Jag gjorde en intervju för Svenska Dagbladet inför midsommar. När hon hade sammanfattat vårt samtal i artikeln så blev underrubriken ”Södra Sverige drog nitlott. Meteorolog: ”Blir sämre””.
Och så både blev, och är, det. Just är vi på utför. Det blir mer regn. (och inte bara i södra Sverige). Men det blir inte bara regn. Solen skiner av och till.
Och ja, jag tillåter mig att använda värderande ord i prognosen. På midsommar vill tillräckligt många ha sol, och framför allt inte regn, för att man som meteorolog skall kunna säga vad som är ”bra” respektive ”dåligt” väder. Dagarna efter midsommar vill man nog också slippa regn. Men…
I kväll bildas ett lågtryck över Danmark/Skåne. Det rör sig under nattet åt nordost samtidigt som det fördjupas. Måndag eftermiddag ligger det över Östergötland.
Lågtrycket gör att det kan komma rätt så stora mängder regn i såväl Götaland som Svealand under måndagen. Temperaturerna är väl inget att hurra för: Mellan 10 och 13 grader.
Då är det i alla fall lite bättre i både södra och norra Norrland, trots regnskurar. Här blir det i alla fall chans till sol och temperaturer omkring 15 grader.
Allt detta mitt i det vi kallar ”sommar”. Juni 2012 kommer att gå till historien som en blöt, och inte alltför varm, månad.
Man får försöka vara glad åt något annat. Själv är jag nöjd med att gräsmattan är grön, att risken för skogsbrand är liten och att solpanelerna gör varmvatten även om det inte är varmare och soligare än så här :). Men barnen glor på TV, spelar datorspel och bråkar istället för att spela riktig fotboll och alla andra bra saker man kan göra ute (och inte får göra inne).
Jag antar att resebolagen gnuggar händerna medan lokala turistattraktioner tycker det är tyngre. Tivoli och badplatser i regn är bara för entusiasterna.
Högsommarvärme? Nej, kanske senare, men inte den närmsta veckan. Sol? Ja, men blandat med regn och moln.
/Martin
Några som gillar regnet är de förb-de mördarsniglarna. De växter, som älskar regn blir i gengäld uppätna eller naggade i kanten. Men som Povel sjöng: ” Över alltihopa lyser moder sol ” !!!!
Senast igår förmiddags visade ju prognosen att temperaturen i slutet av veckan skulle kunna stiga över 20 grader i södra Sverige, och att vädret skulle bli mer växlingsrikt med lätta regnskurar och en del sol, med ganska svaga vindar. Igår kväll ändrades prognosen helt, och nästa helg ser mycket regnig ut med ganska blygsamma temperaturer, dock bättre än vad som kommer att bjudas på i början av den kommande veckan. Imorgon blir det endast 9 grader i inre Småland, och 60 mm regn. Det är allt annat än sommarväder det. Men tisdagen ser bättre ut med en del sol och uppåt 20 grader.
Jag har några frågor jag vill ställa Martin: Jag måste säga att 2012 hittills bjudit på väldigt ovanligt, och tidvis inte särskilt trevligt väder, med en förvisso normal januari, men sedan hur svängig februari som helst, rekordvarm mars och iskall april, kraftig värmebölja före Pingst och sedan dess enbart kyligt väder, som har hållit sig under lite mindre än en månads tid. Nästa vecka drar jag till Kroatien, och fram till 27 juli är svenska vädret obetydligt för mitt vidkommande. Men det vore ändå synd om temperaturen i juli och augusti inte orkade upp på mer än 15-20 grader, och med massa regn. Man får hoppas att lågtrycken från Arktis mot Skandinavien saktas ned, och att det blir mer typiskt svenskt högsommarväder, d v s med runt 20-25 grader, en del sol, av och till lätta skurar och svag vind. Detta väder är skönt, får då blir det så underbart ljummet efter att en skur passerat och solens strålar lyser mot ansiktet samtidigt som de stiger upp från vattenpölarna på gatan. Tror du fortfarande att vi kan få en varmare period? Då menar jag om du tycker att du kan skönja en sådan tendens?
Martin: Hej Daniel. Du sammanfattar det bra.
Inom de närmaste dagarna kommer åtminstone en långtidsprognos. Får se vad den har att förtälja rörande resten av sommaren. Man kan ju å andra sidan vara besviken över tex WSI:s maj-prognos som sade varmare juni-aug. Men man skall minnas att de talar om sannolikheter som uppenbarligen inte föll så bra ut i juni i alla fall.
