Dag för dag närmar vi oss julafton. Istället för att göra fem traditionella väderkartor så gör jag istället en där jag, steg för steg, beskriver vad som händer i vädret. Förvisso kan jag då inte få med alla detaljer på alla platser. Men eftersom vädret snarare är förändringar av systemet, låt vara genom detaljer, så är det rätt så relevant att börja med att måla med en bred pensel.
Om det i Gävle börjar snöa klockan 03 eller 06 på måndag spelar inte bara mindre roll, det är också något som man idag fredag inte skall lägga så stor tonvikt vid. Det viktiga är att det kan snöa i Gävle på måndag. Lägg därtill alla andra städer och hur vädret skiftar där timme för timme…
Nej, bättre då att dra de stora dragen för att skapa en förståelse för väderutvecklingen. När man har det kan man grotta ner sig detaljer allteftersom.
1. På lördag fördjupas ett lågtryck över Finland/nordvästra Ryssland. Det blir klart och lite kallare väder i södra och norra Norrland samt Svealand. Götaland får mer moln och något regn.
2. Lågtrycket över Finland/Ryssland gör att det på söndag drar ner kalluft över hela Sverige. I stort sett hela landet får minusgrader. Något snö i mellersta och södra Norrland, annars mest uppehåll i övriga landet.
3. Sent på söndag/natten till måndag så drar ett nederbördsområde in över västra Götaland/Svealand. Under måndagen fortsätter det österut. Någonstans i Svealand är gränsövergången där det blir snöblandat regn. I dagsläget ser det ut som att det blir snö från Värmland-Närke-Södermanland och norrut. Efterhand uppsprucket molntäcke i söder, men det fortsätter att snöa i Norrland.
4. På tisdag ligger det kvar en del moln och snöfall över norra Norrland. Ett lågtryck fördjupas över Storbritannien och rör sig mot södra Sverige.
5. Natten till Julafton drar lågtrycket in över Svealand. Det blir övergående regn Götaland, i övrigt växlande molnighet. Eftersom tidtabellen är osäker så här långt i förväg kan det mycket väl vara så att lågtrycket drar söder om landet, kommer tidigare eller senare. Det måste alltså inte regna just på julafton i Götaland. Men temperaturen ser fortfarande ut att hålla sig över noll grader i stora delar av Götaland, omkring noll i Svealand, ett par minusgrader i Södra Norrland och flera minusgrader i Norra Norrland.
På Juldagen och dagarna som kommer därefter blir det kallare.
Huruvida det blir en vit jul är fortfarande osäkert för stora delar av Svealand. Skall jag tippa för tex Mäladalen (som ligger i gränszonen) så tror jag i alla fall att nederbörden på måndag-tisdag faller ut som snö och att det därefter är temperaturer kring noll grader. Det skulle alltså betyda en vit jul. Men det är inte någon jättebra kvalitet på snön utan kramsnö som töar underifrån på många platser.
Trevlig helg, vi följer utvecklingen.
/Martin
Det där var en riktig väderprognos för alla.
Tack för landets bästa blogg.
Tack för uppdatering! Räknar du in Stockholmsområdet i Mälardalen? 🙂
Nu ser det ut att inte bli någon snö alls i Östergötland.. Vad prognoserna ändras ständigt.
Verkar som om vintern gör sitt intåg även i sydligaste Sverige mot slutet av december.
Det ska fan vara tomte i södra Sverige . Nu ska det ju inte komma? någon snö i södra till julafton i alla fall .Jaja en prognos är ju inte så värst tillförlitlig . Skulle inte förvåna mej om det låter annorlunda på Måndag då kanske det blir snöstorm . För träffsäkerheten brukar inte vara något vidare varken hos Martin eller SMHI . Trots alla hjälpmedel så blir det ofta galet !!!! (Hoppas att vintern blir MYCKET MILD ) Det sparas mycket pengar i så fall .
Är det möjligt att det blir några snökanoner som slår till mot Östergötland? Någon som kan förklara lite hur de fungerar och om de kan förekomma (detta år.)
Snöskottarbönderna här på Öland har haft så dålig förtjänst de senaste åren, att de har gått ihop och köpt en snökanon, också för att förlänga säsongen.
Nederbörd från sydväst når inte eller mycket sällan och mycket uttunnat Öland, (och Gotland). Hur många felrapporter från datorerna, kommentarer från mig och sekler av forskning tar det innan meteorologer lär sig det? 🙂
Önskar de flesta här en riktigt God Jul!
Herregud, vilken otroligt bra vädergenomgång. Ett nytt sätt att ge väderförståelse.
Men – jag skulle ge nästan vad som helst för att förstå hur ni vet att nederbördsområdet drar in, vilken typ av nederbörd det kan bli mm mm. Dvs kanske LITE specialistinformation. Kanske som ovanstående prognos men med lite om varför det blir så och så…
Jag siktar inte på att vara meteorolog, jag är amatörpilot och skulle vilja kunna läsa väderkartorna bättre och lite på samma sätt som ni gör.
