Högtryck till helgen

Under helgen växer en högtrycksrygg till över Skandinavien. Det är långt ifrån den största och kraftigaste högtrycksryggen vi skådat, men denna köldens och regnets sommar så får man vara nöjd med det man får.

Ryggen till trots, den är som sagt var lite klen, så blir det lite regn och moln både under lördag och söndag. Men långt ifrån så mycket som det har varit tidigare. Ett mindre regnområde passerar Svealand och sydligaste Norrland under lördagen. I fjällen bildas det regnskurar och någon av dessa kan även överleva öster om fjällkedjan.

På söndag bildas det någon lättare skur över Norrlands inland.

Men annars ser det ljust ut. Dvs en hel del sol och temperaturer som når upp till, hör och häpna, 20 grader! Nåja, i alla fall i Götaland, Svealand och östra Norrland. Men eftersom det därtill,  i alla fall tidvis, blir en del sol så kan det nog kännas som 25 grader på en del platser. Inte illa så här i mitten av Juli! I västra Norrland blir det mellan 15 och 20 grader, något svalare i fjällkedjan.

Från att ha varit varannandagsväder så ser det ut att bli mer av vartredjedagsväder: Förvisso passerar en front med lättare regn, blåst och lägre temperaturer på måndag, men sedan blir det någon grad varmare igen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

 • Menar du att det kan bli upp till 20 grader varmt?! Med sol och bara lite regn? Nämen snälla, det är väl inte möjligt i mitten av Juli. Snacka om växthuseffekt. 🙂

 • Tittade just på väder radarn på klart.se och titta ut på min balkong , Det lät som om en långtradare lastad med plåt körde in i en vägbula i max hastig het . ÅSKA !!! men klart.se visar inte någon åska över Huddinge nu 🙂

  Martin: Åska är svårt, men det är ändå bedömt 1% sannolikhet för åska (innan den inträffade) i Huddinge. Sök på Huddinge och titta på ”Utökad”.

 • Nu regnar det ganska bra 🙂 Men det ser mörkt ut för Haninge / Farsta 🙂 Men detta väder är väll följderna av alla vulkan utbrott förra året ? vi har väll ett nytt lager aska i atmosfären nu och det dröjer väll ett tag innan dom är borta 🙁

  Martin: Regnar gör det, men jag ser inte riktigt kopplingen till eventuella vulkanutbrott i fjol.

 • Haha Marcus,,nej det är fantastiskt med 20 grader i Juli spyr snart på snacket om växthus effekten .. här har varit under +10 på morgonen flera dagar i rad +5 igår kom inte och säg det blvit varmare det är ju för sjutton HÖST

 • För de av er som vill se hur BBC som bäst presenterar vädret, med stora delar av Sverige uppe i högra hörnet, kan kika på
  http://www.bbc.co.uk/weather/features/18931767
  där min kollega Peter Gibbs inte bara utmanar traditionerna genom att ge sig mer aen sex dagar in i framtiden, men också diskuterar de väderalternativ som är möjliga vid OS starten, just på det sätt som jag beskrivit tidigare. (Första gången man går in på sajten får man stå ut med 10 sekunder turistreklam).

 • Hur ser det ut på lite längre sikt. Är det troligt att vi får en fin augusti?

 • Så det finns de som tror det skall bli varmare nu när sommaren är slut. Det normala är att det långsamt blir kallare ju längre mot sitt slut sommaren går. Det bör innebära att frosten börjar komma i södra Sverige nu i början av Augusti och snön i Norrland.

 • Glöm inte värmeböljan sista veckan i maj, flera nya värmerekord sattes.
  Minnet är kort när folk klagar över vädret.

  Likaså mars var den varmaste i mannaminne.

 • Det här är Sverige. Normal dagshögsta julitemperatur är 18-21 grader i hela landet utom fjällen. Vi har inte haft några extremer mellan 25 och 30 grader men istället har nätterna varit riktigt milda och fina varför julis medeltemperatur så här långt varit något över den normala. Regnet har som vanligt varit fördelat och anledningen till årets gnäll är att Stockholm i år drabbats negativt. Stora delar av (västra) Sverige har haft normalt med regn. Glöm inte heller att den statistiskt vrmaste tiden nu är framför oss (20 juli – 10 aug)

 • Lars: Julis medeltemperatur så här långt har varit något UNDER den normala. Det som var normalt 1961-1990 är inte längre normalt.

 • 18-21 grader låter som lite väl optimistiska förhoppningar. Men det kanske gäller något annat varmare land ?

