Uppföljning del 2

Av Martin Hedberg

Det var mer moln över Stockholm i natt än vad jag tänkte mig i söndags. Det gjorde att temperaturen inte sjönk så mycket under natten som prognosen (från i söndags) förkunnade.

Så här ser uppföljningen ut av prognosen jag gjorde i söndags:

Uppföljning av temperaturen på Bromma flygplats jämfört med prognosen för Stockholm.

Notera att den vita linjen alltså representerar en temperaturutveckling som jag ritade i söndags. Cirklarna är hur verkligheten utvecklade sig.

Dagens prognos för Stockholm säger att temperaturen skall vara omkring -1, dvs ungefär som jag sade i söndags.

Under torsdagen skall temperaturen falla någon grad, även det i linje med söndagens prognos.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Ser inte riktigt vad du vill ha sagt. Tror tyvärr det här mest intresserar dig. Ser hellre ngt intressant väderreportage, snö i Grekland, värmeböljan i australien etc.

  Martin: Ibland förekommer en diskussion om att väderprognoser inte är tillräckligt bra, men det är svårt för var och en att på ett systematiskt sätt avgöra om det stämmer eller inte. Forskare gör i och för sig mätningar och sammanställer statistik, men dessa läses inte av så många andra än forskare och riktigt intresserade. En variant på detta är att göra ett test med live uppföljning, dvs jag gör en prognos, lägger ut den och följer upp den allteftersom vädret utvecklas.

  Jag gör samma sorters prognoser på kontoret, men att lägga ut dessa och uppföljningen i efterhand skulle inte vara samma sak. Det skulle lätt kunna ifrågasättas att jag valt ut specifika prognoser som påvisar ”rätt” resultat. Gör jag det live så finns inget facit förrän en vecka efter att jag gjort prognosen.

  Men för att trösta dig så tycker även jag att situationen i Australien är viktigare. Jag arbetar på den också och återkommer.

 • Jag tycker det är intressant att se mer konkret hur pass rätt eller fel en prognos kan vara.Fortsätt gärna med det.

 • Jag tycker också att det var ett intressant inlägg Martin!
  Även om Australien kan vara nog så intressant så kan man läsa om det på många andra ställen.

 • Problemet är naturligtvis att det fortfarande bara är en enda prognos, vilket betyder att resultatet kan bli lite vad som helst.

  Statistik över flera prognoser över en längre tid är mer intressant eftersom det faktiskt säger något.

 • Mycket tjat om Stockholm nu. I södra Skåne njuter vi av våren sedan länge

 • Det är ju kanonbra med uppföljning, varför skulle Australien vara mer intressant? Det är väl bara söka på nätet, och hitta massor av info om det!

 • Bra med uppföljning – Inte minst för de personer som ständigt lever med en upplevd känsla av att prognoserna är missvisande.. 🙂

  Men skulle inte uppföljning kunna vara en permanent funktion under egen flik?

 • Jag ville bara påminna om vad Martin skrev i sin blogg den 2 januari, att man bara kan presentera ett urval av all information som kommer ur datorn.

  Vad vi ser är i n t e är en enda modellkörning utan hans välavvägda syntes av många modellkörningar. För detta krävs inte bara kunskap om hur man skall tolka informationen utan även, genom det skuggade partiet, att man anger hur tillförlitlig prognosinformationen är. Atmosfären är som bekant i vissa fall lättare, i vissa fall svårare att prognostisera.

  Alla som följer detta experiment ska veta att vi är vittnen till en ganska unik pionjärinsats.

 • Jag tycker också uppföljning är bra.

  Temperaturkurvan stämmer bra, men det ymniga snöfallet som såg ut som regn på prognosen dagen innan var det värre med.

  Jag tycker regn/snö/uppehåll är mer intressant som rätt prognos än att temperaturen skiljer några grader. Om det är 11 grader eller 14 spelar inte så stor roll. Temperatur runt nollan är förstås ganska kritisk. Om det däremot blir ymnigt snöfall istället för ingenting (eller regn) gör stor skillnad.

