Det har väl inte undgått någon i östra Svealand och västra Götaland att veckan börjar med ett riktigt busväder.
Vi har ett sammanhängande nederbördsområde som sträcker sig från Ålands hav, tvärs över södra Sverige, till Danmark. Det hänger samman med ett lågtryck över Baltikum.
Det regnar minst sagt intensivt på många platser i detta område och norr om det är det riktigt blåsigt över land och i synnerhet till havs. Vid Roslags-, och Upplandskusten som är extra utsatt vid nordliga vindar, varnar SMHI för vindbyar upp till 24 m/s.
I Films Kyrkby hade det i morse kommit 93 mm regn sedan i går kväll. Det ger en hint om att det lokalt kommit, och kommer, avsevärt mer än de 20-40 mm som vi väntar i medeltal. Det blir så när det finns insprängda celler av kraftig nederbörd i ett sammanhängande regnområde.
De kraftiga vindarna sprider sig söderut över Östersjön och kommer under eftermiddagen, kvällen och natten att beröra (minst sagt) Gotland.
Den intensiva nederbörden har lämnat oss vid midnatt.
I morgon tisdag blir det tillfälligt lite stabilare till följd av en kortvarig högtrycksrygg.
Men på onsdag drar det in nya lågtryck. Dels ett i nordligaste Norrland (som faktiskt är Baltikum-lågtrycket som gör en vänstersväng norrut), dels att nytt över Götaland och Svealand. Detta blir dom inte lika blåsigt som det vi har idag.
Slutligen, som Anders Persson konstaterat i en kommentar så kan de kraftiga vindarna över Uppland förklaras med en kombination av täta isobarer och cyklonalt tryckfält. Det senare ger extra skjuts åt vinden.
/Martin Hedberg
Har googlat på termen ”cyklonalt tryckfall” men inte fått något bra svar. Kan Martin el A. P. forklara?
Det var ”tryckfält”, inte tryckfall.
Cyklonalt är det vi har runt lågtryck, anticyklonalt är högtryck.
Okay, men den egentliga frågan då? Den får jag eller Anders Persson återkomma till, det är lite mer än att man drar det på två rader. 🙂
I Anders Perssons kommentar står det ”a n t i cyklonal trajektorie”. Nu blir jag förvirrad!
Anticyklonal: En strömning som böjer av åt höger (på norra halvklotet). Det vi har runt högtryck.
Det var det som Anders åsyftade: Jag hade skrivit att det blåste till följd av lågtrycket över Baltikum. Det antyder att det skulle vara cyklonal rörelse, dvs det man får vid en moturs cirkulation.
Men Anders poängterade att krökningen på isobarerna snarare präglades av högtrycket i väster. Detta gör i så fall att vinden blir kraftigare än vad avståndet mellan isobarerna antyder.
Den vanligaste situationen när det blåser kraftigt är att det gör det kring ett lågtryck. När det är högtryck så är det i 9 fall av 10 betydligt flackare tryckfält, dvs inte så blåsigt. Man tänker då inte på att det trots allt kan vara blåsigare än vad avståndet mellan isobarerna antyder kring högtryckt.
Är Baltrad namnet på detta oväder?
🙂 Nej det är namnet på systemet som jag gjorde skärmdump från.