Kallare i julhelgen

Julafton 2014

Vinterkylan är på väg att koppla ett grepp om Sverige. Nåja, det kommer att hålla i ett par dagar i alla fall.

Först julafton: Det kommer att snöa lite av och till i mellersta Norrland och tidvis regna i Götaland. Vi får stora skillnader i temperaturer, från -25 grader i Norrbotten till +5 i Skåne. Gränsen kring 0-grader går mellan Götaland och Svealand. Under kvällen sjunker temperaturen och det blir minusgrader även i Götaland.

Julafton 2014Snöområdet som under dagen berör Norrland rör sig söderut och ger under natten mot juldagen snö i östra Svealand. Tillfälligtvis blåsigt främst över Roslagskusten i samband med detta.

På torsdag, Juldagen, blir det minusgrader i hela Sverige. Det blir snöbyar i fjällen och tidvis även på Gotland. I övrigt rätt så klart väder då kall och torr luft dragit ner med nordliga vindar.

På fredag fortsatt kallt och klart väder eller i växlande molnighet. En del snöbyar i fjällen.

På lördag blir det lite mildare i Götaland. Ett nederbördsområde drar förbi södra Skandinavien. Som prognoserna ser ut idag så kommer det att ge snö eller regn i Götaland.

God Jul!
önskar Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

40 CommentsLeave a comment

 • Nog borde väl det där som ser ut att komma på Lördag/Söndag kunna ge lite mer vind än vad som syns i prognoserna?

  God Jul till er allihop.

 • Det eventuella ”snöoväder” som både YR, Klart och SMHI hade i sina prognoser för Västsverige över lördag/söndag har plötsligt försvunnit helt… från samtliga. Tråkigt!!
  Kommentar på det Martin? Du skriver att prognoserna visar snö/regn.. Vart nånstans?

 • God Jul Martin och hoppas du får en jul med en behövlig vila från väderspännande aktiviteter .. Ser äntligen ut att bli kallt en längre period nu, åtminstone från Värmland och norrut.

  • Njaa, yr.no verkar spå att det ska bli 4-6 grader varmt och spöregna i tre dagar kring nyårsafton (kan bli längre, prognosen tar slut där)… i Jäckvik…

   Misstänker att det vi kommer få uppleva den kommande veckan är snarlikt den köldknäpp vi fick i Januari ifjol. Tror på en riktig skitvinter för oss snöälskare.

   • Det är endast yr.no som påstår att det ska bli plusgrader till nyår. Klart.se har rätt fler gånger än yr.no åtminstone gällande vädret här i Höga Kusten. God Jul på er alla !

    • Tja, även klart visar plusgrader för laplandsfjälltrakterna om än inte lika många som yr.no (som jag upplevt har haft väldigt bra träffsäkerhet gällande fjällväder). Även GFS, CFS visar att köldknäppen är tillfällig och att mildare väder är att vänta i januari.

     Men vem vet? 🙂 Kan bli en mer ”normal” vinter eller så blir den mild igen. Dock tråkigt att börja vänja sig vid bliväder långt in i december uppe i norrland och att hornavan tar allt längre tid på sig att frysa. Vill inte ens tänka på hur kort och obefintlig vintern kommer vara när jag blir gammal och grå.

    • Ser nu att CFS börjar spå en allt mer mildare januari ju närmare vi kommer, kan bli intressant att se om hornavan inte fryser nog för att skoterruskorna ska ut. Kan bli ett år fylld med vindvakar om sydvästvindarna ska leka vilda västern i år igen.

   • Här i Värmland visar YR.no konstant kyla så länge prognosen sträcker sig. Kanske lågtrycket går en nordligare bana. Martin skrev vid något tillfälle att han hade läst att Norra Sverige får en mildare vinter än normalt och södra Sverige en normal vinter.

 • Tittar ju på flera 10 dagars långtidsprognoser varje dag ! Jaa, ibland är det si och ibland så ! Ändrar sig nästan för varje dag ! När det t.ex. gäller mitt område ! Är det ett svårt väderläge att förutse ?

