Trump och USA lämnar Parisavtalet

Så var det då klart, det som alla redan förväntat sig. USA sällar sig till nationer som Nicaragua och Syrien. Nationer som inte signerat eller nu lämnat Parisavtalet.

Det är inte klart om Trump avser kliva ur själva avtalet, vilket tar ca tre år, eller om han vill att USA skall dra sig ur UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change, vilket vore ännu mer extremt. Detta enligt sajten Axios.

Anledningen till beslutet är väl inte helt klar. Eller jo, den är väl lika välgrundad som många andra av Mr Trumps beslut. Den senaste han talade med innan han hade chansen att fatta beslutet var väl en person som av någon anledning, typ makt eller pengar, såg större fördelar av att inte vara med än att vara med i det globala klimatavtalet The Paris Agreement som trädde i kraft den 4 november 2016.

The Paris Agreement’s central aim is to strengthen the global response to the threat of climate change by keeping a global temperature rise this century well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels and to pursue efforts to limit the temperature increase even further to 1.5 degrees Celsius. … (mer)

Men USA:s president tycker inte det är värt besväret. Han tänker väl mer på att ”Make America great again”, eller möjligen covfefe. Med beaktande av det senare så klarnar det annars så grumliga resonemanget från Presidenten. Ehh?

Nåväl. Medan USA funderar på hur man skall hitta folk som är villiga att jobba i kolgruvorna så ställer övrigt internationellt näringsliv om för att utvinna förnybar energi ur vädret, bygga nya energisnåla fordon, lyssna på vad vetenskapen säger samt förebygga och förbereda sig på de situationer som uppstår även om man stoppar huvudet i sanden.

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

56 CommentsLeave a comment

  • Treåringen vill ha en deal med planeten.

    Tycker verkligen det förtjänar att påpekas att Nicaragua tyckte Paris var för snällt och satsar mot 100% förnybart.
    https://youtu.be/EDS4FrN6ToY
    It’s a no brainer.”
    ”We’re not going to submit because voluntary responsibility is a path to failure.”
    Bra jobbat, även om det väger lätt mot vad USA och resten av västvärlden inte gör.

    Han snackar en del om ökad global medeltemp på 3-5° vilket är katastrofscenarier, vid 7° börjar människokroppen faktiskt avlida pga överhettning och det är inte längre lönt att fundera över katastrofen vi håller på att tillverka nu.

    Alla vuxna förstår att man inte kan göra en deal med en planet. Man rättar sig efter de förutsättningar som erbjuds.

    • Jag ber om ursäkt för att jag indirekt smutskastade Nicaragua och Syrien genom att jämföra dem med USA.
      Syrien lider av inbördeskrig.
      Nicaragua ansåg att avtalet var för tunt.
      USA obstruerar, resonerar egoistiskt och har en logik som inte håller ihop.

      • Du behöver inte alls be om ursäkt. Torkan i Levanten är inte heller Syriens fel. Människor som Trump och al-Assad har däremot väldigt mycket att be om ursäkt för.

  • Nu börjar strax den årliga kraschen i Arktis. Har sedan 2014 spekulerat runt ett nytt rekord 2016 eller 2017. Det otrevliga är väl att jag fortfarande tror att arean går under 3.18 miljoner kvadratkilometer i år vid normalt högtrycksbetonat väder. Då enligt ADS, fd JAXA. Så tunn som isen varit två år på raken nu, behövs tur med vädret i år, igen. Isen får hoppas på lågtrycksbetonat, mulet med så låg solinstrålning som möjligt och lätta vindar.

    Annars kommer nog smältsäsongen 2017 följa den blå kurvan för 2012, eller lägre.
    https://ads.nipr.ac.jp/vishop.ver1/vishop-extent.html?N

      • Du läser veteskap som fan läser bibeln.
        Avsmältningen i början av 1900-talet var troligen inte orsakad av människan. Men sedan 1950 är det inte bara en betydligt kraftigare avsmältning, den är också primärt orsakad av oss. Det står också i artikeln du refererade till.