 • Markus:

  Lars har raett naer han saeger att medeltemperaturen i Sverige i juli har varit ganska normal. Det beror dock fraemst paa varmt vaeder i boerjan av maanaden. Om alla bara slutade gnaella skall ni se att vaedret den kommande veckan pressar upp medeltemperaturen i landet.

 • Daniel: Jag skrev att medeltemperaturen har varit något under normalt. Alltså ganska normalt.

 • Svar till Markus:

  Jag foerstaar. Men om det blir som prognosen saeger i veckan, laer nog medeltemperaturen gaa uppaat.

 • Hej på dig Kalle!

  Sommaren är inte slut bara för att Juli snart är slut.
  År 2004 så kom sommaren igång först i slutet på Juli
  och nästan hela Aug blev fin med både sol och värme, vi får inte tappa hoppet.

  Daniel: Det är verkligen härligt med positiva människor, men det är kanske inte så konstigt att vi svenskar gnäller lite extra i år, semestern är kort och då vill man verkligen ha bra väder, tyvärr så har ju både Juni och Juli legat UNDER NORMALA TEMPERATURER och det där blöta som faller från himmelen som kallas för regn.

 • Eva-Lena:

  Sommaren är slut i Skandinavien när Juli är slut så har det alltid varit. Här på Västkusten brukar det kunna vara som varmast temperaturer i slutet av Juli och början av Augusti med varma kvällar och varmt havsvatten vilket avtar efterhand under Augusti och September. Så är det inte i år eftersom havsvattnet inte har blivit uppvärmt utan är kallt. Jag reagerar av en konstig väderprognos som talar om att det skall bli varmare. All logik säger att det är osannolikt, i varjefall på Västkusten men möjligt det är annorlunda i östra Sverige och i inlandet. Jag skulle vilja säga att 25 grader är osannolikt på Västkusten när havsvattnet är så kallt som det är, solen är inte så stark så här sent på året.

 • Eva-Lena:

  Jag erkanner sjalv att jag faktiskt sjalv gnallde lite mycket pa de andra. Det var for att jag allmant var pa daligt humor. Men faktum ar att juli inte har legat under det normala i storre delen av landet, utan ganska normalt, och veckan som kommer hojer utan tvekan medeltemperaturen.

 • Kalle: Så här sent på året? Det var bara 1 månad sen solen stod som högst upp på himmelen och än så länge har den definitivt kräm för att få upp temperaturerna till 25-27° ( om luftmassorna tillåter det).

  Fast jag vet inte alls hur det är på västkusten men jag tror nog Göteborg ochså kan få temperaturer nära 25 framåt mitten på nästa vecka;) . Men det stämmer det du säger att inlandet i Sverige får normalt sett lättare för mer kontinentalt klimat under ett dygn

 • Solens kraft avtar ju närmare hösten kommer. Det brukar vara just den här tiden som vattnet åter börjar bli kallare i insjöarna.
  Kanske sista majveckan förblir årets bästa och längsta värmebölja.
  Men augusti kan mycket väl bli varmaste sommarmånaden i år om nätterna är varma.

  Hur är hela årets medeltemp. i år hittills? Jag tror det är ÖVER det normala.

 • Hörde just också om höstens första nattfrost i Norrland. Horn i Götaland hade iaf. 2 plus inatt.

  Och om snöblandad regn där.

 • Albin:

  Sent på säsongen kanske hade varit ett bättre uttryck. Jag ville egentligen inte klaga på vädret utan reagerade som sagt på en väderraport som beskriver att det kommer bli varmare och att sommaren kommer.

  Havsvattnet fungerar som en ackumulator av solenenergi. På västkusten är som normalt havsvattentemperaturen en avgörande faktor för temperaturen (sol, vind och vatten är elementen). Av den anledningen tror jag det är osannolikt att lufttemperaturen här under nuvarande förhållanden kan komma upp över 20 grader, och det är även om solen konstant skulle stråla ifrån klarblå himmel i en vecka. Min gissning är att genomsnittstemperaturen här är cirka 5 till 10 grader lägre än vad som är normalt för tidsperioden. Det är en vecka kvar av Juli så vi får se, men jag är tveksam. Och kommer det väldigt varm luft ifrån annanstans över det kalla havet så brukar det ofta resultera i dimma. Och jag är införstådd med att tillfälliga fluktuationer i temperaturer sker lättare i inland.

  Jag är ingen meteorolog, det är de som gör väderrapporterna.