Sedan den 20 april pågår som bekant en oljekatastrof i Mexikanska gulfen med kopplingar till oljeplattformen Deepwater Horizon. Både saneringsarbetet och försöken att stoppa läckan på 1500 meters djup påverkas av vädret. Stort intresse har fokuserats kring när och var olja kommer att nå land och hur det påverkar såväl ekosystem som individer och företag.
BP har flaggat för att det kan ta två till tre månader innan man lyckas begränsa flödet av olja som för närvarande är omkring 5000 fat olja per dygn (ett fat = 159 liter).
Samtidigt så närmar vi oss orkansäsongen (1 juni till 30 november).
Den amerikanske meteorologen Jeff Masters bedömer sannolikheten för att vi skall få se en tropisk orkan interagera med oljeläckaget under juni månad till 20%. (Därefter ökar sannolikheten för orkaner. Förhoppningsvis ökar även sannolikheten att man lyckas täta läckan och sanera oljan.)
En intressant fråga dyker då upp: Ändrar oljan i sig på sannolikheten för att det skall uppstå orkaner? Och om det uppstår orkaner: Hur påverkas orkanerna av att det ligger olja på vattnet? (hindrar flödet av vattenånga/latent värme, minskar vågor/friktion, ändrar albedo…). Blir orkanen kraftigare, svagare, ändrar den riktning eller påverkas den inte alls?
Andra viktiga frågor vid en orkan:
– Hur påverkas saneringsarbetet från fartyg?
– Hur påverkas saneringsarbetet vid kusterna?
– Hur påverkas oljan i sig? (som i kraftig vind mixas effektivare med vattnet)
– Hur påverkas möjligheterna att stoppa läckan?
– Hur kan man skydda den olja som redan samlats in?
– Vad blir konsekvenserna på djur- och växtliv av kombination olja och orkan?
– Orkanen kommer att riva/suga upp olja från ytan. Hur långt kan oljan spridas av en orkan? (Det hjälper saneringsarbetet till havs, men uppskattas säkert inte där oljan trillar ner).
Ni läsare har säkert fler frågor. I en senare blogg tar jag upp hur orkanerna påverkas av oljan. De påverkas, frågan är hur mycket och i vilken riktning.
/Martin
Intressanta frågor!
Skulle gärna vilja veta om det finns statistik på detta! Det måste ju ha hänt förr att oljekatastofer har inträffat under orkansäsong! Kanske inte i denna omfattning dock.
Men har det hänt borde denna kunskap komma till användning senare i sommar (gud förbjude!) ifall oljeutsläppet inte har stoppats och tagits omhand innan dess! Väntar med spänning på din blogg! 🙂
Hej
om jag inte minns fel så var det ett olje utsläpp vid Färöarna (tror jag). Då var det visst mycket hårda vindar och det mesta av oljan försvann.
För övrigt är det väl på ett sätt bra att USA får smaka på en oljekatastrof för dom är ju väldigt ointresserade av att spara på olja o bensin.De anser ju att bensin ska vara billigt för det är deras rättighet att köra bil o strunta i miljön.
Martin säger: Jag anser att det var tur att katastrofen skedde nära USA, men inte för att straffa eller påminna dem om sitt beroende av olja och bensin. (Vi är för övrigt rätt så beroende av fossilbilar i Sverige också) Nej, anledningen till att det var bra att det skedde nära dem är att man nu verkligen ser det som SITT problem. Hade BP och/eller andra västindustrier råkat ut för samma sak långt bort från dem (oss) så hade man troligen inte använt lika kraftfulla resurser för att åtgårda problemen.
I media har man skrivit att man bekämpar oljan med kemikalier för att den skall försvinna. Det handlar då om att få bort den från havsytan. Den ”försvinner” till havsbotten, binds eller bryts ner till andra föreningar. Illa kan man tycka, men det gäller väl att välja mellan olika onda ting. Fast ”försvinner” gör den inte riktigt.
Naturen har för övrigt en fenomenal förmåga att ”reparera” och anpassa sig.
Men det finns gränser. Vi människor tycks ha en vana att passera dessa gränser.