        • ”It is a challenge to accurately predict when the next big swing of multidecadal variability will occur. Careful monitoring is essential, given the enormous impact on the Arctic climate.”
          Bibeln bör nog tolkas av fler än de djupt troende!

          • Och stycket innan står det : ”It is likely that temperatures in the Arctic will continue to rise due to anthropogenic global warming,” concludes Tokinaga. ”Our study does not deny this. We are rather suggesting that Arctic warming could accelerate or decelerate due to internal variability of the Pacific and the Atlantic.”

      • Sluta trolla och rymma nu oppti, erkänn att du snickrade ihop en lögn eller alternativt är helt obildbar.

        Du borde hunnit läsa Martins svar och kommentera det vid det här laget.
        Du har inte heller svarat på den quiz jag gav dig.
        Du har tidigare skrivit att du vill bli bemött med respekt.
        Du har tidigare skrivit att du vill ha seriösa diskussioner.
        Inget ger eller gör, du själv. Det är erbarmligt dåligt.

        Du är inte alls påverkad av klimatdebatten eftersom du inte börjat läsa än (Jo, jag ramlar även in såna sajter ibland…). Att du inte läser det du länkar till har framgått tydligt, senast med ditt svammel runt vattenbrist och mandelodlingar i Kalifornien på den här bloggen.

        Skummade igenom den tidiga utgåvan av det papper du länkade till ovan någon gång i början av Maj, men bättre är väl att citera Tokinaga med tanke på din hemmasnickrade lögn ovan:
        ”It is likely that temperatures in the Arctic will continue to rise due to anthropogenic global warming,” concludes Tokinaga. ”Our study does not deny this. We are rather suggesting that Arctic warming could accelerate or decelerate due to internal variability of the Pacific and the Atlantic.”

        Men för all del, följ isläget i Arktis med spänning. I slutet av September tycker jag du ska göra följande; återkoppla och konstatera hur smältsäsongen förlöpte. Det ska jag göra, med reservation för eget dödsfall eller andra oförutsedda händelser.

        Alternativet till att sitta på nätet och trolla med egensnickrade lögner är annars att göra som en av mina vänner, ta rakt av och vägra diskutera klimatförändringar helt och hållet. Det är helt ok för mig.

          • Jag valde att inte publicera din kommentar eftersom det bara var en länk till en graf utan förklaring till vad det var. Men nu får du den här publicerad. Den är lite bättre än den jag valde att inte publicera, men du kanske fortfarande behöver förklara den lite och varför du tycker den skall publiceras.

          • Behöver jag det så gör jag det gärna.
            2 juni gav jag en länk till en rapport.
            Den graf jag visade idag var ett försök till förklaring av den tolkning jag gjorde.
            AMO påverkar i början av 1900 talet och bör kunna göra det även i slutet av 1900 talet.
            NASA har visat isläget , men valt börja sin redovisning 1979, blå linje.

            Religion är inte min starka sida!

          • Troll, defintivt. Vill gärna poängtera att jag har aldrig någonsin kallat någon för troll men nu går det inte att undvika det längre.

            Det vore bättre om du läste rapporterna än att snickra ihop egna fantasier. Alla kan läsa vad du skrev ovan och alla som får notifiering via mail kunde även läsa de två som Martin raderade.

    • Ber om ursäkt för att jag ramlade in på Arktis, igen…
      Det är OT och drog tyvärr även igång lite olösbart och meningslöst tjafs. Men som jag ser det är Arktis aldrig helt OT eftersom vi är så påverkade av vad som sker där uppe. Senaste vintern är ett bra exempel. Tyvärr ser, förstår eller vill inte alla det.

      Jag har dock aldrig varit mycket för att ignorera, vare sig andra eller de fakta som finns tillgängliga, så jag fortsätter lite.

