Jag i samtal om klimat och säkerhet i P4 Gotland

Jag är i Almedalen och i förmiddags (måndag 3 juli) medverkade jag i SR P4 Gotland där jag blev intervjuad av journalisten Erik Timan kring klimat och säkerhet i stort och smått.

Samtalet, en knapp halvtimme, handlade om anpassning och minskad klimatpåverkan, hållbarhet, människans syn på naturen, teknikoptimism, plast och föroreningar, ekosystemtjänster, framtid mm. Erik ville gärna veta vad de största problemen med klimatet är vilket vi resonerar om. (Hint: snarare än en lista är det ett system och vår förståelse för det. Och även om det blir stora konkreta problem av klimatförändringar så kommer troligen de största problemen att komma från konflikter mellan människor.)

Jag poängterar också att 2°C faktiskt motsvarar en halv istid, men åt andra hållet. (När vi har istid är jordens medeltemperatur mellan 3 och 5 grader lägre.) En del av de förändringar vi står inför är så monumentalt stora att de är svåra att föreställa sig, tex förändringar av monsuner, havsnivåer, förutsättningar för livsmedelsproduktion, extremväder mm. Och många av dessa förändringar ligger latenta, inbyggda i de förändringar av klimatsystemet som redan är gjorda.

Vi lever i ett samhälle som strävat efter optimering och förvisso har vi lyckats åstadkomma stora förbättringar av vår livskvalitet. Men ”optimering sker på bekostnad av flexibilitet”. Samhället har blivit mer och mer specialiserat och beroende på att många små delsystem fungerar. Och det skapar ju för stunden bra levnadsvillkor, så länge allt fungerar.

Jag växlar mellan att resonera kring de dystopiska framtidsbilderna och de hoppfulla bilderna som tonar fram tex i samband med teknikutvecklingen kring förnybar energi. Vi talar också om seminariet ”Klarar du 72 timmar i en krissituation?” arrangerat av Pelletsförbundet som jag just deltagit i och vad MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap rekommenderar oss till.

Vi kommer också in på Golfströmmen, afrikanska monsunen, flyktingkriser, havsnivån, livsmedel och vatten. Samt behovet av att vi, innan internationella kriser uppstår, ser till att reda ut de diplomatiska och juridiska förhållandena för hur tex flyktingsituationer skall hanteras.

Vi är sent ute. Det kommer att bli stora förändringar i klimatet och vi måste både reducera vår påverkan på klimatet och anpassa oss till det som vi inte kan förhindra.

Vi hinner också resonera kring grundvattnet på Gotland och morgondagens väder.

Lyssna gärna. Det är ett pass i deras program ”Förmiddag i P4 Gotland” måndagen den 3 juli, 2017. I länken ovan har jag satt en autostart när vårt samtal börjar, men om en av någon anledning inte fungerar så kan man söka efter den på Sveriges Radios hemsida eller SR Play. Min medverkan startar ca 1 timme och 20 minuter in i programmet.

/Martin

                           

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Sent omsider satt jag nu och lyssnade på intervjun. Bra, du hann med väldigt mycket. Lite tråkigt att det helt saknas kommentarer så jag skriver väl en.

    Eftersom koraller uteblev har jag ett litet filmtips till semesterkylan:
    https://youtu.be/b6fHA9R2cKI
    Tog en skärmdump i början av filmen på en graf från NOAA.
    https://s18.postimg.org/e5b9vlch5/Global_Mass_Bleaching_Events.png
    Nu har vi bevittnat den tredje och i särklass största globala korallblekningen som nu är på avtagande enligt NOAA. Det kommer en graf till senare i filmen med projektioner men oavsett vad som händer, så lär det vi sett bli den nya normen ganska snart. Korallrev behöver i storleksordningen ett decennium för att återhämta sig.

    En kommentar från Ove Hoegh-Guldberg som medverkar i filmen:
    ”När forskarna säger att de undersöker klimatförändringar och korallrev handlar det inte om klimatförändringarna händer eller inte, det handlar egentligen om osäkerheten runt om det kommer bli dåligt eller riktigt dåligt.”

    Apropå teknikoptimism så läste jag precis den här artikeln:
    http://www.popsci.com/coral-bleaching-water-pipeline
    Suck, det är inte korallerna som behöver räddas mha rör och pumpar eller genmodifiering. Korallerna talar bara om för oss att vi behöver rädda oss själva.

  • The end of big oil vs reality.
    Det första har det snackats om i klimatintresserades bubblor länge, verkligheten visar att vi använder mer olja globalt än någonsin.

    Sveriges topp var dock på 70-talet tack vare villaolja. Så vi är supergröna idag trots att vi har en stigande förbrukning. Jag vet med säkerhet att jag eldat exakt en kubik villaolja, eftersom det var det som fanns kvar i tanken i ett hus jag köpte på 80-talet. Vad jag eldat i bilar är osäkert, ett slarvigt överslag ger i storleksordningen 70 kubik. Men det är säkert mer, plus tidigare flygresor.

    Oljan borde redan vara död men projektionerna visar på ökad efterfrågan. Elbilarna kommer att revolutionera bilmarknaden tack vare bättre batterier. Allt runt dem kommer bli mycket billigare än fossilbilarna så kunden kommer bli tvungen rent ekonomiskt att välja elbil framöver.

    Oavsett vad det blir så har vi inte råd med det. Vår kolbudget är i princip slut, väljer man Kevin Anderssons version så har vi 2-10 år kvar för att hålla oss under 1,5°C, men det är fullt möjligt att argumentera för att det redan är slut.

    Den energi som ska ersätta fossilerna listas inte alltid, det är lite som att den kommer gratis? Det gör den inte. Inte heller kommer allt vi behöver bygga, när det gäller energiomvandlingen i stort, att vara gratis. När det väl är byggt blir det ohyggligt mycket bättre än tidigare. Men vi är inte i närheten än.

    På enskilt plan i drömfabriken så måste vi bara ha den där lilla fulresan med flyg utomlands, vi måste bara ha den där nya bilen. Vi måste bara ha lite till, min påverkan är så låg att det inte spelar någon roll. Rent socialt får vi inte peta varandra i ögat och man måste hålla en positiv inställning till att VI kommer fixa omställningen tillsammans.

    Siffrorna från Mauna Loa den 30:e Juli(!) visar 407,09 ppm. Det är så man får nypa sig i armen för att vakna, men det är inte jag som drömmer.