Men om jag får önska så blir det lite varmare och lite torrare.
Tack för svaret Martin!
Jag har läst WSI:s prognos i maj, och som bekant talade den om en varmare sommar. Men YR.NO har också sagt att bara för att man prognosticerar en varm sommar, betyder det inte att hela sommaren blir varm. Som exempel angav de t.ex att juni kan vara kall, juli normal, medan augusti är mycket varm, varvid sommarens sista månad väger upp till försommarens kyla, och på så vis medför en varm sommar. Finns det någon sanning i detta?
Jag tänker återigen på det lustiga väderåret 1975, som på många sätt påminner om 2012 års väder. Liksom 2010 var vintern 1974/75 mild och blöt, liksom mars. Sedan blev april betydligt kallare, med vintriga inslag. I maj 1975, en övrigt riktigt kylig månad, förekom en kort värmebölja, dock inte alls lika kraftfull som i år, i mitten av månaden. Månadsskiftet maj-juni blev sedan extremt kallt, med lokalt snö i både Småland och Värmland, och juni blev i övrigt rejält kylig. Juli året blev växlingsrik, med varma och kalla perioder som tog ut varandra. Under månadens gång blev de varma inslagen successivt längre och kraftfullare, samtidigt som de kalla inslagen blev kortare och svagare, och den 4-11 augusti resulterade det i en våldsam värmebölja, med över 30 grader en vecka i streck i hela Sydsverige. Efter värmeböljan blev resten av augusti rätt varm, med temperaturer runt 25 grader, och vid månadsskiftet augusti-september blev det nära 30 grader. Sedan blev hösten 1975 mycket mild.
Tror du att det skulle kunna bli en liknande utveckling i år som 1975, att juli successivt blir lite varmare, och att augusti kulminerar med åtminstone en värmeperiod. Kanske inte lika varm som 1975, men ändå relativt varm med kanske uppåt 25-30 grader och en del sol? Vore roligt att få mötas av ljummet väder när man återvänder hem från Kroatien.
Martin: Långtidsprognoserna bygger ofta på sammanställningar av olika scenarier. Man gör alltså inte bara en prognos, utan flera och tittar på medelvärden, extremer och spridningar. På så sätt kan man se att helheten tex blir varmare än normalt för en viss månad/säsong. Men de utesluter inte scenarier där det är kallare under en viss period, men helheten har visat på värme. På så sätt kan man säga att kyla under en viss period kan kompenseras av värme under en annan period.
PS. Jag var i Kroatien för ett par veckor sedan. Det var perfekt väder där då för min smak: Solsken, 20-25 grader och okay temperaturer i vattnet (samtidigt var det köldrekord här hemma). Men under högsommaren tycker jag att det lite för varmt där. DS.
Var var du i Kroatien? Jag brukar hålla till i de norra delarna av landet, där sommarvärmen blir mycket jobbigare än vid kusten. I norra inlandet blir luften fuktig och vindsvag, och en temperatur på 30 grader känns då som runt 40 grader.
Hursomhelst, i början av juni satte Stockholm köldrekord, men man får inte glömma att Sverige veckorna innan upplevde en för maj ovanligt kraftig värmebölja, med över 26 gradig värme hela 7 dagar i streck. Den 25 maj var det 30 grader i både Falun och Arvika.
Det som jag skulle önska när jag kom tillbaka från Kroatien är en temperatur på runt 20-25 grader, lätta åskskurar på eftermiddagen, bra badtemperatur, d v s 17-20 grader, och inte särskilt kraftiga vindar. Gärna sol så att man kan njuta om dagarna. Helst inte samma väderläge som nu, d v s 13-15 grader, kulingvindar, ösregn och åska.
Jag berättade ovan om sommaren 1975 där det snabbt slog om från kyla till värme. Liknande läge rådde även 1996 och 2004, då de varmaste perioderna inföll i augusti.
Tror du att det finns en chans att vi får någon värmeperiod liknande den före Pingst?
Martin: Cres. Ja.
Hej!Jag undrar bara när kommer sommarvärmen till södra sverige?Tycker det är inte annat än massa lågtryck hela tiden,regn & blåst.Har det med växthuseffekten att göra eller, tycker det är sällan fint väder nu förtiden.Vet bara att förr när det var juni juli så var det nästan alltid fint väder nu är det sällan så tycker jag.Vill ha sommarväder nu….