      Alla kända naturliga variationer och oscillationer är fullständigt utredda av vetenskapen så långt det är möjligt.

      AMO är inte tillräckligt väl förstådd för att den ska gå att prognostisera, lite samma sak som med PDO. Det är självklart även anledningen till att proffsförnekare tjatar ihjäl sig runt det. En snabb sökning på nätet runt AMO och Arktis ger normalt tusen länkar till idioter som Tony Heller & Co. Vetenskapen sitter givetvis inte på nätet och tjatar om saker som redan är vederlagda.
      Men vad man kan göra är att köra modeller baklänges, just AMO är robust i modellerna när man gör det, hur stor påverkan blir beror på vald tidsperiod. Men den är låg.
      https://doi.org/10.1088/1748-9326/7/3/034011
      Slutsatsen är att påverkan är låg och att det inte med något stöd i fakta går att påstå vart AMO tar vägen framöver.
      Det kan lika gärna vara en oscillation som kalvar, tack vare vår påverkan. Det blir uppenbart varmare över tid ju mer växthusgaser vi pumpar ut. En av de mest stabila och tråkiga oscillationer vi har i atmosfären kalvade förra året, QBO.

      Utbredningen i Arktis är så långt man kan nå och förstå via mätningar och geologiska undersökningar det lägsta på flera tusen år.
      https://doi.org/10.1016/j.quascirev.2010.02.010

      NSIDC har ett dataset över utbredningen i Arktis sedan 1850.
      https://nsidc.org/data/g10010
      Pappret av Walsh.
      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1931-0846.2016.12195.x/abstract

      Tog ut två grafer.
      https://postimg.org/image/d8tz9z5g1/
      https://s10.postimg.org/muxu69pmx/gere12195-fig-0008.png

      Lägg till citatet ovan om volymen under Maj.
      1+1=2. Smältsäsongen 2017 kommer att handla om vädret.

    • Preliminär sammanställning av NSIDC:
      https://nsidc.org/arcticseaicenews/2017/09/arctic-sea-ice-at-minimum-extent-2/
      Det blev alternativ 2, en sommar med lågtrycksbetonat väder. Jag trodde fel och hade faktiskt önskat att jag kunnat känna mig glad. Men det gör jag inte. Hade jag fått rätt hade jag inte vunnit något pris heller, då det enbart finns förlorare runt det som händer i Arktis.

      En sommar med lågtrycksbetonat väder hjälper föga. Det kan vara en ny regim i Arktis (det finns de som förespråkat det under några år) och med tanke på hur 2015-2016 sett ut finns det fortfarande tid för överraskningar framöver.
      Dock inga positiva över tid, med tanke på hur lite vi faktiskt gör. Om man håller sig till vetenskapligt publicerade papper, så kan vi redan nu vara fastlåsta till fem grader över förindustriell tid, oavsett vad vi gör.

    • Senaste uppdateringen från igår, säger 257 stycken som representerar 59 miljoner Amerikaner.

  • En ”klassiker”:
    https://twitter.com/BraddJaffy/status/871699397347860480/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.democraticunderground.com%2F10029160655
    Hörsägen, det går tyvärr inte ett ta reda på om det är sant eller inte, men det spelar mindre roll i det här fallet.

    Följande är däremot helt sant, Michael Moore startar TrumpiLeaks.
    http://www.huffingtonpost.com/entry/why-im-launching-trumpileaks-a-letter-from-michael-moore_us_5936949ae4b013c4816adee7
    ”From the time you opened this letter to the time you get to the bottom of it, there’s a decent chance that our president will have violated the constitution, obstructed justice, lied to the American people, encouraged or supported acts of violence, or committed some horrible mistake that would’ve ended any other politician’s career (or sent you or I to jail). And just like all the times he’s done so in the past, he will get away with it.”
    ”Make no mistake ― Donald J. Trump has NO intention of leaving the White House until January 20, 2025. How old will you be in 2025? That’s how long he plans to be your president. How much damage will have been done to the country and the world by then?”

