Vädret just nu är väl ingen höjdare precis om man tänker sig att man skall fira en tradition som midsommar. Vad har vi just nu? En gnutta sol då och då, men desto mer av moln och regn. Och på det temperaturer mellan tio och tjugo grader.
Men om ni inte gillar vädret just nu (och det är det många som inte gör), betänk då att vädret vi har idag lika gärna skulle kunnat inträffa på fredag. Det är inte långt kvar dit och lågtrycken följer sina egna mönster, inte vår almanacka.
Idag, till viss del i morgon och på tisdag blir det fortsatt regn och rusk. Lågtrycken står bokstavligen som spön i backen. Men det förändras.
Med början på onsdag och framför allt på torsdag och fredag så präglas vädret av högtryck istället för lågtryck. Det skall förhoppningsvis kunna lyfta såväl vädret som humöret till andra skyar.
Det ser ut att bli ”bra” väder dagarna innan och på midsommar. Mest uppehåll, soligt, svaga till måttliga vindar och temperaturer kring 20 grader. Om solen ligger på och det är vindstilla så kan det stundtals kanske upplevas som varmt.
(Men/och på lördag blir det ostadigt igen).
På torsdag är det är sommarsolstånd. Det kommer att vara okay väder då med. Men om jag var tvungen att välja en dag denna vecka då det ser ut att bli bäst väder för att fira midsommar, då skulle jag välja fredag.
Trevlig midsommar. Kanske inte kanonväder enligt alla, men i alla fall bra mycket bättre än vi har just nu.
/Martin
Dåligt väder har det, utan avbrott, varit sedan den 28 maj, och temperaturen har hittills under sommaren inte varit högre än 23 grader i Lund, vilket faktiskt uppmättes igår, en i Götaland solig och ganska försommarvarm dag. Men jag måste säga att det är extremt ovanligt att temperaturen i juni aldrig orkar upp till 25-gradersstrecket ens vid solsken, och den orkar med nöd och näppe upp till 20-gradersstrecket. Så har vi haft i två och en halv vecka i streck, och lågtrycksområdena i nordväst och nordost ligger kvar, utan att röra på sig.
Enligt senaste prognosen ser Midsommarhelgen inte särskilt bra ut vädermässigt. YR.NO har lagt in ett djupt lågtryck dagen före Midsommarafton med kraftigt regn och bara 10-15 grader i Sydsverige, och midsommarafton ser molnig ut med bara 15-20 grader i söder, och 5-15 grader i norr. Det ser i nuläget inte ut att bli en enda fin period de kommande 10 dagarna, och sommaren fortsätter att låta vänta på sig. Synd, men det är bara att inse; sommaren 2012 har inletts med polarkyla och spöregn.
Intressant är att du trodde att värmen skulle komma sommaren 2012. Jag vet att det än bara är den 17 juni, men med tanke på att riktiga sommartemperaturer lyser med sin frånvaro i väderprognoserna, börjar jag undra om du trodde rätt. Värmen kan ju komma i slutet av juli och augusti, men i nuläget finns ingen riktig sommar i sikte.
Förvisso rådde liknande läge fjolårets juni, medan värmen kom den 27, och så långt sträcker sig inte prognoserna, men å andra sidan upplevde Sverige en kraftig värmebölja den 1-13 juni i fjol, med 25-34 gradig värme i hela landet. I år har vi upplevt en värmebölja, nämligen den 20-28 maj, med nära 30-gradig värme i Dalarna och Värmland.
Jag tänker, om maj har kunnat bjuda på höjdarväder, måste väl även sommaren kunna göra det. Jag vet att det finns exempel där våren har varit toppvarm, medan sommaren har varit miserabel. Jag tänker då på 1993, då temperaturer på 25-30 grader uppmättes under andra halvan av april, medan sommaren, juni-augusti, knappt kunde prestera en enda högsommardag, men däremot regn och kyla i mängder. Året därpå, 1994, blev dock en medelhavssommar för Sveriges del.
Liknande läge rådde däremot somrarna 1996 och 2004, då juni och juli var riktigt dåliga somrar, med nästan ingen värme och massa regn. Detta gäller i synnerhet 1996, då juni inte hade en enda högsommarvarm dag. Juni 2004 uppmättes däremot 27 grader i början av månaden. Bägge åren bjöd sedan slutet på juli och augusti på fint sommarväder, med uppåt 30-gradig värme. Vore roligt om så även blev i år, om inte slutet av juni och början av juli tänker bjuda på någon värme. Jag skall som sagt till Kroatien efter Midsommar, och även där ser temperaturen ut att sjunka till förhållandevis låga temperaturer, 20-25 eller runt 25 grader, men det är i allafall bättre än i Nordeuropa.