Mvh
Anders
Det stämmer att juni sedan 80-talet tenderat att vara kylig. Men de senaste åren har juni bjudit på hyfsat väder. 2011, 2008, 2007 och 2006 har juni bjudit på rejäla värmeböljor, iallafall i östra Sverige.
Det har inget med växthuseffekten att göra, det handlar troligtvis om en slump. Juni var inte alltid bra förr. Några av de kallaste junimånaderna är 1994, 1991, 1987, 1979, 1975, 1968, 1955, 1944 och 1923. Notera att några av dessa år är berömda för kraftig sommarvärme i juli och augusti. 2000-talets varmaste juni är 2007.
Växthuseffekten påverkar vädret i hela världen, dock med regionala skillnader. De senaste åren har det vid flera tillfällen rått ett väderläge, där en stillaliggande dropp med orörlig kalluft legat över Skandinavien, medan resten av världen haft varmt väder. Därför tror många att den globala uppvärmningen är rent dösnack. Men sanningen är inte sådan. Det är heller inte rätt att säga; ”Men om Sverige hela tiden haft kallt måste det ju innebära att det blir kallare här”, utan detta är en slump. Det motsatta väderläget rådde 2008, då Skandinavien nästan oavbrutet hade en strömning av värme, medan Asien och Nordamerika dominerades av ovanligt kalla luftmassor, med mycket snö vintertid och regniga somrar.
2011 rådde mycket milt väder i Sverige, efter ett kallt år som 2010, och det bevisar att det skiftar mycket. Enligt amerikanska forskare kan en avtagande Golfström i framtiden medföra att uppvärmningen över Norden blir svagare eller rentav uteblir, vilket beror på att uppvärmningen i övriga världen kompenserar för en regional avkylning. Vi kommer därmed troligen få extremt varierande väder från år till år i framtiden, med t.ex ett år då vintern är kall och snöig, våren kylig, sommaren regnig och hösten sval, sedan ett år med varm vinter, varm vår, varm sommar och varm höst, och så kanske ett år med en kall vinter, normal vår, varm sommar och sval höst. En i framtiden eventuellt avtagande västanvind kan medföra att vädret över Skandinavien blir mer högtrycksbetonat, och då kommer inte nederbörden i Sverige att öka, snarare att minska, med mest nederbörd i form av skurar på sommaren, då det kan bli fler värmeböljor om vi får ett inlandsklimat som i Ryssland.
Sammantaget är det i framtiden troligt att vi i Sverige får ett klimat med år som vädermässigt inte visar några likheter med varandra.
Notera dock att inget som sägs är 100% säkert. Det är framtiden vi talar om, och det forskarna säger är hypoteser.
Daniel: Hur går det med adressen har du skaffat den än? Ja som sagt var man får hoppas att jetströmmen som nu är under UK rör sig uppåt och placerar sig över norra Sverige.
´Man kan bara säga att det har blivit
jävla skitsommrar i Sverige.
Det är bara att packa och
sticka söder ut om man ska ha lite
sommarväder.
Här i N Bohuslän är det regnunderskott sedan slutet av april. Gräsmattan gulnade. Hittills ca 100 mm under snart ca två månader. Regnet har kommit vid enstaka tillfällen, 22 mm sedan sent på midsommaafton. Så regnet är välkommet här.
Att önska eller sia om vädret månadsvis i förväg verkar meningslöst. Kan man förutspå en vecka är det inte illa. Lågtryck kan tydligen uppstå plötsligt som i kväll över Skåne/Danmark. Hur långt i förväg kunde man förutspå det? Det är väl bara vid kraftiga högtryck det är lätt att säkert spå väder.
Vädret har alltid varierat och kommer alltid att variera.
”Växthuseffekten påverkar vädret i hela världen, dock med regionala skillnader. De senaste åren har det vid flera tillfällen rått ett väderläge, där en stillaliggande dropp med orörlig kalluft legat över Skandinavien, medan resten av världen haft varmt väder. Därför tror många att den globala uppvärmningen är rent dösnack. Men sanningen är inte sådan.”
Aha så alla andra har haft varmt utom vi i sverige?? Vem är dösnackaren? Vi har inte haft någon signifikant global uppvärmning på snart 15år och det vet du mycket väl också….ELLER??
Daniel, dags att skaffa en egen väderblogg?
Jag tror jag vet en här i kommentarsfältet som kommer slita ut sitt tangentbord i förtid. Synd för miljön…
Hittils kan väl sommaren sammanfattas som… regn!