  • Trump och Arktis är så långt ifrån varandra man kan komma men tack vare hans förnekelse ändå relaterade. Till skillnad från Trump, så är det möjligt att studera Arktis för att mäta och förstå.

    Papprena ovan från min kommentar i Måndags morse är historia, typ.
    Det har släppts ett knippe papper efter N-ICE2015 som gjordes mellan Januari och Juni 2015 och är den första vinterstudie som gjorts i den nya regimen med yngre och tunnare is där uppe. Tidigare så har inte så mycket av ytvattnet från Atlanten nått Arktiska oceanen. Det kan smälta 25cm havsis underifrån per dag vid en storm.

    http://onlinelibrary.wiley.com/10.1002/(ISSN)2169-9291/specialsection/NICE1/

    Alla har via satellit kunnat se hur långt norrut det varit öppet vatten åren efter 2015.

    • Avsmältningstakten och kurvan via ADS fortsatt stabil och har varit så sedan månadsskiftet Mars/April, onormalt stabil.
      Nu börjar lågtrycken krypa in även i det området enligt GFS. Det mot Kara och Frans Josefs land syntes tidigare, nu visar GFS 988mb på Fredag men förhållandevis låg vind.
      Känns som att vänta på ett startskott. Det kommer men man vet inte säkert vem som sticker först. I det här fallet vilket område som sticker först, det är lika tunt överallt.

      • Förlåt att jag tjatar, ECMWF visar 983mb på Fredag och att lågtrycket sedan fortsätter bort mot just östsibiriska havet. Hade varit enormt intressant med en riktig meteorologs tiodygnsprognos för området nu! 🙂

    • Första hundringen, precis under 120k km². Det är Chukchi och östsibiriska havet som tappade mest igår.

      • Minus 82671km² igår, men det kommer mer. Siffrorna via ADS, länk finns längre upp. Värt att notera är att ADS dagliga siffror är ett rullande tvådagars medel.

        DMI’s tvåmeterstemperaturer har varit lägre hela våren, men bara jämfört med förra året, inga andra år det här decenniet, eller ERA40.

        ECMWF visar nu 979mb för lågtrycket på Söndag. Oavsett vad det hittar på med isen där uppe så blir det åtminstone envist.

  • Samtidigt som kolbolagen kånkar i USA och kommer fortsätta med det, oavsett vad Trump gör, så har Australien flugit lite under radarn, iaf under min halvtaskiga trötta radar.
    Där satsar miljardärer som Gautam Adani på mer kol, mycket mer kol. Massor.
    https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/06/adani-gives-green-light-to-16bn-carmichael-coal-mine
    Missa inte videon, tog ut en skärmdump med det mest iögonfallande:
    https://s13.postimg.org/9poml47tj/Adani_Carmichael.jpg
    Jupp, över 4,6 miljarder ton koldioxidekvivalenter över 60 år, om han får som han vill.
    Om Galilee Basin hade varit ett eget land så hade det hamnat på topp femton av de länder som släpper ut mest. Lite mer:
    https://www.marineconservation.org.au/pages/adani-carmichael-coal-mine-rail-project-factsheet-.html
    Men det har börjat ta fart även i Australien, så man får verkligen hoppas att pengarna fryser inne.

    • Har ju hoppats länge att alternativ energi ska explodera. Hoppas Tony Seba har rätt och att fossilerna är väck om tio år.
      https://youtu.be/2b3ttqYDwF0

      Alternativet kan bli något som den här planeten inte upplevt på 500 miljoner år. Redan 2050 kan vi ligga på samma koldioxidnivå som under Eocen för 50 miljoner år sedan.
      https://s17.postimg.org/chq1kybzj/ncomms14845-f4.jpg
      Då får vi börja planera för något som Australien har redan nu, krokodiler.

      • Även om de skulle kunna överleva här så blir det nog inte så många stora djur i framtiden.
        Människan har ett förfärligt track-record av att inte bara decimera dess antal, utan att helt krasst utrota dem.

        Nej, då tror jag snarare på små kryp. Tex insekter av olika slag. Vi är ju också fantastiskt bra på att skapa transportkedjor som de enkelt kan lifta med för att ta sig jorden.

        • Håller med. Det där med krokodilerna var ett skämt som jag fick mig serverat på ett engelskt forum för något år sedan av en Svensk Geolog. Ett skämt som var avsett att fastna i halsen.

          Tittade du på Tony Seba? Påminde mig om en av mina gamla chefer. Energisk, tydlig, trevlig och väldigt övertygande. Man kunde inte tänka när han pratade. Det fanns aldrig tid för en dialog. Han fick sparken.

          • Läste nyheten på SVT nu. Ska kolla på dokument utifrån senare när jag hinner. Har inte följt SVT på länge, kanske för länge?

            Hoppas en sak till, att inte folk tror att klimatkrisen är fixad. Det är en stor bit men det räcker inte långt att köpa en Model S och tapetsera huset med solceller.

            Tänker bl a på min egen kommun, som fortfarande ligger helt still i bottenträsket och harvar när det gäller klimatanpassning, trots att hela världen börjar vakna.

          • Så där, flyttade undan annat och satte mig en timma och tittade. Det här var bland det bästa jag sett på SVT:
            https://www.svtplay.se/video/14034616/fossilbranschens-sista-strid/dokument-utifran-fossilbranschens-sista-strid-fossilbranschens-sista-strid?info=visa&start=auto
            När det gäller utsläppsminskningarna som nämns i slutet av programmet så vill jag hellre se mätningarna i atmosfären avta.

            Tycker man ska titta på Tony Seba ovan iaf, han går bl a in lite mer på bilägandet framöver och jag blir nog en av dem som inte kommer äga en bil alls om fem-tio år. Om visionerna slår in dvs, de känns trots allt avlägsna just nu.

  • Hoppar ner hit och fortsätter min lilla följetong. Alla är uppenbart inte intresserade av att följa isläget, men jag är. 🙂

    Minus 71009km² igår, vilket inte är mycket mitt i Juni. Men likväl bara 2016 och 2012 som haft lägre utbredning enligt ADS.

    Prognoserna visar bestående lågtryck tio dagar fram och kanske framförallt; inga större högtryck i närheten, vilket borde innebära lätta vindar, om inget förändras. Blir det mulet med låg solinstrålning så är det precis det scenario som behövs för en låg avsmältning.

    Tittar man på det som ADS presenterar som tjocklek, så växer det så det knakar i gränslandet mellan centrala Arktis och Chukchi. Men det ligger en boj med mätinstrument i området och den visar ökning av snö på isen och avsmältning underifrån.

    Så trots att vi är mitt i Juni och med väderprognoser som är gynnsamma för en låg avsmältning, så finns fortfarande risken att Juni kan få se den högsta avsmältningstakten någonsin.

    Det ÄR fascinerande att följa isläget. Men jag förstår om inte andra tycker det.

  • Kort fråga i all välmening.
    Att smältande is är ett tecken på värme förstår jag.
    Men är bidrar mindre is på Arktis till ett varmare hav?
    Ja eller nej?
    Ta situationen 2016 som exempel för era funderingar!

    • Ja. Definitivt.
      Förtydligar hur jag läser dina uttryck; ”Arktis”=Arktiska oceanen och ”hav”=alla hav.

      Arean norr om polcirkeln utgör ~6% av jordytan. Det finns mer hav på planeten:
      http://polar.ncep.noaa.gov/sst/ophi/archive/20170615/color_newdisp_anomaly_global_lat_lon_ophi0.png

      Merparten av värmetransporten till Arktis sker via atmosfären, inte haven. Den värme som avges när man enbart fryser det färskvattenflöde som når Arktis via atmosfären, är mer än vad som transporteras av havsströmmarna väster om Svalbard.

