Vasaloppsvädret 2014

Så var det då dags igen för världens största skidtävling. Vasaloppet fyller dessutom jämt med sina 90 år.

Vädret har ju inte varit helt idealt inför loppet. Det har varit en mycket mild vinter, såväl i december som januari och februari. Den enda gången det var kallt på riktigt var ca två veckor i mitten av januari (10-25 jan). Jo den 8-9 december var det också kallt, men det var mest att betrakta som en köldknäpp då kylan inte varade så länge.

Det behövs ordentligt med kyla för att tjälen skall sätta sig i marken. Utöver det så behövs det snö, men viktigast är trots allt kylan. Snön kan man skotta ihop från andra platser eller skapa med snökanoner. Detta har man för övrigt gjort tidigare.

Vädret i morgon söndag domineras av moln. Det kommer att komma lite lätt snöfall. Framåt eftermiddagen i Mora kan det vara inslag av blötsnö. Luftfuktigheten kommer att vara relativt hög.

Temperaturen kommer att hålla sig kring noll grader. Något lägre vid starten med 1-3 minusgrader. Sedan stiger temperaturen något och under dagen blir det istället en eller två plusgrader.

Det kommer att blåsa en svag vind från sydost.

Det blir inte det där gnistrande vackra skidvädret som det kan vara. Men å andra sidan så blir det inte heller svinkallt.

Jag hoppas att skidspåren håller för alla löpare och att det inte blir blött om fötterna.

Jag kan tänka mig att det blitvis kan bli svårt för helikoptern att verka om det blir för mycket täta och låga moln. Det skulle kunna vara förödande för alla som följer loppet på tv. Jag är inte helt säker på hur man gör i år, men tidigare år så har helikoptern bidragit som länkstation för TV-signalen från skotern som följer tätklungan. Detta utöver att helikoptern givetvis bidrar med bra bilder själv från sitt fågelperspektiv. Frågan är om helikoptern kan flyga i molnen med hänsyn till tex isbildning och om de har ett system för att ligga tillräckligt nära skotern trots att de kanske inte har visuell sikt. Om det nu blir ett problem med låga moln.

När jag arbetade som meteorolog på SVT var jag med vid tre tillfällen som Vasaloppsmeteorolog. De två sista gångerna delade jag stuga med Sven Plex Petterson och några från TV-sporten under veckan inför söndagen då vi var där och förberedde oss och gjorde inslag som sändes under loppet. Det har varit en förmån att få ha arbetat med legender som Plex vars oefterhärmliga sätt att referera starten till loppet satte en extra krydda på första söndagen i mars. Plex är ju inte med oss längre, men hans röst klingar i mina öron när starten går, vem som än får det ärofulla uppdraget att referera det.

Nu hoppas vi att morgondagens lopp blir en stor tävling, en trevlig folkfest, ett bra lopp och att vi får uppleva en rafflande slutspurt, alternativt en överlägsen målgång av en värdig seglare.

/Martin Hedberg

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Synd på TV-sändningen. Hörde samma farhågor från bossen för sändningen. Det får kanske bli som på ångradions tid: rapporter från kontrollerna. Men huvudsaken är att spåren håller så att det inte blir som på mitt första lopp 1963 då åtm jag inte såg till några spår före Oxberg o sen blev det orgeltrampspår som man så dags inte orkade utnyttja. 17 lopp blev det med tider från 10:30 första året till 5:50 något isbaneår.
  Härliga minnen i efterhand!

 • Saxat ur Martins text: Den enda gången det var kallt på riktigt var ca två veckor i mitten av januari (10-25 jan). Var kommer dom uppgifterna ifrån? Jag bor söder om Vadstena i västra Östergötland och noterar max och minimitemperatur varje dag. Temperaturen låg konstant under 0 grader mellan den 10-31 jan, alltså 3 veckor. Januari kan knappast kallas mild med 22 dagar med vintertemperatur. Kan tilläga att jag inte bor i något lokalt köldhål.

  • Vasaloppet går inte i Vadstena.

   PS. Utöver det vill jag tillägga att det krävs lite mer än ”under 0” för att det skall vara ”kallt på riktigt” under vintern.
   Klimatet är ju som bekant olika i vårt avlånga land. För Götalands del skulle jag säga att det krävs temperaturer under -10 för att det skall vara ”kallt på riktigt”. För Norra Norrland är det snarare temperaturer under -25 grader för att det skall vara ”kallt på riktigt”.

   Vad tycker ni läsare? Obs, det handlar alltså inte om att frysa eller inte (det är ju bara att ta på sig mindre kläder och stå still så fryser man mer och det är ju inte mycket att jämföra). Det handlar om hur ovanligt det är med en given temperatur.

   Den gångna vintern har varit ovanligt mild och det har varit få tillfällen med riktigt kyla. Inte bara längs med Vasaloppsspåret. DS.

 • Inte att förglömma är att även hela november var varm, det är under den månaden tjälen ska bita sig fast och det hände inte denna vintersäsong och därav problemet för Vasaloppet. Det blir missvisande att prata om vinter som december och framåt tillsammans med Vasaloppet. I det området väntas rejäla frostnätter från oktober.