Fast det ligger nog utanför allmänintresset, antar jag.
Tack för jusste väderblogg!
Lars
Skriv uppföljning i sökrutan uppe till höger.
Om det är vad du söker vet jag inte men väldigt mycket har tagits upp under åren på bloggen. Även snökanoner som Stefan frågade om ovan.
Martin har under Januari i år och även 2013 gjort prognoser med uppföljningar, vilket är en speciell sak med denna blogg. Notera gärna Anders Perssons kommentarer lite extra, han har även skrivit artiklar tidgare.
Sen får Martin svara på varför det blivit under Januari månad, han kanske inte har så mycket för sig just då? 😉
Möjligtivs en ny följetong i Januari 2015?
Hej.
Anders Persson skrev en artikel på en annan blogg där han nämnde tidigare års uppföljningar av vädret, ensembler mm: http://www.lindelof.nu/julvadret-2014/
I en kommentar längre ner på samma blogg (http://www.lindelof.nu/julvadret-2014/#comment-21351) kommenterar han även denna artikels betraktelse av vädret som en ”stridsscen”.
Tack!
Han har uttryck samma sak här tidigare, det finns all anledning att ge akt på vad och hur han skriver tycker jag. Det finns mer under ytan, mycket mer.
Jag skall absolut göra en uppföljning. Kommer någon gång i närtid inför att temperaturen behagar växla ordentligt från en dag till en annan eller motsvarande skift.
Toppen! 🙂
En ljuspunkt i tillvaron är att det strax är dags för vintersolståndet. Tre minuter över midnatt den 22:a.
Steg för steg mot julafton heter det.
Ja det gör det.
Men för säkerhets skull skall jag kolla med en person som jag råkar träffa om ett par timmar som är mycket kunnig (lektor) i Nordiska språk om det är okay att säga ”till” också. 🙂 Om det inte är det så gör jag avbön.
Avbön.
Det borde stått ”Steg för steg på väg till julafton” eller ”…mot…”.
Och julafton bör/kan vara med liten inledande bokstav.
Ja, och det visste jag utan att vara lektor i nordiska språk. Och även här är du så politiskt korrekt, att du måste dubbelkolla med en medborgare som kan titulera sig på så sätt att det ingiver förtroende för dig….litar du inte på folk Martin? Jag är ju en sådan där jäkla besserwisser som bara yttrar mig när jag har rätt. Men det förstås, det kan ju inte du veta. Det måste vara något svenskt över detta fenomen, min gamla mor är precis likadan. Jag har ställt diagnos på varenda en utav alla hennes sjukdomar, trots att jag inte är läkare. Men inte tusan litar hon på mig, trots min ofelbarhet. Det här blir tungt för dig Martin, en liten fråga blev så stor. Undrar om jag kan titulera mig skogshuggare? Jobbat 30 år i skogen, dock bara vintertid. Men besserwisser då?
Hej Bosse.
Språket är dynamiskt, det förändras hela tiden, man skall vara lite ödmjuk inför att VETA vad som är rätt. I övrigt har jag ingen aning vilka likheter jag har med din mor. Var det inte lite finurligt att jag kunde kolla frågan med en expert?
Men det var inte så att jag ringde till Svenska Akademien för att kolla rubriken. Jag frågade var min syster. Hon råkar (nåja) kunna titulera sig lektor i nordiska språk. Hon med barn var över hos oss igår för att fira min sons födelsedag. Mellan pizzabitar, läsk och julöl så fanns det tre minuter då vi pratade om rubriken.
Med min andra syster, som är pedagog pratade jag bla hur omgivningens förutfattade meningar kan prägla barns personlighet. Med min pappa pratade jag om hur Israels flygvapen i början av 60-talet genom spektralanalys kunde förändra det upplevda optiska djupet i aerosoler som dimma och rök. Och med min svåger om det skulle vara värt besväret att modifiera eller bygga om en elektrisk ukulele. Själv hade jag en utläggning om sannolikheten för snö på julafton.
Detta förutom vanligt familjeskvaller och presentöppning. God Jul på dig.
PS. När det gäller min egen skog så har jag förvisso en egen uppfattning, men jag brukar även ta in åsikter från folk som har olika former av erfarenhet från skogsbruk innan jag bestämmer mig för faktiska åtgärder. Om det är okay med dig så kanske jag droppar dig ett mail med en fråga. 😉 DS.
Utan att vara lektor i nordiska språk skulle jag inte vara så petig med språket.
Det är ju inte så att vädret bokstavligen tar stora steg i riktning mot jul.
Snarare antyder rubriken ” Vädret steg för steg under tidsperioden fram till jul” . Om det saknas några ord i rubriken enligt ovan så är det underförstått. Rubriksättning i artiklar är väl ett område där språket brukar bli förenklat och förkortat.