Läste någonstans att den här sommaren var på väg att bli rekord dålig, sedan typ hedehös tid. Är det på väg att infrias?
Regnat otroligt mycket här på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Jobbade som vakt några nätter innan swedenrock festival, tror aldrig jag varit med om kallare nätter. Plus att det regnade till och från. Det roliga är att några säger att vi går mot en ny istid vilket jag kan tro. Några gnäller om global uppvärmning. Om man ser till hur vädret varit hitills så säger jag global warming my ass!
Inga problem med regn. Badar och cyklar men inte lika länge som en varm sommar. Lägger inte energi på detta. Är glad att det är ljust och att semestern är på gång.
Lennie, ja absolut! Speciellt om man använder kommentarsfältet till en egen blogg! Kanske inte riktigt det som är tanken?
Svar till Anders:
Vem är det som säger att sommaren kommer bli dålig? Hur kan man veta att hela sommaren blir rekorddålig redan den 25 juni? Inte en chans att sommaren är rekordkall. Sommaren 93 var betydligt sämre.
Vad är det som säger att vi går en istid till mötes bara för att juni 2012 är kall? Kalla somrar är inget nytt fenomen. Det har förekommit även förr.
”Det var kallt några nätter … Plus att det regnade till och från … vi går mot en ny istid … vilket jag kan tro”!!!
Låter som en väl underbyggd vetenskaplig tes för att kullkasta decennier av forskningsresultat
och komma fram med en egen trovärdig förklaring.
Det verkar som om många fortfarande inte vill förstår att global uppvärming inte handlar om
några nätter i juni, utan om att enorma mängder energi lagras i atmosfären som får sitt utlopp
i extremväder såsom kalla nätter, hårt regn, stormar, torka, värmeböljor…
Vad är det som säger att vi går en varmare period till mötes bara för att mars 2012 var varm? Varma perioder är inget nytt fenomen. Det har förekommit även förr.
sommaren kommer,den är försenad,om ni minns vintern var den inte heller någon höjdare men vi fick en riktig portion kallluft och snö omkring 20 januari som varade 3-4 veckor,något omvänt skulle kunna ske i sommar,troligtvis i slutet av juli i så fall,men visst överlag så blir den rätt dålig precis som vintern vi lämnat bakom oss,om man ser till våra barndomsminnen så är detta år en katastrof till stora delar,rätt väder på fel månad kan man väl säga,högsommar i maj är ju en svag tröst för dom som har börjat sin semester nu,men som sagt jag tror den kommer till dom som har planerat sin ledighet närmare augusti,tyskarna verka vinna med sitt koncept i år,dom bruka väl ha sen semester om jag inte misstar mig,i alla fall ha en bra dag i regnet och njut av vår friska luft,håll ut,värmen kommer alltid till slut om än kort period.
Håller med dig Lasse! det är riktigt jädrans skit sommrar här i detta land nu för tiden, det känns som att det blir värre och värre…
Kan vi möjligtvis hoppas på att det blir som sommaren 2004 att det slår om och blir varmt och soligt i Aug månad och att vi då kanske kan få se fram emot en lång och varm brittsommar…hoppas det!
De säger att jorden kommer att gå under 2012 då vet jag i såna fall i vad…vatten… dags att bygga Noaks ark.
Daniel! har du tagit över Martins jobb?????
WSI:s senaste långtidsprognos är inte mycket att hurra för! Det verkar som att det usla sommarvädret fortsätter. Får hoppas det slår om, men lär inte göra det förrän mot slutet av juli början av augusti i så fall….
Svar till Harry:
Jag är född 1997, men min farmor har en väderdagbok från varje dag 1 januari-31 december väderåret 1975. Jag har studerat min farmors anteckningar från den 1 juni till 31 augusti 1975, och dessutom läst fakta om denna sommar hos SMHI, DMI m.fl. Då har jag fått en helhetsbild över hur det verkligen var denna varma sommar. Jag har även hört rykten om att långprognosen för sommaren 1975 antydde om mycket kyla och regn, men att det slog om totalt.
1997!!! Så du är bara 14 eller 15??!!
Oj, har har vi en väderplugghäst(ingenting dåligt med att vara det)
Måste alla vara så fruktansvärt snälla??
Daniel får väl skriva så mycket han vill, eller??
Jag menar, om Martin inte skule tycka om det (det verkar som vissa bloggare inte gör det) får han väl radera det om han vill…