Värme från Azorerna på väg

Tidigt i morse när jag gick ut för att hämta tidningen fick jag en förnimmelse av september. Luften var klar och hög, det vardag i gräset och det var kyligt på gränsen till kallt.

Idag söndag blir det vackert väder på många platser i Götaland och Svealand, medan det blir moln och regn över delar av Norrland. Till kvällen driver moln och regn in över västra Svealand/Götaland.

Under måndagen blir det fortsatt ostadigt på en del platser i Sverige. Det är ett område med moln och regn som skall passera. Det kommer en del i Norrland och Svealand, men inte så kopiöst mycket. Götaland ser ut att inte få regn från just detta nederbördsområde då man istället påverkas av ett högtryck med centrum över Centraleuropa.

 

Det har då redan börjat; varmlufstadvektionen. Dvs att varm luft flyttas från ett ställe till ett annat. I detta fall är det fråga om varm luft med ursprung över Atlanten som driver in över Sverige. Det är alltså inte ”ryssvärme”, utan skall jag ange någon ursprungsplats så är får det bli Azorerna.

Men förutom alla andra skillnader som råder mellan Azorerna och Ryssland så är det en väsentlig skillnad i att när ”ryssvämen” kommer så har dess karaktäristik verkligen skapats över det ryska fastlandet. Men när ”azorvärmen” kommer så har dess karaktäristiska egenskaper skapats av havet runt Azorerna. Azorerna i sig är för små för att på ett bestående sätt ändra en luftmassas egenskaper (tex dess temperatur) så att det består hela vägen till Skandinavien.

Det kommer fortfarande att kunna bli en och annan regnskur till veckan, men framför allt så stiger temperaturen. Det märks först i södra Sverige, men kommer att slå igenom i hela landet. Det blir mellan fyra och åtta grader varmare på tisdag och onsdag eftermiddag jämfört med vad det är just nu i helgen.

Generellt sett kommer vi att landa i eftermiddagstemperaturer på, hör och häpna, 20-25 grader! I fjällkedjan blir det också varmare, men det stannar på 10-15 grader. På en del platser i östra Götaland kan det bli uppåt 27, kanske 28, grader.

Det är framför allt tisdag, onsdag och torsdag det blir vad som som säkert kommer att annonseras som årets värmebölja.

Från fredag (27 juli) och över kommande helg så advekteras varmluften vidare in över Baltikum. Men en del värme stannar ändå kvar i Sverige. Det blir inte lika varmt som mitt i veckan, men ändå varmare än det är i dag.

/Martin

PS. Ett liknande mönster ser vi för vädret i London. Ett väder som Anders såg som en sannolik utveckling i en artikel tidigare i veckan om vädret inför OS-invigningen. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Hej

    Varmluftsadvektion från Azoriska högtrycket brukar ju förknippas med duggregn,dis, dimma och fuktigt väder.

    Daggpunktstemperaturen 21 celsiusgrader på Azorerna nu på söndagmorgonen.
    Vi kan väl hoppas att det torkar ut lite på vägen hit.

    Martin: Japp, hyfsat maritim luft. Vi kanske byter ”hög ock klar” mot ”fuktig och tryckande” när vi går från kylig till varm (jag kanske borde sätta citationtecken på ”varm”). Men/och det kanske får en och annan att uppskatta sommaren som den har varit trots allt 🙂 .

  • Martin:

    Varfor maste du satta citationstecken pa varm? 27-28 grader skulle jag inte precis kalla for svalt vader.

    Tror du att augusti kan bjuda pa lite mer normalt svenskt sommarvader, med bade sol och 25 grader, och regnskurar och 15-20 grader?

    Martin: För att det på andra platser, tex i USA och i sydligaste Europa, är riktigt varmt. Jag sade inte heller att 25 grader var svalt. Det är nog mer att betrakta som normala sommareftermiddagstemperaturer. (Där kanske man skulle ha lite sär skrivning trots allt 🙂 )

  • Minusgrader i Norrland och ett lågtryck som fördjupas och vinden friskar i.
    Är årets första höstoväder på väg?
    Våren kom tidigt och blev utdragen, blir det likadant med hösten?

  • Tror denna vinter kommer bli förrädisk. Har aldrig sett så mycket rönnbär förr som nu.