Om tjocka släkten sitter samlade runt bordet kanske man är smått benägen att vara kategorisk och ”sätta de andra på plats” utifrån de egna specialistkunskaperna 🙂
Om man å andra sidan lyssnar på ”Språka” på P1 är de betydligt mer ödmjuka, säger inte direkt att något är fel, utan poängterar att språket är levande, dynamiskt och är på det sätt som det faktiskt används.
Önskar en God Jul till alla…
Än har vi inte passerat midvintersolståndet, men det faktum att solen lyser från en klarblå himmel gör livet lite lättare, trots frånvaron av snö här i Stockholm..
Vad har du att säga om vädret kring 27:e december (tillika min 30-årsdag!) ? Som en glad väderentusiast jag är så tycker jag mig se ett ordentligt busväder i södra Sverige (bor i NÖ Skåne) med ett ettrigt lågtryck i södra Östersjön. Iaf enligt senaste GFS.
Snöoväder?
Som Ludde nämnde så ser det ut att kunna komma rikligt med snö den 25:e alltså dagen efter jul. Förhoppningsvis så ändras det inte till regn eller något för skulle vara kul med lite snö innan nyår. Ser också ut att bli kallt efteråt men som sagt det är om 5 dagar och mycket kan ändras.
Nu närmar sig julaftonen med bautasteg. Kollade in en nyuppdaterad prognos som säger att julaftonseftermiddag kan det möjligen komma lite julsnö på Sydsvenska Höglandet. Det är alltid en jätterysare just 3 dagar innan dagen med ett stort J kommer att kolla upp väderleksprognosen för en av de största svenska storhelgerna just julhelgen som barnen vill ha snö och kallt för att åka pulka och skidor samt spela bandy på isbana som är nygjord och många vuxna vill ha äkta julstämning när klapparna ska delas ut, julmat äts och Kalle Ankas julafton visas på TV ,och sen julfika och julglöggen av njuts.. Chansen är minst 50% att det blir julsnö även på Sydsvenska Höglandet. Nyårsafton ser det ut att för första gången sen årsskiftet 2009-2010 bli kylig med 5 minusgrader och snö över hela Sverige.. Jag vill önska er allihopa en god jul
Som sagt då var det klart och gjort. Ser inge snö i sikte nu .
Intressant väderläge… Kan bli snö i stora delar av Västra Götaland på julafton. I alla fall några flingor.
Dock ännu mer intressant med lördag/söndag efter jul. Ser ut som det kan bli en del snö i samma område. Både Klart, YR och SMHI visar i nuläget det.
Låt oss hoppas!
Hur blir resten av vintern tror du.
Underbar vårdag idag den 22 December. I morse strax före fem så var det något varmare ute än motsvarande tidpunkt den 22 Juni.
Haha, det är som nyårsafton/midsommarafton med andra ord 🙂 Har för mig att vi nådde samma utomhustemperatur på midsommaraftonen som vi hade mitt på dagen under nyårsafton.
Farfar berättade om när han en julaftons-morgon hjälpte till att muddra en havsvik i 9 graders värme, midsommaren därpå steg inte termometern över 8 grader.
Ja det var det jag kom att tänka på. 🙂 Här var det något lägre på nyårsaftonen men den sjunde Januari var det högre, mellan 6,0-7,7°C enligt väderstationen. Det har inte direkt varit Arktisk kyla sista året.
Tillräckligt intressant för lite OT?
Rekordet för Jakobshavn på Grönland från 2012 slaget i år, nu över femtio meter per dag registrerat under Juli 2014.
http://www.the-cryosphere-discuss.net/8/6235/2014/tcd-8-6235-2014.pdf
Efter den värsta åsksommaren jag upplevt här, så har hösten och avslutningen på 2014 varit avslagen, ingen Sven heller. Lugnet före stormen kanske?
Islänningarna har haft betydligt fler oväder plus att det osat svavel, men de kan skicka sina julhälsningar så här. 🙂
https://twitter.com/uni_iceland/status/545663089145032705/photo/1
Jag blickar försiktigt framåt med hjälp av Forecas 15-dygnsprognos: http://www.foreca.se/Sverige/Stockholm/Stockholm/15-dygnsprognos
Den grafiska presentationen med osäkerhetsintervall känns ärlig på nåt vis, och det tycks inte vara någon riktig kyla i sikte.
Att jag är lite nyfiken på vintervädret beror på den här något avancerade vinterprognosen som ”Snögubben” länkade till i en tidigare tråd:
http://londonwx.wordpress.com/winter-1415/
Där spåddes det att NAO skulle flippa över i andra halvan av december och vi skulle få ”SSW” och rejält kallt i Norden från slutet av december och i Januari.
Det är dock inget i Forecas prognos som tyder på en snar övergång till rejäl kyla, så om ett sådant omslag ska ske så är tidsplanen fördröjd..
Titta på ensemblerna istället.
http://www.mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html
Ingen rejäl kyla förutom ngn dipp o enstaka körning framöver. Det ser även ut som det kan bli lite mer vind den 27/28:e mot vad prognoserna visar nu. Framförallt ECMWFs operationella ligger kvar i de nedre regionerna nu…