Av Martin Hedberg
Efter att ett regnområde under natten har passerat Götaland och det därpå nu under morgonen och förmiddagen drar ner kalluft, så ökar risken markant för halka på väg- och gångbanor i Götaland, främst i Västergötland/Småland och söderut.
Trafikverket anger att området som berörs minskar under dagen. Vid Lunchtid torde det främst handla om Skåne, Halland och Blekinge som har lokal ishalka.
Snöbyar bildas över den isfria delen av Bottenhavet och Östersjön. I den nordostliga vinden driver de sedan in över land vilket berör de östra halvorna av Svealand och Götaland.
Över Norrland växer ett högtryck till. Det blir mestadels uppehåll och temperaturer mellan 5 och 10 minusgrader, under natten till fredag lägre.
/Martin
DMI talar om att NOAA förutspått kyla ända in i mars månad, samtidigt som deras kollegor på GFS/NCEP, med länkat materiel på http://eftra.org, den 18-26 januari visar på en medeltemperatur på plussidan i södra Sverige. Jag börjar ana lite ”vargen kommer!” i det hela….
Förmodligen kommer snöbyarna på den östra sidan eller hur ?
Martin: Det låter rimligt >.<
Frosten kom mycket riktigt, men ofta torkar det mesta av vätan på asfalten bort i samband med att temperaturen går under nollan. Vad beror det på?
Som vanligt inte ett ord om stor risk för intensiva snöbyar syd/sydväst om Vänern/Vättern vid nordostliga/nordliga vindar! Finns ju väghållare/yrkeschauförer som behöver hintas om detta! Snöar måttligt här nu och det lär väl hålla på ett par da’r framöver, eller?
Hej Martin,
Vad tror Du om prognosen för nästa vecka, känns som om de pekar åt alla möjliga håll. DMI står fast vid kallt väder. GFS senaste modellkörningar visar på milt väder för södra Sverige redan från mitten av nästa vecka medan deras ensamble prognoser visar på fortsatt kyla.
Känns dock som att allt mer pekar på mildare väder redan från nästa veckas mitt..
Hej,
kan inte så mycket om olika ”prognoskörningar” med har en app, ”accuweather” som hittills i år stämt bättre än många andra (inkl Klart). Dom visar – grader i södra Sverige fram till månadsskiftet och sedan någon dag runt 0. Åtminstone verkar nästa vecka bli vintrig enligt accu… Vore intressant att veta vad dom bygger sina ”gissningar” på…
Njut av dagen!
Tja, ingen kommentar än (som väntat) om att Syrien, Libanon och Grekland är vit av snö. Jerusalem har värsta snövädret på 20 år och i Athen var det trafikkaos i snön idag. Rekordkyla på -3 i Bangladesh, 80 döda, Skardu i Pakistan hade -17 för några dagar sedan. Sedan kan man tillägga att snötäcket för den norra hemisfären slog rekord i december år 2012 tvärtemot IPCC’s profetior. De i mellanöstern kanske ska flytta till Skåningarnas norra läge för att få värme *trollface*.
Martin: Vad vill du säga? När du för IPCC på tal så kan det vara bra att veta att IPCC i sig inte gör några beräkningar, de sammanställer bara forskningsresultat. Du kan se dem som ett bibliotek.
Vill du kritisera eller ifrågasätta något som IPCC har publicerat så får du vara mer specifik och ange vilken artikel eller publikation det handlar om (forskare, artikelnamn och publicerande tidskrift typ Nature PNAS, Science e.dyl.).
Att du skriver som du gör och insinuerar (?) att IPCC räknat fel (?) visar att du inte förstått vare sig hur forskning går till eller vad IPCC är.
Att du för en retorik som går ut på att ”kompensera” värmeböljan i Australien med snö i södra Europa visar att du vare sig har sinne för statistik eller klimatsystemet. Ingen seriös klimatforskare har sagt att det inte längre kan komma snö eller vara minusgrader. Men det är vanligt som argument bland förnekare och lobbyister som vill ”bevisa” att klimatforskare har fel.
Vill du sammanställa något relevant av såväl extremerna som alla mellanliggande punkter så kan du tex observera temperaturen och nederbörden över hela klotet (inklusive Jerusalem). Du kommer då att finna att jordens medeltemperatur har stigit och nederbörden ökat. Precis så som klimatforskare har förutspått.
Svar till Perdavid:
Vad Pakistan beträffar kan jag säga att noteringen på -17 grader i Skardu inte är ovanlig, eftersom att denna plats befinner sig i landets norra del, där snö och kyla förekommer med jämna mellanrum, även om man tack vare det sydliga läget på jordklotet inte har ett lika framträdande bergsklimat som exempelvis alpregionerna. I Syrien, Libanon, Israel och Grekland är det främst i högländerna som snön lagt sig, och detta är inte helt ovanligt, men så mycket som nu fallit är inte lika vanligt. Av webbkameror från Athen att döma var det solsken, 100% snöfritt och enligt väderprognoserna dessutom 15 grader varmt. Inget snökaos där med andra ord. Av 10-dygnsprognoserna att döma kommer det dessutom att upp till Serbien och mellersta Kroatien att bli mildare, med nederbörd företrädesvis i form av regn fr o m söndag. Kylan håller sig inom ramen som inbegriper Europa ned till Ungern och norra Kroatien, där nederbörden istället företrädesvis väntas komma som snö. Det var ovanligt mycket snö på norra hemisfären i norra Europa och norra Asien, medan större delen av Nordamerika istället hade barmark, och de områden där snön låg hade osedvanligt lite snö. Detsamma gäller även Arktis, där snötäcket i allmänhet inte var djupare än ett par decimeter. Det är sant att IPCC:s förutsägelser har varit tämligen bristfälliga de senaste åren, men något rekord har det inte varit vad snötäckets utbredning beträffar på norra hemisfären i december 2012. År som 1981 och 1978 är svårslagna år på hela norra halvklotet.
Hej Martin!
Jag har släkt i Csorna, Ungern o där det ser ut som att det vill bli mycket kall nästa vecka, med minusgrader. Vad hända med vädret?
Jag är själv uppvuxen i Budapest o i januari vi brukade förr kunna gå i lågskor o utan tjocka jackor. Det kunde va 10-15 grader varm. Nuförtiden man måste ha vinterkängor, tjocka vinterkläder o frysa. När det va kallt i December tröttnade mina släktingar på snön o kylan, o blev mycket glada när kylan försvann.
Hur är det Martin? Finns det någon risk att vintrarna i Sverige o Ungern bli längre i framtiden, o att klimat blir kallare?
M V H Laszlo
Det har visst varit rekord för största snötäcke på norra halvklotet i december. Se http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_anom.php?ui_set=1&ui_region=nhland&ui_month=12 Detta är en seriös hemsida (amerikanskt universitet), inget klimatskeptikertrams. Martin brukar ha två vanliga förklaringar till sådant här. Den ena är att man måste se till en längre tidsperiod och inte dra några slutsatser av enstaka väderhändelser Men i detta fall har det inte varit någon trend alls sedan 1989, och innan dess var trenden att snötäcket ökade! Den andra vanliga förklaringen är att man måste se globalt och inte till en enda plats. Men detta diagram gäller för hela norra halvklotet!
Det finns alltså bara en förklaring: Snötäcket har inte minskat, snarare ökat, trots att temperaturerna har blivit högre.
@Markus, det är inget motsägelsefullt med mer snö trots högre tempertur. Nederbörden ökar på norra hemisfären och därmed möjlighterna för ett större snötäckande område.
Rutger B: Nej men det är intressant eftersom många verkar tro att det blir tvärtom.