Det finns dock exempel på år då sommaren börjat bra och sedan blivit sämre. Jag tänker då på bland annat 2007, då temperaturen varje dag den 2-13 låg över 27 grader, medan sommaren i övrigt bjöd på svalt och extremt regnigt väder. Augusti bjöd dock vid två tillfällen på 31-gradig värme år 2007.
Utifrån allt jag ovan skrivit har jag bara en fråga till Martin; vad tror du om resten av sommaren?
Är glad för svar.
///Daniel
På er hemsida står det att solen skall lysa för fullt nu i Eskilstuna trakten, men det började regna i natt och ösregnar ännu. Det är så molnigt det kan bli. Kan vi lita på prognosen inför midsommaraftonen?
Denna sommar är en ren KATASTROF!!!
Jag har levt i 35 år, och har aldrig upplevt en mer frysig sommar. För några veckor sedan här i Småland var det frost!!!!!
Martin, varför kommer det ingen sommarvärme?
Ska jag sätta på vinterdäcken eller???
Hej Martin!
Har alltid uppskattat denna blogg och klart.se i övrigt, men på senaste tiden har jag fått allt mindre tillit till väderprognoserna då de inte bara varit aningen felaktiga, utan snarare totalt galna. Särskilt har jag förundrats över hur ni inte ens klarar att ge en korrekt rapport om vädret *just nu*.
Titta på detta exempel fotat från mitt fönster för fem minuter sedan här i Eskilstuna: http://www.flickr.com/photos/djst/7385097804
Som du ser tycker klart.se att det är strålande solsken (och har rapporterat det som *just nu*-vädret i ett antal timmar denna morgon) när regnet i själva verket öser ner och himlen är totalt täckt av moln. Hur är detta ens möjligt? Får ni inte denna information från väderstationer som rimligtvis borde rapportera aktuellt väder och inte någon drömprognos? Eller befinner sig denna station möjligtvis 10.000 m.ö.h.?
Jag förstår inte vad som hänt. Väderprognoserna har väl aldrig varit sämre. Å detta gäller inte bara klart.se utan flera. Smhi e helt ute å cyklar,Yr.no har fel. Danska
Postade föregående inlägg innan det va klart av misstag. Danska dmi gick alltid att lita på för men nu har detta med ballat ur. Vad är det som händer egentligen med vädret å prognoserna. Vi står här å ska torka hö på gammaldags vis å måste kunna lita på prognoserna. Än en gång. Vad är det som hänt?
Jag bor i Kalmar nu visar prognoserna att det ska bli regn till midsommar för några timmar sedan var det fint väder som utlovades. 06.55 i morse sa Bengt L i radion att det skulle bli hyggligt väder t.om. midsommarafton. Ett tips ge fanen i och gör längre prognoser än tre dagar. Vad jag minns så var träffsäkerheten bättre på den gamla ång-tevens tid.
Om man lyssnar på alla meteorologer nu kan man tro att vi kan glömma alla värmeböljor i sommar. Men det är bara den 17 juni, och sommaren slutar formellt den 31 augusti. Alltså återstår mer än två månader tills sommarens slut. Vissa år har värmen kommit igång riktigt sent, t.ex 96 och 04, som ovan sagt. Andra år har värmen uteblivit. Man får bara hoppas att den inte gör det i år, även om den risken finns.
Hej!
Vädret vid höga kusten är bra.Det växlar mellan sol
och regn blåst och vindstilla.”Fjärden ligger blank…”osv. Det är grönt det blommar och doftar.
Njut medan tider är. Snart bränner växthuseffekten
bort all grönska.Nå det dröjer,men nog tycker jag
att det har blivit varmare.Hur var midsommrarna en
tioårsperiod för exvis femtio år sen?
Jag är bara glad att värmen håller sig borta, för min bil den har ingen AC 🙂
2012 är året där vi svenskar fått uppleva hur vädret egentligen skall vara i Sverige. På 1990- och 2000-talen har vi gruvligt blivit bortskämda med värme, speciellt förra året.
I år fick vi uppleva både en gräsligt kall april, majsnö i norr och en normalkall juni. På 1970- och 1980-talen var vädret ungefär som det är 2012, undantaget extremt varma år som 1972, 1975 och 1989.
I år blir det en dålig sommar, men det betyder inte att det är en trend som kommer fortsätta. Ifjol var det en varm sommar, trots allt regn, och det får vi tacka för. Vi får bara hoppas att sommaren 2013 blir bättre. Om det hade varit en trend mot kallare somrar skulle vi knappast haft 30-gradig värme i Dalarna före Pingst i år.
Jag skulle efter att ha sett de senaste prognoskörningarna gjort ett nytt inlägg, med titeln ”Fortsatt kyligt, även i Midsommar”, med följande text under:
”I det förra inlägget skrev jag att det skulle bli varmare och soligare kring Midsommar. Det var ECMWF som föreslog denna prognoskörning.