 • Hur blir det med ”mildluften” i Norrland till helgen?

  Martin: Det strömmar in mild luft på höjd, men eftersom det samtidigt är ett marklågtryck så kommer marktemperaturerna troligen att ligga på minussidan. Högtrycket ger svaga markvindar och solen ger inte så mycket instrålning. Det gör att utstrålningen från marken dominerar vilket skapar en så kallad ”inversion”, dvs att kall luft samlas närmast marken. Men i den lite högre terrängen blir det mildare.

  Troligen kommer Treriksröset och ett par av Lapplands fälltoppar att få nollgradigt på lördag. Nordnorge, från Lofoten till Kolahalvön samt norra Finland kommer att få plusgrader. Det är möjligt att varmluften når ner till marken även på en del platser i Norrbotten. (Det blir mer vanliga vintertemperaturer, dvs kallt, från mitten av kommande vecka.)

 • Litet lurigt det här, om jag får vara litet neggi’. Vad är det som ligger till grund för respektive prognos? När och av vem avgörs kvaliteten på dem?

  Öh, om prognos A säger 0 C och B säger 3 C, och en relevant termometer på plats visar 4 C, hur stort är respektive fel i prognoserna?

  Skogsbränder har varit vanliga i Australien bra länge. Jag vet det är vaga tidsbegrepp, men det är svårt att precisera. Problemet är nu att det bor människor där med ”trögrörliga” egendomar. Att det av någon konstig anledning har blivit så mycket varmare i världen bidrar till att bränderna är intensiva och svårsläckta.

 • Jag är nöjd med att EN meteorolog gör detta! Bra Martin.

  Australien brukar jag titta på ibland. Kommer ihåg vintern 09/10 när en bekant sa; -”Hö hö, nu kan de där idioterna glömma allt trams med global uppvärming.”
  Tja, det är lokalt här vi har kallt, sa jag. I Australien hade de 40 grader varmt igår. Vid midnatt.

  Då blev jag idiot. 🙂

 • Martin – Bra att följa upp prognosen med en rapport hur det stämde, i Sverige.
  Vem bryr sig om vädret i Australien eller inre Mongoliet?
  Andreas K , Skojar du (eller har du familj där som säkert högst en promille av alla som läset klart.se har) ? Har absolut noll betydelse för en väderleks-web baserad i Sverige. Skulle man mot förmodan finns det en uppsjö andra websidor. Det är bara att googla. ett tips co.au på slutet.

 • Detta kan också ifrågasättas som att du har valt ut specifika prognoser som påvisar ”rätt” resultat. Du kan ju ha valt att göra prognosen vid ett tillfälle med ett ovanligt förutsägbart väderläge.

  Martin: Inte nog med att jag sticker ut hakan och gör prognoser som stämmer överens med verkligheten (notera att jag gör dem ”live”, det är inget fixande med att jag väljer ut tidigare prognoser som visat sig stämma).

  Jag har dessutom kunskap, eller någon form av sjätte sinne, för att hitta situationer, i förväg, då det är lättare än annars att göra prognoser.

  Du säger att du ifrågasätter, men egentligen ger du mig beröm för min förmåga att välja rätt tillfälle 🙂

  Och du har delvis rätt: Det första tillfället (mellandagarna), som jag också skrev, valde jag för att jag var säker på att prognosen skulle slå in. Trots det dynamiska vädret.

  Min andra prognos var jag dock inte lika säker på. Den innehåller ju dessutom ett osäkerhetsintervall som varierar vid olika tillfällen för en och samma prognos.

 • Markus verkar inte tilltro Martin någon större talang att göra väderprognoser, vilket ju ändå behärskas av tusentals utbildade meteorologer runt om i världen.

  Men däremot tilltror han honom sånär övernaturliga krafter att avgöra om vädret är lätt- eller svårprognoserat, en utmaning som i bästa fall superdatorerna går i land med!

  Av den skuggade linjen och Martins kommentarer framgår ju att detta läge inte är speciellt lättprognoserat.