Oväder och varmare på fredag-lördag

Trasig vindstrut

Många har blivit lite överraskade av höstvädret med blåst, regn, snö, moln och kalluft. Det kommer mer, till och med lite solsken och värme, men i andra proportioner än vi haft tidigare.

På fredag och lördag blir det både varmare och blåsigare. Det hänger ihop med ett lågtryck som hamnar mellan Island och Norge och sedan drar in över norra Norge/Sverige.

Det öppnar vägen för mild Atlantluft att strömma in över Sverige. Strömma ja, med hög hastighet. Det blir med andra ord blåsigt. Hårda sydvästliga vindar kommer att beröra hela Sverige under fredagen och lördagen.

Och så blir det milt igen. Nej, inte den där stilla sensommarsolen. Nej snarare höstluft från sidan.

Just nu har vi i Norrland -2 till -5 om nätterna och lika många plusgrader om dagarna. I södra Sverige omkring noll eller någon plusgrad om natten och +5 till +10 om dagarna.

Men från fredag så blir det i Norrland omkring +5 om natten och +10 på dagen. I Götaland och Svealand upp till +15 på dagarna.

Och blåsigt.

/Martin

PS. Idag onsdag är jag på konferens om klimatanpassning. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin så det blir mildare nu så sensommaren kommer till baka så hösten varade inte så länge .Min fråga till dig Martin när kommer hösten på riktigt

 • Erik: Hösten kommer anlända till 70% av landet tills på Fredag så hösten är här för att stanna. Och den mildare luften som väntas tar med sig riktigt blåsigt väder och mycket moln så inget sensommarväder alltså

 • mellan 15-20 grader vill jag inte kalla för höst-temperatur, även om det kommer blåsa rejält. Var det inte något liknande som skedde just i slutet av september 1994,att det brakade in mildluft och hårda stormvindar, som bidrog till att passargerarfärjan MS Estonia sjönk ner i Östersjön, för det blåste hårt inne över land och på Östersjön då och det lär nog bli minst sagt lika tuffa vindar framåt helgen .fredag26-söndag28september då det är exakt 20 år sedan MS Estonia sjönk i stormoväder på Östersjön.

 • Hej Martin läste Expressen i går o där stod det att hösten skulle bli varm .Det skulle vara ganska hög temperatur enligt WSI o det skulle stå sig så långt deras prognos strecker sig det är tills årsskiftet .Då får vi en mildare vinter än förra årets

 • Tycker synd om dom som gillar vinter med kyla o snö .Enligt Expressen så skriver dom att WSI spår en mycket mild vinter för oss i Sverige hela södra Sverige kan räkna med o bli helt utan snö o kyla wsi prognos för december 2014 skulle det vara ca 5-7 plusgrader även på nätterna .Även januari till mars skulle bli milda

 • Suck!! Nu kommer solen knappt synas under cirka 6 månader….. Moln och regn blir det däremot mycket av.

 • Just nu i dagarna har det varit 14 grader på kvällen och 17-20 grader på öland och säkert resten av blekinge också, det är väl inte meteorologisk höst?! Det ska väl vara 10 i medel om det är höst eller?

  • Anna jo det ska ligga på 10 grader men eftersom hösten blir mildare än det normala så blir det högre temperaturer än det normala.Skrev just vad som stod i Expressen i veckan

 • Lågtrycket som ligger över Sverige nu är på väg bort. Redan under onsdagen väntar varmare väder i södra Sverige. I övriga Sverige kommer mildare klimat till helgen. Och enligt Todd Crawford, som är meteorolog på det amerikanska väderinstitutet WSI, kommer vi att kunna njuta av en riktigt trevlig höst.
  – Det har varit varmare än generellt hela året i Sverige och det mönstret kommer att hålla i sig i höst. Förutom några få kalla dagar som ni haft i september kommer hösten ge högtryck och sol, säger Todd Crawford.
  Oktober bjuder inte på någon större förändring, men i november kommer det att kännas varmare än normal eftersom det milda vädret håller i sig. November blir dessutom mindre regnigt än normalt, menar Crawford.

 • Helg väder
  Södra Götaland får helgens bästa solchanser. Resten av landet får övervägande mulet med inslag av regn och de största regnmängderna väntas i norra Norrland.