 • Det ska bli kallare till julhelgen skriver Martin . Ett par minusgrader även i södra Sverige på dagarna och sol . Då blir det väl mellan 5-10 minus dagtid på höglandet 8-14 minus på nätterna eller ännu kallare. För det brukar vara bettytligt kallare än vad som sägs i prognoserna på höglandet . Ärligt talat Martin skulle det vara en prognos enbart för Sydsvenska höglandet framförallt på vintern, det kanske låter löjligt men faktum är att det skiljer ganska mycket på temperaturen o nederbörden så här års . GOD-JUL

 • Än så länge är prognosen för kommande helg osäker,.Men ett mycket djupt lågtryck från Brittiska Öarna kan under lördagen svänga upp över Sverige, och då skapa stor oreda med kraftig vind och stora snömängder på ett flertal platser..

 • Väderprognoserna är relativt konvergerade, liktydiga, fram till och med den 26 dec.
  Däremot divergerar de från den 27:e, dvs utvecklingen tex vad gäller temperatur och nederbörd, är osäker. Medelvärdet av prognoserna antyder dock att det skall bli mildare.

 • Oj, vad prognoserna förändrats över natten. Nu är det GFS som sitter med svarte petter. Kommer ihåg från förra våren då ECMWFs operationella fick spader vid flera tillfällen.

  • GFS har ju inte bästa ryktet i europa, men de verkar hålla fast vid att the polar vortex kommer får lite stryk. Kan bli intressant att se hur det hela slutar.

   Annars:

   God Jul Martin! Tack för en fruktansvärt intressant väder/klimatblogg!

   • Fråga en amerikan. 😉
    Det är bra att titta på båda och nog är ECMWF aningen bättre, men fördelen är att så mycket ligger fritt tillängligt där, till skillnad från ECMWF.

    • När orkanen Sandy drog in över New York för drygt två år sedan så visade den europeiska modellen ECMWF rätt utveckling 1-2 dygn tidigare än de amerikanska. Det var lite pinsamt för jänkarna. 🙂
     Det var iof bara ett case, men det var ett viktigt case, lite som att lyckas göra det avgörande målet på straff i VM. Till bakgrunden hör att ECMWF lyckas rätt bra på träningarna också.

     • Kan vara bra för jänkarna att få smaka på ett nederlag ibland 🙂

      Och yes, det är bra att försöka skaffa en helhetsbild och då är det ju naturligtvis bättre att kolla på flera modeller. Personligen hoppas jag in i det sista att vintern faktiskt håller ett litet grepp om landet ett tag så vi slipper den gröt som var fjolåret.

      2012/13 var nog den bästa vintern jag upplevt. Har ni några favoriter?

     • Just 12/13 och framförallt senvinter/vår var helt ….. underbar! Smällkalla nätter och soliga dagar. Isen på marken ute sublimerade bort. Förtränger normalt vintrarna i södra Sverige. 🙂

      Programvaror till väderstationer har normalt en myriad inställningar, de jag skulle vilja ställa in är:
      set max temp=-10°C
      set max RH=90%
      Här är 0°C och RH99% det klart övervägande. Just nu -11°C och RH97% så det är nästan ok. 🙂
      Men det är snart över…

     • Visst och jag är inte amerikan. 😉
      Men jänkarna håller öppna träningar.

      Att det skiljer en aning i träffsäkerhet, stör inte mig som novis på samma sätt som att inte kunna ta del av mycket hos ECMWF.
      Ju hemligare desto svårare att lära sig.

  • Det ser ut som lågtrycken går norröver och södra Sverige behåller kylan tills vidare. Mildgrader mot nyår uppe i Norrland. Märkligt.. Här nere ser temperaturen att hålla sig under 0-grader hela två veckors-perioden framöver.

 • Jobbigt att det blivit så kallt. Hoppas att plusgraderna snart återkommer. Börjar tröttna på denna kyla.

  • Jobbigt att Niklas är igång igen, jag kan bidra med en hundring till en enkelbiljett till Bagdad så slipper du gnälla!

   • Jo, när det har varit två dagar med temperaturer under det normala och man börjar gnälla.. då bör man nog fundera på en allokering utomlands.

  • … Tröttna ? .. Två dagar kallt och folk gnäller redan, vad månne det bli i februari som spås bli en riktig kall och vintrig månad… Hoppas kylan håller långt in i april 😉

  • Oj, 0,27 grader i globalt årsvärde är ett hopp uppåt på slutet och brädar därmed 1998 med hela 0,05 grader. Snittet de senaste 4 årstiderna är ganska exakt 0,26, så för att snitta avrundat 0,27 grader under året måste decembervärdet 2013, 0,18 grader, ersättas med ett decembervärde 2014 inom intervallet 0,24- 0,36 grader.