      Jordytan värmer atmosfären, när isen försvinner så värms atmosfären mer. Det är basic, du förnekar verkligheten genom att trolla och köra baklänges. Inget av det här är nyheter:
      https://youtu.be/hh4LquFS3rU
      Vi är i framtiden och det är inte spekulationer.
      Det här mätte man på Oden i Augusti 2014:
      http://ciresblogs.colorado.edu/icebreaker/2014/08/11/blob-of-death/

      Såg dina tokiga kommentarer 2016, jag följde isläget med spänning då med. Du ser ingenting, inte ens min lilla dagsaktuella följetong ovan trots att du med din första kommentar till mig längst upp skrev: ”Följer Arktis isläge med spänning.” Det där är den enda raden du skrivit som kunde varit sann, men den var enbart avsedd för att trolla.

      Vakna. Någon gång borde du inse att dina kommentarer är trollande för någon som försöker följa vad som sker i Arktis. Skulle kunna länka till papper som stöd för det jag skriver, men du läser förmodligen inte ens det här svaret.

  • Flerårsis stoppade isbrytaren CCGS Amundsen och BaySys.
    http://news.umanitoba.ca/large-canadian-arctic-climate-change-study-cancelled-due-to-climate-change/
    http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/climate-change-study-1.4157216
    They determined it was multi-year ice, not typical of the northeast coast of North America and most likely from the High Arctic. Chunks measured between five and eight metres thick.

    ”This is the first time we’ve actually seen ice from the High Arctic,” said Barber, who has studied the impacts of climate change on sea ice for decades.

    • Så här väljer WUWT och Eric Worrall att rapportera samma nyhet. Första kommentaren är från någon som uttrycker sig lite mer rakt på sak på andra ställen.
      https://s23.postimg.org/6wh02bwm3/Trolleri.png

      Sedan den 2:a Juni och dennes första kommentar här, fram till gårdagens siffror från ADS, så har Arktis förlorat nästan EN MILJON KVADRATKILOMETER i utbredning.

      Var går gränsen för yttrandefrihet när det gäller något så viktigt som klimatförändringar?

      • Sista frågan mer generellt menad.

        Klimatförändringarna går långsamt ur ett mänskligt perspektiv men är absolut inte rasistiska, de kommer inte att särbehandla någon.
        Ur ett geologiskt perspektiv är de dock lika obarmhärtigt blixtrande snabba och träffsäkra som Jerry Miculek.
        https://youtu.be/WyIq9FdTgwM

  • Lågtrycken har parkerat över Arktis och avsmältningen går sakta nu. Trots det så är det den andra snabbaste avsmältningstakten under Juni någonsin via ADS och Arktis har förlorat över en miljon kvadratkilometer i utbredning.

    Enligt ECMWF så tätnar isobarerna något i morgon och det bör bli lite mer vind. Annars får man titta långt fram, ända till nästa Söndag då ECMWF visar 969mb och tätare isobarer:
    https://s30.postimg.org/5x8m08fgx/ecmwf_z500_mslp_nhem_9.png

    Det är för långt dit men det börja gry en känsla av att något liknande kommer eftersom prognoserna pekat ditåt flera gånger nu. Blir det en storm i det området så sjunker siffrorna fort hos ADS.

      • Idag syns tydligt via Nullschool hur tragisk den är.
        https://s16.postimg.org/g46etf439/985mb-_Nullschool.png
        Varm luft från Sibirien sugs in i centrala Arktis. Den gröna ringen markerar det lägsta lufttrycket jag hittade nu, 985mb.
        Isen i Arktis kan inte ens skydda sig under så goda förhållanden som nu.