Nu ser det dock annorlunda ut. ECMWF har lagt in ett lågtryck över Sydnorge på torsdag den 20, och midsommarafton blir sval, eller rentav kall, med temperaturer omkring 15 grader i söder, lokalt i inre Småland omkring 10 grader, och talrika regnskurar. I norra Lappland kan man börja tänka senvinter igen, då det kommer att vara snöinslag i nederbörden, i samband med en temperatur på 0-5 grader.
Med andra ord anbefalls långbord inomhus och långbyxor till Midsommarafton. Ta gärna med en extra filt eller två, för någon värme blir det inte tal om. Vill man ändå njuta Midsommarvärmen får man bege sig ca 100 mil söderut. Där blir det soligt och varmt.
Midsommarhelgen ser även ut att bli blåsig, med kulingvindar på västkusten och utmed Skånes västkust.
När kommer värmen då? Svaret är att ECMWF behåller kalluften över Skandinavien hela sin prognoslängd på 10 dagar framåt. Temperaturen kommer liga 1-3 grader under det normala. Det kan emellanåt bli relativt ”hyggligt” med någon solglimt och uppåt 17-19 grader, men annars är regn, kyla och moln huvudingrediensen den kommande veckan.
Nu kan ni som blev förvånade över att prognosen för midsommarhelgen var bra vara glada över att det blir som vanligt. Det är väl det enda positiva med vädret de kommande 10 dagarna.
Ja, vädret kunde sannerligen ha varit roligare!”
Det är nog bara Wolfgang Röder som kan sia hur vädret blir i sommar 😉
Jag bor på östra sidan av Öland och måste säga att jag inte känner igen mig i många av tidigare inlägg. Här råder det torka. Den senaste månaden har vi bara fått runt 20 mm! För övrigt så har det varit växlande molnighet med ganska mycket sol. Temperaturerna har dock varit låga, framförallt på nätterna. Vi flyttade för 3 år sedan från sydsvenska höglandet i västergötland där vi bott i 4 år till Öland och har sett en stor skillnad i klimat. Det är så uppenbart, att man ’upplever’ skillnaden, om ni förstår vad jag menar. Jag har emellertid också faktiska siffror på skillnaderna från min hemmaväderstation. Under sommarhalvåret så är regnmängden helt enkelt runt hälften av vad den var i västergötland. Ganska stor skillnád alltså. Det överrensstämmer rätt bra med SMHI:s statistik (1961-90) som visar 500mm i årsmedel för Öland (det kan förresten skilja en del bara mellan öst- och väst-kusten på Öland), medan områden i västra delen av sydsvenska höglandet mot Halland har uppemot 1200mm. Så, vi har stora skillnader i klimat bara i södra Sverige pga inte minst höjdskillnader, inland, kust men också att ’vädret’ oftast kommer västerifrån.
om ni minns så var vintern 2011/12 också försenad,vi fick en varm och grön julhelg och sommaren ser ut att kopiera samma mönster om man kolla almanackan,mot slutet av jan kom snön och varade några veckor så i mitten av juli kommer nog högsommarvärmen smygande och blommar ut några veckor fram til mitten av augusti och sen slår den till igen i september och förmodligen oktober också om nu inte vädret justerar sig rätt till kalendern igen vilket skulle kunna ske och det vore det bästa anser jag
varma hälsningar från nybro kommun i södra kalmar län östra småland,
just nu 2012-06-18 kl 14.15 nybro tätort halvklart och runt 19 grader skulle jag tro,perfekt om det inte vore för den friska vinden
Somrarna 2010 och 2011 var varma i Sverige, eftersom ryssvärmen hela tiden fanns över Ryssland och Baltikum. 2012 kan man inte påstå att det råder ryssvärme där, snarare råder ett väder som påminner mycket om ”typiskt svenskt sommarväder”, d v s en del sol, skurar, åska och mellan 15 och 23 grader. I år finns värmen över Sydeuropa, även om den är betydligt svagare än vanligt. Normalt skall man i de sydligaste delarna av Italien och Grekland kunna nå upp till 35-40 grader. Så är inte fallet i år. Över Brittiska öarna och Nordfrankrike förtjänar det knappt att få kallas sommar. Exempelvis är prognosen för Aberdeen i Skottland mycket dyster för sol- och värmeälskande.