   Jag antar att att JMA har en ”hemlig” dag för dag-analys som visar vartåt det barkar i december (och hela året).
   Nick Stokes/Moyhu gör ju något dylikt och de värdena han redovisar pekar ju på att de senaste 10 dagarna varit rejält varma, 0,33- 0,47 grader över en basperiod som bara skiljer sig en liten aning mot JMA:s.

  • Bara ett förtydligande, det kan ju tyckas lite bisarrt att man nästan ”jublar” över globalt värmerekord. Anledningen är att det är en politiskt viktig signal, som visar på allvar och manar till handling, och tar udden av dumheter som att den globala uppvärmningen har avstannat.
   Vad gäller farligheten har ju ökad yttemperatur en potentiellt negativ effekt, eftersom den påverkar vädret vi utsätts för. Långsiktigt kan det dock vara tvärtom. De senaste forskningsrönen av Trenberth m fl antyder att när atmosfären är varm (el Nino- episoder) ökar det globala värmeinnehållet långsammare än när atmosfären är kall ( la Nina).
   Kanske inte så svårt att förstå ur energibalans-synpunkt, en varm atmosfär ökar ju värmeläckaget till rymden (och vice versa).
   Ökning av det globala värmeinnehållet märker vi främst som ökad temperatur i oceanerna med temperaturutvidgning/havsnivåhöjning, samt isavsmältning (av landisar som spär på havsnivåhöjningen, eller minskning av havsisarnas utbredning).

   • Jo, men det finns inget att jubla över. Det finns bara en fortsatt uppvärmning som inte kommer att avta.
    2014 har varit exeptionellt. Titta bara på hur många papper runt återkopplingar som IPCC inte hunnit få med i år, 30 kanske? De är redan akterseglade och klarar inte av att uttrycka de risker som finns fullt ut. Det utnyttjas glatt av förnekare runt om planeten. Vi har gott om dem här hemma och våra politiker är just nu mer sysselsatta med navelskådande infantila åsiktsmaskiner som helt glatt ignorerar fakta och gärna välter ett land över ända för att tvinga fram sina åsikter. En stor sandlåda. Vilket tar fokus ifrån den viktigaste frågan mänskligheten har, AGW.

    Titta på vad som händer just nu i Arktis. Uppvärmningen där påverkar defintivt vårt väder. Har nämnt i tidigare kommentarer att det knappt varit någon transport av is ut genom Fram under smältsäsongen och att det kom igång igen efter isen började breda ut sig. Titta på denna video som visar det väldigt tydligt, speciellt under December.
    https://www.youtube.com/watch?v=kK1dejIhRmA
    Vi kommer att få se ett nytt bottenrekord i September, det är bara en fråga om vilket år. Om vi får se en fullt utvecklad El Nino nästa år så tror jag det kan bli 2016/2017.

 • Ja du Niklas man får inte tycka vad man vill här inte . Man måste tydligen tycka om både snö o kyla annars är man en komplett idiot . Håller helt med dej Niklas kyla är inget att längta till . Vist ett par grader går väl an men när det går ner till minus15-20grader då är det inte alls roligt . Alla ni som vill ge en biljett till varmare ställe åt Niklas, kan ju ta en till Nordpolen stanna gärna så blir ni väl nöjda alla som älskar kyla.
  Hoppas det blir mycket milt resten av vintern . Sen börjar väl tjatet om växthuseffekten igen . God fortsättning Niklas .

  • Bor du i Sverige så är fyra årstider det normala. Därför är det helt legitimt att tycka att de som ogillar en specifik årstid bör flytta på sig temporärt. Och gillar man växthuseffekt, kan man ju skaffa sig ett eget i glas och ställa i trädgården.

 • Hej snögubben ! Akta dej så du inte smälter om det nu skulle bli milt . Har inte sagt att jag gillar växthuseffekten men det är ett jäkla tjat om den hela tiden . Att vi har fyra årstider vet jag också om men jag gillar inte snö o kyla ändå . Glöm inte kylskåpet eller fysen om det blir milt så kan du ju sitta i de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *