En del sol och fortsatt milt

Det för årstiden mycket milda vädret fortsätter. Våren har nu kommit till ungefär halva Sverige.

Normalt sett skulle bara Skåne och Hallandskusten ha vår så här års. Men nu är det enligt vår i hela Götaland, större delen av Svealand och en bra bit av södra Norrland. Mellan tummen och pekfingret så kom våren en till två månader tidigare i år. Det är tom tidigare än vad de milda säsongsprognoserna talade om i vintras.

Vinter och vinter förresten. Även den har ju varit otroligt mild. Vädret har låst sig i fasta situationer och det har inte varit många dagar då det varit vinter som det brukar vara. Det var väl främst en passade i mitten/slutet av januari som det var normalt eller kallare än normalt. Samtidigt har det varit kallt på andra platser på norra halvklotet, tex i Nordamerika.

Kan dessa ha ”kompenserat” varandra sett till temperaturer? Nej, förutom att vintern bleka närvaro i Norrland  inte kan upplevas genom att det snöar i Texas, så är som bekant summan av alla temperaturer på den varma sidan. Det har blivit varmare och sannolikheten för att man skall uppleva värme har därmed ökat (det är i stort sett samma sak).

Men även om våren per definition har kommit ända till södra Norrland så betyder inte det att den kommer att stanna. Det kan fortfarande slå om och bli vintertemperaturer igen. Kanske inte så troligt i Götaland, men i alla fall inte helt osannolikt i Norrland och nordvästra Svealand.

Kommande vecka fortsätter det milda vädret. En sak skiljer sig från den föregående veckan är att solen kommer att visa sig lite mer.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

  • De bästa väderrapporterna får man av naturen själv.Sedan jag började åka isjakt 2003 har Södra Björkfjärden i Mälaren varit isbelagd/åkbar alla år utom i år, då den fortf är öppen. Men köldknäppar i mars på -20 gr har förekommit förr, t ex 2006, så osvuret är bäst.
    Vg att förutspå milda vintrar/tidiga vårar, så borde det vara mission impossible. Vad är det som styr var högtrycket i öster parkerar sig, eller om det blir bestående hög- el lågtryck i väster. Jag förutspår att detta även i fortsättningen kommer att vara slumpartat. Denna milda vinter kommer att vara en parentes, för inte bestämmer väl ev klimatförändringar var hög-/lågtrycken parkerar sig?

    • Självklart kommer det alltid att vara slumpen som styr hög- och lågtrycken, men klimatförändringarna gör ju (fast detta är tydligen forskarna oense om) att vädret tenderar att fastna i samma läge under längre perioder än förut. Så man borde kunna förutspå vädret tidigare än vad man kunde förut.

      Intressant är också att de senaste elva åren har det varit så att om vintern är kallare än normalt blir sommaren varmare än normalt, och tvärtom (med normalt menar jag givetvis genomsnitten för denna tidsperiod). Detta har stämt VARJE år de senaste elva åren! De milda vintrarna 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 och 2012 följdes av svala somrar, och de kalla vintrarna 2003, 2006, 2010, 2011 och 2013 följdes av varma somrar. Sannolikheten att detta skulle ske av en slump är 1 på 1024!

      Detta är alltså med allra största sannolikhet en följd av klimatförändringarna och detta kommer med allra största sannolikhet att fortsätta. Det blir en sval sommar i år!

    • Väderrapporterna om hur vädret varit är statistik. Hur det är just nu, är bara att rycka på axlarna åt och le. Inget att göra något åt. 🙂

      Säsongsprognosernas värde kan man givetvis diskutera men alla hade ’rätt’ denna vinter.
      Läs lite om t ex ENSO (vilket är möjligt att göra prognoser på) och om kopplingarna mellan solaktivitet och blockeringar vintertid, om du känner för det.
      Utvecklas en El Nino så ökar möjligheten till kalla vintrar för oss i norden.
      ENSO, http://martinhedberg.se/varvindar-sedan-lite-kallare/comment-page-1/#comment-19553
      Solen, http://martinhedberg.se/var-finns-solen/comment-page-1/#comment-19577

      Att det är närmast kaotiskt gör det inte slumpartat.

      Det som är minst slumpartat är klimatet. 2013 hade nog blivit det varmaste året hittills, globalt sett, om det hade utvecklats en El Nino i fjol. Det blev bara topp fyra (typ), det borde legat i botten pga lågt solmaximum.

      Det mest intressanta just nu är vare sig Vasalopp, väder eller klimat, det är Putin. Stor pojke med stora drömmar och stora leksaker. Han kan ställa till riktigt oväder, om han vill. 🙁
      Ett citat av Arthur C Clarke; ”One cannot have superior science and inferior morals. The combination is unstable and self-destroying.”

  • Det skulle vara trevligt med lite mera sol och ljumma vindar.Solen ska visst visa sej mer nu säger metrologerna,f-n tro
    de kan väl knappast bli mindre än vad det har varit.Så solfattigt som det har varit i vinter är det väl mycket länge sedan det var? Förbaskade sydost vindar som drar upp fuktig o rå luft.Nä sydost ska det vara på sommaren för då brukar det bli varmt, väst eller sydväst på vintern för då blir vintern som nu mild.Så det ska bli kul att se hur mycket sol det blir, det blir väl som vanligt en fingertutt

  • ”Samtidigt har det varit kallt på andra platser på norra halvklotet, tex i Nordamerika.
    Kan dessa ha ”kompenserat” varandra sett till temperaturer? Nej, förutom att vintern bleka närvaro i Norrland inte kan upplevas genom att det snöar i Texas, så är som bekant summan av alla temperaturer på den varma sidan. Det har blivit varmare och sannolikheten för att man skall uppleva värme har därmed ökat (det är i stort sett samma sak).”

    Om man blandar lika delar 5-gradigt och 10-gradigt vatten så blir inte temperaturen 7,5 grader utan givetvis varmare… 🙂
    Annars stämmer det du skriver: det har blivit varmare men blir det inte längre, från mitten av 2000-talet så har det istället blivit aningens lite kallare trots ökande CO2-koncentration i atmosfären.

    • Man måste givetvis beakta hur stora ytor och hur lång tid det har varit varmare respektive kallare.

      Angående temperaturen i luften så får man nog säga att det snarare varit konstant sedan mitten av 2010-talet http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/ Men just det är inte så konstigt. Ungefär vart elfte år sjunker temperaturen ett par år. Det kompenseras dock av att den stiger desto mer innan den sjunker igen. Under loppet av tio, trettio, femtio och hundra år så har temperaturen stigit.

      • ”konstant sedan mitten av 2010-talet”, menar du 2000-talet? Fast då säger du emot dig själv när du skriver ”under loppet av tio […] år så har temperaturen stigit.