Av Martin Hedberg
I USA har meteorologerna svårt att finna ord för den värme som den senaste veckan berört stora delar av den Nordamerikanska kontinenten.
Temperaturer som dagtid pendlar kring 40 grader över stora delar av USA gör naturligtvis livet svårt för människor (och djur), men/och ett anknytande problem har bekymrat de mediatränade meteorologerna: Vad skall man kalla det?
Animering från Andrew Revkin, http://dotearth.blogs.nytimes.com/ (75°F = 24°C, 96°F = 36°C och 110°F = 43°C).
Att fortsätta säga ”heat” och ”heat wave” om och om igen i varje sändning känns inte riktigt bra. Förutom att det är tjatigt så säger det för lite om hur värmen upplevs (människor lider och flera har avlidit till följd av värmen och uttorkning). En våg (wave) brukar ju dessutom som bekant ha en rörelse och dynamik, men den här värmen har legat kvar för länge för att kallas ”en våg”.
Det närmaste man har kommit är begreppet ”heat dome”, vilket kan översättas med ”värmekupol”. Värmen orsakas såväl av solinstrålning till följd av liten molnighet, som subsidens (sjunkande luft) i ett högtryck som sträcker sig högt upp i atmosfären.
Värmen och frånvaron av regn har även skapat torka. Och när marken är torr så går inte solens energi åt till att avdunsta vatten. Det gör att det blir ännu varmare än om marken varit fuktig eller det funnits gott om träd som kunde transpirera vatten.
/Martin
Nästan Så man Själv Önskar Liknande Värme Efter Utlovade Högtryck Men det är Inte första Gången Martin Klantar sig. Ser framåt på GFs och Ser Skapligt ut nästa vecka men Ingen Riktigt Varm luft;(
Jag följde videon till youtube’s hemsida och fann en annan mycket intressant video i listan av relaterade videos:
http://www.youtube.com/watch?v=uXTCai_NAFk
Martin, det här är spännande eftersom det visar historiska data, och i likhet med supernovor så påstås resultatet bli ungefär detsamma oberoende av hur det startade. Kan du diskutera lite kring detta?
Martin: En första spontan reaktion är att det var/är både klarsynt och storsint av Bryan Lovell att uttrycka sig som han gör. Utan att känna till just hans historia så har det annars uppenbarligen inte varit tillräckligt med akademiska bevis från andra vetenskapliga skrår för att övertyga geologer och oljefolk tidigare (Just geologer och personer inom olje-, kol- och gasindustrin har varit ihärdiga förnekare antropogen klimatpåverkan). Men när nu en av ”de egna” utalar sig så kanske saker ändrar sig.
En annan, kanske lite cynisk, reaktion jag gör är att villigheten att ta till sig vetenskapen tycks hänga samman med ansvar och möjligheter till tekniska lösningar. Det tar emot att ta på sig ”skulden” om det inte finns någon väg ut, men när det nu kan ställas hopp till CCS, Carbon Capture and Storage/Sequestration, så är det lättare att (filosofiskt och praktiskt) erkänna problemen. Notera att han säger att geologer och oljeindustrin kan lösa större delen av problemen om man bara utvecklar en CCS-industri av samma storlek som fossilkol-industrin.
(Samma sak hände inom freon-ozon debatten: När industrin insåg att det fanns andra kemiska ämnen som kunde ersätta de för ozonskiktet mest skadliga freonerna, då slutade lobbyverksamheten mot resultaten av bla Crutzen, Molina och Rowland där de påvisat sambandet mellan freoner och ozonuttunning. De fick sedemera (1995) Nobelpris för sina upptäckter. För övvrigt är det samme Paul Crutzen som omnämns i intervjun, han myntade därtill begreppet ”Anthropocene”.)
Att det skulle innebära risker med att släppa ut stora mängder växthusgaser, bland annat koldioxid, påvisades för decennier sedan. Bland annat vittnade vår svenske forskare Bert Bolin om det såväl vetenskapligt som inför amerikanska politiker på 60-talet. Det han sade då, att halten koldioxid riskerade att öka med ytterligare omkring 25% mot slutet av 1900-talet, var en korrekt förutsägelse.
Man har även använt sig av geologiska spår på samma sätt som Brian Lovell gör. På en doktorrandkurs jag gick för ett par år sedan för forskaren Pierrehumbert så användes främst geologiska argument. Datormodeller (som kritiserats i vissa sammanhang) är ett måste om man skall säga något detaljerat om framtiden. Men de behövs inte för att konstatera att vi påverkar klimatet, på vilket sätt vi gör det eller att det medför stora risker.
PS. Olje-, kol- och gasindustrin behöver alltså bara skifta jobb inom samma bransch. Från att ta upp kolet till att gräva/trycka ner det i marken igen. Förmodligen kommer den första processen inte att sluta förrän merparten av individer och investerare fått ekonomisk avkastning i den senare processen. Det är lite som glasmästaren och hans son. 😉 DS
Men ”besviken”?
Hur varmt vill du ha det egentligen?
För övrigt kan jag tycka att du ska söka jobb på klart.se så att du kan visa alla hur man egentligen spår väder… Eller lägg ner otrevlig kommentering.
// Totte
Många fel i många prognoser. Min stora fråga är varför klart.se envisas med 14 dagarsprognoser, nar dom inte kan hålla ens 5 dagar. Har roat mig med att kolla upp dom lite, och under april och juli har inte ens tendenser för värdeutvecklingen stämt under den sista prognosveckan. Beror det på klart.se beräkningsmodeller eller har det med de som bedömer pronoserna att göra att dom avviker mer än andra?
