ”vargavintrarna” som utmärker sig allra mest beträffande längden på kylans intensitet, d v s att trots att denna vinter var kortare än både 10/11 och 12/13, så var det oavbrutet kyla och snö i stort sett mellan mitten av december och slutet av februari. Vintern 2012/13 hade flera milda avbrott, vilket jag med all säkerhet kan intyga, och detta är enligt mig ett motbevis mot att vintrarna bara blir kallare och bistrare. Jag rekommenderar att du tittar på http://rl:s sida med statistik över max-, minimum- och medeltemperaturer över i stort sett alla orter i Sverige.
Daniel: Vintern 2012/13 som just passerat hade visserligen milda avbrott, men dom varade totalt inte mer än 2-3 veckor och vad gör det när resten av vintern var kall?? Varför ska du alltid fokusera på smådetaljer när man ska se till helheten när man beräknar en årstid -.-
Martin: ”Resten av vintern” var inte kall. December och mars var kalla. Övriga månader var varma eller normala.
Detta var temperaturerna i relation till ”normalt väder”. Redovisar även lite av höst och vår:
November: +2 till +3 grader.
December: -1 till -3 grader.
Januari: Götaland, Svealand och S Norrland 0, N Norrland +1 till +4.
Februari: +1 till +3 grader.
Mars: -2 till -4 grader.
April: ca 0.
Marcus, jag vet inte exakt hur de som förser Martin med prognoser arbetar, men det finns åtminstone tre sätt att beräkna sannolikheten för regn > 1 mm den 19 maj:
1. Genom ensembleprognoser. Så t.ex. kör ECMWF 50 prognoser parallellt med olika utgångslägen. De senaste två jag konsulterat har mellan 25 och 40% risk for < 1 mm detta dygn
2. Det andra är statistisk tolkning, dvs att system som utifrån det prognoserade väderläget jämför med vad liknande prognoser av ungefär samma väderläge givit för slutgiltigt väder i det förflutna (senaste 3-5 åren).
3. Manuell intervention: jourhavande meteorolog har sett att en högtrycksrygg börjar växa in över Sverige från öster och av detta beslutat sänka den enl. 1 eller 2. kalkylerade regnrisken ner till det nästan obefintliga värdet 1 %.
Med tanke på att också frontlösa luftmassor, också varma sådana i högtryck, kan innehålla regn- eller åskskurar, skulle jag nog välja ett värde kring 20%.
Nu är det plötsligt 94% sannolikhet för nederbörd den 19 maj. Här kan man verkligen tala om hoppiga prognoser!
Martin: Vi kommer att förändra systemet så att det inte blir lika hoppigt. Förändringarna tar lite tid att implementera. Jag har fått löfte om att skall vara klart i början av juni (dvs systemtekniker har gjort en prognos på sitt eget arbete).
Markus: ECMWF:s prognos för 19 maj har nu 50% för > 1 mm. Att Martins leverantörers produkt hoppar så mycket kan bero på att den inte är kopplad till ett ensemblesystem utan till en enskild deterministisk prognos (GFS?).
Det märks att sommaren har kommit här på Västkusten. Nu regnar det varje dag och kommer väl regna varje dag till och med September, innan har det inte kommit en enda regndroppe på fyra månader 🙂 Hursomhelst är det skönt att det är så mycket ljusare ute jämfört med hur det är vintertid.
Det där med ökade medeltemperaturer vissa månader är väl nattetid som det gäller ?
Snart kommer äntligen ”SUPERVÄRMEN”!! 😀