DMI:s, egentligen ECMWF:s, långtidsprognos är ju som bekant inte särskilt munter för soldyrkare, utan den talar om fortsatt ostadigt och svalt väder. Förra året låg Sverige och Danmark på gränsen mellan varm- och svalluften, och varmluften fick av och till chanser att vinna mark över svenskt område, för att sedan trängas tillbaka av sval Atlantluft. I år ligger gränsen mellan luftmassorna på betryggande avstånd från Sverige, med andra ord ligger vi utan tvekan på den kalla norrsidan av gränszonen mellan luftmassorna, medan södra Centraleuropa och norra Medelhavet ligger söder om eller vid gränsen. Denna värme/kylagräns är faktiskt den ringlande polarfronten, som vid åtskilliga tillfällen denna vår och försommar legat långt ifrån Sverige, vilket är extremt ovanligt. Normalt går polarfronten norr om Sverige, och vi får växlingsrikt väder med ömsom sol och värme, och ömsom regn och rusk. Men i år har ett massivt högtryck i väster blockat vägen för värmen att nå Skandinavien, och massiva lågtryck norr- och öster om högtrycket snörper av så gott som alla varmluftsattacker mot vårat land.
För att vi skall få upp värmen krävs att gränsen mellan varm- och kalluften går upp över Nordskandinavien, och att Nordkalotten får ostadigare väder, medan Sydskandinavien får både värme och svalluft. Nu är det bara att hoppas på att väderläget ändrar sig, efter ett likartat läge mellan 30 mars och 17 juni, så att semestern kan firas i bättre väder. Annars blir det till att hoppas på nästa år.
P.S. Detta väderläge, att polarfronten håller sig långt söder om Sverige, inträffade före senaste ”Lilla istiden”, då Europa under flera århundraden upplevde överlag kyligt väder.
Du kan en hel del Daniel! Själv har jag koll till viss del och ser över vädret väldigt ofta och har ett bra minne! Låter kanske konstigt men kan man få din E-postadress så kanske du kan lära mig mer gällande väder& klimat framöver?
Det här väderläget liknar väldigt mycket hur det såg ut 2007 (från mitten på juni, innan dess var det ett massivt högtryck över Sverige), men som Daniel säger är värmen över sydosteuropa svagare än vanligt. Då hade vi temperaturer på runt 40 grader under vissa perioder. Exempelvis var det hela 37 grader i Prag i mitten på juli när jag var där och i Rumänien toppade man hela 49 grader i skuggan, vilket är mer än extremt.
Nåväl, med undantag för enstaka dagar stod sig det ostadiga vädret i framförallt södra Sverige i ungefär en och en halv månad. I norrland var det bättre, där vädret präglades av en större andel högtrycksbetonat väder. Lagom till augusti kom tillslut värmen i hela landet.
Nere på kontinenten låg polarfronten så långt ner som södra frankrike och norra italien i ungefär en månads tid (mitten på juni-mitten på juli). När det vände befann jag mig i sydligaste Tyskland, på gränsen till Österrike. Det gick från att vara 10-15 grader och tidvis regnskurar till att vara 32 grader och strålande sol på två dagar, med en mellandag då det låg kring 25 grader. Det var verkligen extrema kontraster.
Skulle samma mönster upprepa sig, bör det vända kring mitten på juli här i Sverige. Även 2004 har en liknande mönster och det dröjde ca en och en halv månad innan värmen började leta sig tillbaka över Sverige efter en kort värmevåg i början av juni. Det är bara att hålla tummarna!
13 grader i början av juli i Göteborg enligt prognoserna? Detta är ju rena skämtet!
vintern vi nyss hade i år var ett skämt också men den kom till slut,var inte orolig simon,sommaren kommer tillbaka igen men vi vet inte när,men jag skulle gissa på slutet av juli-början av augusti men kanske tidigare,vädret har ju en förmåga att ändra sig snabbt,ena dagen är det runt 20,nästa kan mycket väl komma över 30 grader om ett högtryck skulle ta vägarna förbi sverige,i alla fall småland,vill du ha bra väder flytta till ostkusten,det är sällan regnet når hit,molnen bruka torka ur sig över kronoberg så vi klarar oss här,nå väl framtiden får väl ut se vem som har rätt eller fel.
Svar till Simon:
Lita inte på prognoser mer än 10 dagar framåt. De är av låg kvalité.
Svar till Albin:
Jag håller på att skapa ett gmailkonto, där du kan skriva frågor om väder & klimat. Jag skriver på klart.se:s blogg när jag har kommit på ett namn till gmail-kontot.
Slappna av.. Ni kan ändå inte göra nåt åt vädret! Det blir väder vad ni är gör.. Så .. ta det lungt, klä er i vettiga kläder, njut med era vänner och bekanta, var glada över att ni är friska och krya och att ni har tak över huvudet. Det är fortfarande väder det handlar om och inte tredje världskriget. Ibland regnar det, ibland skiner solen, ibland är det varmt, ibland är det kallt! Jag förstår om somliga lider av högt blodtryck! ..
Finns det chans för värmebölja i början av augusti?
Martin: Absolut finns det chans för det.
Nu känner vi igen oss, regn på midsommar är ju tradition, varför bryta den trenden? 😉