Martin: Vi köper in våra prognoser från det finska företaget Foreca. När det gäller längden på prognoserna så skrev jag om det för en tid sedan. Man skall inte tolka detaljerna i prognoser som är längre än ett par dagar, man skall se dem som tendenser. Denna sommar har varit knepigare än vanligt. Till det skall läggas att sommaren är den svåraste årstiden att göra prognoser på. Det beror förstås lite på vilka parametrar man tittar på , men det är främst nederbörden som ”ställer till det”.
Anledningen är att den konvektiva nederbörden är mycket svår, dels att prognostisera, dels att presentera på ett vettigt sätt. När det förekommer konvektiv nederbörd (regnskurar) så tenderar det att regna på kanske 10-50% av ytan under 10-30% av tiden. Där det regnar kommer det massor och/men på de platser där det inte regnar upplever man det som en dag med uppehåll. Men att få med de detaljerna är i stort sett omöjligt på skalan ett dygn och framåt. Anledningen är att det konvektiva molnet är mindre än avståndet mellan gridpunkterna i beräkningsmodellen. Och att bara ta kraftfullare datorer hjälper inte rakt av: I och med att man ökar upplösningen så ställer det ytterligare krav på parametriseringen av bland annat moln, men även växtlighet, fukt och markytans beskaffenhet. Ingen ursäkt, men kasnke en del av en förklaring.
Snälla Martin, vart kommer all denna kyla och regn ifrån??? Sämsta sommaren på många år, hittills!!
Rätt åt amrisarna med växthusvärme! ”Själv göra själv ha” säger vi här.
Hej o tack för en trevlig vädersajt. Jag tycker det är helt ok att visa 14-dagarsprognoser. Att sen var en får lära sig att tolka dem är bara trevligt.
Att människor är djur är inte min uppfattning. Däremot visar många människor odjurs-beteende, men det är en annan sak.
Vänligen BNG
Som någon annan har påpekat … formuleringen …”människor och andra djur” kännsk inte riktigt genomtänkt.
Annars trevliga sidor att läsa…. även om vädret inte stämmer alltid.
Å andra sidan så är vi skonade från höga temperaturer och risken för hudcancer.
Martin: No big deal. Jag tar bort ”andra”.
Skulle kunnat bli en intressant och livlig debatt, om och i ontologi, DNA-teknik, geologi, astronomi, mm. Men jag hade säkert blivit överbevisad på varje punkt, tror ni inte det? Tron försätter förnuftet, som det heter.
Aven om jag inte vill ha samma hetta som USA undrar jag om det finns nagon chans for varmebolja i Sverige i sommar, d.v.s hela landet?
Intressant video med Bryan Lovell ovan!!
Om denna site skall hålla sig till vetenskap, är ”människor och andra djur” en bättre formulering. 😉
Klart.se har gjort en helomvändning av vädret för östra svealand under tors fre lör,prognoser har talat om lågtryck över östersjön/baltikum ,men nu strålande sol medan andra talar om fortsatt lågtryck ,bla ECMWF o amerikanska GFS vidhåller lågtryck.
Delade meningar alltså! hoppas att klart.se får rätt
Tyvär så säger min erfarenhet att ECMWF ofta har rätt !!
Martin: Även min erfarenhet säger mig att ECMWF ofta har rätt. Det var det jag förlitade mig på förra veckan. Då gick det sisodär. Vi får se om ECMWF håller den här gången.
Det blir en värmebölja i USA och det skriks ut i högan sky i mass-mediorna och en politisk korrekt internetsajt i sverige har en skribent som har ”svårt att finna ord”. Nej, klimatet sköter sig själv som alltid, vi människor skulle oroa oss över vårt SOCIALA KLIMAT istället. Vad skedde nyss i Oslo?! Har jag inte rätt? Jag ”finner inga ord” över det som skedde i Oslo.
Hur kommer det sig att västkusten får mer nederbörd på sommaren än ostkusten (allt under Gävle)? Och på vintern tvärtom, då får ostkusten så kallade ”snökanoner”?
Vi här uppe i nordligaste Sverige (Norrbotten i alla fall) i kusten i synnerhet har haft det alldeles tillräckligt varmt sedan midsommar! Inte många droppar regn har det heller varit. Orkar snart inte med värmen, så jag ser fram emot lite svalare väder! 😉
Ni som klagar på prognoserna, mina erfarenheter är att finska vädertjänsten (Foreca) oftast har bättre prognoser än SMHI, åtminstone vad gäller min del av landet. Så det är positivt att Klart.se tar sina prognoser därifrån! SMHI’s prognoser får vi tillräckligt av i andra media!
Toppensommar med sköna temperaturer och bra regn. Bästa betyg.
Som alltid är smaken delad, även när det gäller vädret. Personligen gillar jag årets sommarväder Man orkar hålla på att pula i tädgården, gå långprommenader och baden är faktiskt skönare när det är lite skurar då och då!!! Däremot kan det vara lite frustrerande när man ser att ”på fredag blir det strålande sol” man passar på och bjuder in några vänner på grillkväll och regnet öser ner. MEN då gäller det att vara flexibel!!! Skulle aldrig vilja ha ”amerikavärmen”. Tack för en informativ och charmig sida.
Hej jag vill veta om man man kan stoppa dessa verdervädiga värme böljor?
Eller hur ska man gå tillväga?
Någe må ju finnas så man kan göra åt det tycker jag. Så det blir svalare.
mvh karin