        Tittar man runt lite via Worldview, ser man skogsbränderna i Ryssland. De ökar även på de stora slätterna på den nordamerikanska kontinenten, 400% mellan 2005-2014.
        http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2017GL072901/abstract

        Ytterligare en feedback, en som inte syns lika tydligt.
        http://www.pnas.org/content/114/24/6238.short
        ”We show that regions with high probability for N2O emissions cover one-fourth of the Arctic. Our results imply that the Arctic N2O budget will depend strongly on moisture changes, and that a gradual deepening of the active layer will create a strong noncarbon climate change feedback.”

        Apropå SVD’s rubriksättning om Antarktis. Skärp er. Det finns inga riktiga forskare som är chockerade. Det som är chockerande är att så få bromsar att det inte ens är mätbart i atmosfären!

        När det börjar bli isfritt runt Maj/Juni framåt 2050 finns ingen mening med att bromsa.

    • ECMWF från igår visar 967mb på Söndag, GFS som man kan se senare körningar på (som novis) visar det redan på Lördag. Nu är det bara fem dagar kvar. Känslan är nu betydligt kraftigare och jag skulle nog sätta en slant på att det blir en storm i helgen.

      • Får käka tegel, nu framknuffat till Måndag både hos ECMWF och GFS.

        • Söndag/måndag blev det, men inte mycket vind. Nu visar prognoserna ett högtryck som förstärks över Beaufort och något som påminner om en Arktisk dipol framåt Torsdag/Fredag.

          En envis dipol ger bra förutsättningar för att knuffa ut is ur Arktiska oceanen genom Fram. Får se hur ovanstående utvecklar sig.

  • Skalvet på Grönland strax norr om Diskobukten registrerades inte av någon av de ”vanliga” sajterna såsom USGS eller Potsdam. Men man har hittat jordskredet på den fjällsida som utlöste tsunamin:
    http://knr.gl/da/nyheder/fjeldskred-i-karrat-isfjorden-skyld-i-flodb%C3%B8lge

    Andreas Muenchow blir störd av ny data varenda morgon nuförtiden. Petermann i nordvästra Grönland:
    https://icyseas.org/2017/06/16/is-petermann-gletscher-breaking-apart-this-summer/

    Det har jag inga problem att förstå.

  • Juni är snart över och det blir ingen rekordsmältning i Arktis. Tittar man på siffrorna hos ADS mellan den 1:a tom 27:e Juni så har utbredningen bara sjunkit med lite drygt 1,8 miljoner kvadratkilometer.

    “Bara”? Det är faktiskt så det känns. Hela Juli, Augusti och September är kvar.

    Isbrytaren Polarstern har ankrat vid ett isflak och postar uppdateringar från verkligheten här:
    https://www.awi.de/nc/en/expedition/ships/polarstern/weekly-reports/single-view/presse/woche-2-an-der-eisstation.html
    Det här är relevant med tanke på molnens påverkan i Arktis:
    “In Figure 1, one can clearly see the effect of a thin cloud on the observed infrared radiation. The upper envelope is caused by fully saturated emission and is basically black body radiation. The upward pointing lines are emissions from H2O, CO2 and Ozone. One can clearly see that a cloud has two effects; it attenuates the emission lines and adds additional broadband radiation. The form of the additional radiation depends on the properties of the cloud itself, notably mean radius of the droplets in a water cloud and the optical thickness, two properties, which are accessible in this wavelength region.”

    Även algerna som växer under isen är intessanta. Finns lite mer i den artikel som föregår den jag länkade till. Men länkar istället till denna pdf:
    https://epic.awi.de/40863/1/PM06012016_Alge_EN.pdf
    “The ice alga and diatom Melosira arctica is by far the most productive alga in the Arctic Ocean, as the latest genetic studies indicate,” Klaus Valentin explains. In 2013, for example, it was responsible for almost half – around 45 percent – of primary production in the Arctic. This means that this species generates a lot of biomass while consuming carbon dioxide and producing oxygen.

