Så där ja. Den här veckan blir det vinter. Om du inte redan har satt på vinterdäck, eller planerar att göra det på måndag eller tidigt på tisdag, så bör du planera för att låta bilen stå ett par dagar den här veckan.
Kvällstidningarna skrev om det idag söndag. Jag medverkade själv som underlag för Aftonbladet. Man vet aldrig hur resultatet blir. I synnerhet hur rubrik, bildsättning och löpsedlar blir. Jag kan väl tycka att bägge överdriver löpsedlarna lite idag, och att Expressen vann den föga eftersträvansvärda tävlingen. Storyn är ju att det blir besvärligt väder till veckan, men att då dra till med ”vargavinter”? Det kan bli det också, men ”snökaos” känns mer relevant. Nåväl, jag kan väl betraktas lite som part i målet med min nuna i AB, men det var inte jag som satte rubriken på löpet.
Hur som helst, det kan komma rätt så mycket snö. Ett par decimeter på väl valda platser, tex i Uppland, Gästrikland, Närke, Dalarna och norra Värmland. Söder om Mälaren blir det troligen mer i form av blötsnö och regn. I all fall till en början.
Jo, jag håller med om att det låter konstigt. Inte just med platserna, men att det skulle bli så mycket som 1-3 decimeter nysnö in om loppet av något dygn. I synnerhet är det svårt att bli övertygad med ett sånt mesigt väder vi haft de senaste veckorna. Högtryck och ibland sol, men oftast moln. Kan det bli lågtryck, minusgrader och kraftig nederbörd då?
Men efter att ha tittat runt på lite olika scenarier så står det tydligt att prognoserna är förhållandevis samstämmiga. Än vet vi inte vad det blir, men goda källor, tex ECMWF, talar om kraftig nederbörd.
Stockholm kan tex få mellan 10 och 45 mm i smält form. Om det kommer som snö så är det lika många cm, dvs 10-45 cm. Blåsigt blir det också med ostliga till nordliga vindar som drar ner kallare luft över Skandinavien.
När det gäller nederbörd så kan Stockholm stå som modell för hur det ser ut att bli över stora ytor av södra Norrland, Östra Svealand och östra Götaland. Om nederbörden faller ut som regn eller snö beror på temperaturen. Den förändras, sjunker, också under tisdagen i samband med att vinden vrider upp på nord. Vindarna blir ännu kraftigare längs med kusten än i Stockholm.
Den kombinationen orsakad av ett lågtryck och fortfarande förhållandevis varmt vatten i Östersjön och Bottenviken gör att det med stor sannolikhet blir besvärligt med kommunikationer och viss elförsörjning på tisdag och onsdag i södra Norrland, Svealand och östra Götaland.
Men kul för alla som gillar snö.
Scenariot är följande:
1. Ett lågtryck rör sig, under fördjupning, österut Sydnorge-Götaland/Svealand-Baltikum.
2. Fuktig luft från Bottenhavet och Östersjön transporteras in över Sverige.
3. Det blir rikligt med nederbörd i främst södra Norrland/Svealand och östra Götaland. Huruvuda nederbörden faller ut som regn, snö eller blötsnö beror givetvis på temperaturen. Gränsen ser i dagsläget ut att gå strax norr om Mälaren.
4. Det blir blåsigt, främst på norra sidan om lågtrycket, dvs främst i Uppland och Gästrikland.
5. När lågtrycket kommit ut över Östersjön så brder kallare luft, japp minusgrader, ut sig över i stort sett hela Sverige. Tidigare blöta vägbanor fryser nu på även i södra Sverige (typ på onsdag-torsdag). Men och det blir en del sol.
Till kommande helg kommer ett nytt lågtryck in, den här gången över Götaland. Men/och det säger jag bara för att förtydliga att man behöver agera som om det faktiskt är november och årstiden vinter.
Global uppvärmning och klimatförändringar gör inte att det inte kan bli snö, is och vinter, men däremot att det i medeltal blir varmare och att det hydrologiska kretsloppet intensifieras.
/Martin
Mina vinterdäck åkte på tidigt i år, i Lördags. Varför pratas så lite här hemma om vad som pågår i Arktis och ovanför?
Så kort det går att skriva i en mening: Rekordlåg utbredning i Arktis, då det gäller öppet vatten i framförallt Barents hav och Karahavet så finns ett samband med en försvagad polarvirvel.
Vi har sedan början av Oktober haft en väldigt negativ AO (både vid 1000mb och upp i stratosfären) och prognoserna för vindarna i stratosfären har sedan förra veckan flaggat för en rekordtidig PV-split. Sannolikheten för att det där fortsätter i vinter har ökat. Sannolikheten för fler rekord har ökat.
Hur bra är det med ett tidigt snötäcke över regioner med tinande permafrost? Det isolerar mot kyla och förbättrar möjligheterna till att tina mer kommande vår.
Visst, lägre latituder kan få en antropogen vinter. Om det blir mest här eller i nordamerika är fortfarande inte klart.
Kan väl lägga till den här animationen, avvikelser i yttemperatur för den 30:e Oktober 2014, 2015 och 2016:
https://s22.postimg.org/57dg9ceep/SSTA_Okt30_14_15_16.gif
AO och vindar vid 1000mb:
https://s18.postimg.org/yvhhpfj3t/ao_sprd2.gif
Vindar vid 10mb nu via nullschool:
https://s15.postimg.org/kolkc93qz/10mb_20161101_0000_Z.png
Funderade på att göra en animation på den sista med som jämför mellan 14-15-16 som ovan men det räcker väl att säga den split vi ser nu inte fanns då.
Det har varit mycket färgranna kvällar här i Siljansområdet de senaste dagarna. Är det bara luftfuktighet eller har varmluften haft mycket sot eller likande med sig?
Det är vitt ute och jag har ett platt däck. Morr…
En liten tripp från stratosfären ner till ytan, håll ögonen på Skandinavien (eller något annat ställe om så önskas). Bilder via nullschool idag.
https://s22.postimg.org/gu260waa9/10mb_till_ytan.gif
Vad betyder det vädermässigt?
Animationen visar nordliga vindar över Skandinavien genom de nivåer som finns tillgängliga hos nullschool (baseras på GFS).
https://earth.nullschool.net/
1000mb ~100 m
850mb ~1,500 m
700mb ~3,500 m
500mb ~5,000 m
250mb ~10,500 m
70mb ~17,500 m
10mb ~26,500 m
Effekten av en försvagad polarvirvel är ett varmare Arktis och kallare på lägre latituder.
Plus det jag skrev om svag polarvirvel ovan, som ser ut att fortsätta och förstärkas i takt med uppvärmningen.
http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1002/2016GL070526/abstract
En bra bild ur det pappret, i det här fallet det vänstra exemplet:
https://s18.postimg.org/lwxi47mjt/PV_weakening.png
Det betyder att det blir vintrigt väder, även om inte kraven för meteorologisk vinter uppfyllts.
Blev ett snäpp varmare än prognoserna flaggat för, så här kommer nederbörden som vatten nu på morgonen, blir fasändring snart. Får väl gå ut och sparka lite förstrött på snöslungan.
Mer om försvagad polarvirvel:
Persistent shift of the Arctic polar vortex towards
the Eurasian continent in recent decades
http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate3136.html