    “As the sea water gets warmer and the sun gets stronger, most algae grow better. This may be completely different for the Melosira,” the AWI biologist reminds us.

    In the years in which a lot of sea ice melts during the Arctic summer, the algae carpets sink several thousand metres to the bottom of the sea where they are eaten by sea cucumbers and feather stars. Bacteria then decompose the remains of the Melosira , as was observed by members of the new research project during a Polarstern expedition in the summer of 2012. As the decomposition takes place, these organisms deprive their environment of vital oxygen, which means that the diatom Melosira arctica ultimately also influences life in the deep sea. They take with them on their journey into the depth up to 85 percent of the bound carbon of the Arctic, which the Melosira had previously turned into biomass. This way, the Melosira also shapes the Arctic carbon cycle.

  • 9204315km² enligt ADS igår och därmed den tredje hundringen för säsongen, -126613km².
    Sveriges area är 447435km² och det försvinner mer än elva Sverige till innan säsongen är över.

  • Strax under hundringen igår. Högtryck över Kanadas Arktiska öar och en dipol, så här ser det ut via GFS och Nullschool med lufttryck samt vindar vid ytan överlagrat:
    https://s17.postimg.org/vx5i8lb1r/GFS_MSLP_sfc_Nullschool_20170630.png
    Det syns tydligt vilken effekt en positiv dipol har, vindarna drar tvärs över Arktiska oceanen och trycker därmed bort isen mot Fram mellan Grönland och Svalbard. Mycket dåligt mönster för is om det hänger kvar.

    Kanadas Arktiska öar har mycket is, ser ut så här via Worldview:
    https://go.nasa.gov/2upFtsm

    Ser stabilt ut? En boj ligger i mitten av den bilden och så här såg det ut klockan tio igår kväll:
    https://s4.postimg.org/8o6gx8ef1/OBuoy14_20170629.jpg

    Det är sista Juni och jag lägger ner detta nu. Inte det dagliga intresset utan de täta kommentarerna. Sommaren är här och den är kort, bäst att ta vara på den. Bilden från bojen ovan påminde om Ledin.
    https://youtu.be/DyrDPeQyt2s

    Apropå att svalka sin kropp, den här isbjörnen uppskattar inte sommaren på samma sätt:
    https://s1.postimg.org/w4td94xtr/OBuoy14_20170623.jpg

  • Ett sprakande eldfängt intresse för utvecklingen i Arktis i kommentarsfältet. 🙄

    Nåja, ingen i min närhet är intresserad av Arktis heller. De här killarna valde åtminstone på förhand rätt år för att försöka nå Nordpolen med segelbåt:
    http://www.arcticmission.com/protect90north/
    Men efter den smältsäsong och de lågtryck som passerat hittills, så bör de ha lite fjärilar i magen nu. Passa på att fråga dem i kväll:
    https://www.facebook.com/events/331629733946310/
    Kommer inte delta eftersom jag saknar konto på FB och inte kommer skaffa något, men de behöver nog en storm à la 2012 för att lyckas.
    Vi blir snart varse om hur det går.

  • Det här är coolt:
    https://sites.wp.odu.edu/BORG/current-projects/temperature-and-irradiance-measurements-in-the-arctic/
    Det är bojar i Arktis med instrument som mäter solinstrålningen under isen på olika djup.
    En boj vid liv:
    http://psc.apl.washington.edu/UpTempO/BuoyInfo.php?cbuoy=9080&bname1=UpTempO%202017
    Enbart diagrammet med solinstrålningen från 2015 via en avliden boj:
    http://psc.apl.washington.edu/UpTempO/WebPlots/WARM-51960.png
    Sommarsolståndet är i Juni men den strålning som går ner i havet är hyfsat konstant månader framöver och avtar först i Oktober. Notera att PAR är fotosyntetiskt aktiv strålning, den egentliga mängden strålning är betydligt högre.